Bu nasıl mutabakat!

Türk Metal’in koronavirüs önlemleriyle ilgili örgütlü olduğu fabrikalarda yaptığı mutabakat işçilerin hak kaybı yaşamasına neden olacak. Önlemler kapsamında fiilen çalışamayacak olan işçiler yıllık izinli sayılacak, sonrasında telafi çalışması yapmak zorunda kalacak.

Türk Metal, dün yaptığı yazılı açıklamada, başta geçen hafta üretimini durduran Ford Otosan olmak üzere, örgütlü olduğu birçok işyerinde üretime ara verildiğini duyurdu. Açıklamada, üretime devam etme kararında olan çok az sayıda işyerinin kaldığı belirtilerek, “Bu işyerlerinde toplu olarak ve yakın mesafede çalışılması nedeniyle üyelerimizin bir kısmı fabrikalarda risk altındadır. Bu durumdan hareketle Genel Başkanımız Pevrul Kavlak, son birkaç gündür işverenlerimizle görüşmelerini sürdürmüş, yapılan toplantıların ardından bir dizi karar alınmıştır” dendi.

İZİNLER YILLIK İZİNDEN DÜŞÜLECEK

Açıklamada, söz konusu kararlar şöyle sıralandı:

■ İşverenler, kendi isteğiyle ayrılmak isteyenler hariç olmak üzere, hiçbir koşulda işçi çıkarmayacak.

■ Kısa çalışmaya başvurmayacak şirketlerde üretimin durdurulması gerekirse, her 1 gün yıllık ücretli izin için 1 gün ücretli izin verilecek, bu uygulama ihtiyaç olması halinde devam edecek. 23 Mart’ta başlayan bu bir aylık periyotta, işçilerin ücretlerinden herhangi bir kesinti olmayacak. Örneğin bu uygulama bir ay sürdüğünde, işçiler aylık ücretlerinin tamamını alacak; ancak bu bir ayın 12 işgünü yıllık izinlerinden kullanılmış sayılacak.

■ Kısa çalışmaya başvuracak şirketlerde kısa çalışma başvurusu kabul edilene kadar geçecek sürede, ihtiyaç olması durumunda yukarıdaki izin koşulları, yani her 1 gün yıllık ücretli izin için 1 gün ücretli izin verilecek. Böylece işyerinde fiilen çalışmayacak işçiler net ücretlerinin yüzde 89’unu alacak.

■ 24 Nisan’dan sonraki duruşlar esnasında ücretli izin kullandırılan günler için ise bilahare telafi çalışması ve denkleştirme yapılabilecek, yine çalışılmayan cumartesi günü de telafi çalışması yaptırılabilecek.

‘ÇALIŞMAKTAN KAÇINMA HAKKIMIZI KULLANIRIZ’

Türk Metal’in patronlarla yaptığı mutabakatta, işçilerin çalışmaktan kaçınma hakkına vurgu yapılması ise dikkat çekti. Açıklamada, üretimin devam ettiği işyerlerinde işverenin koronavirüs riskine karşı her türlü önlemi alacağı belirtilerek, “Bu önlemlerin alınmaması ve işyerinde koronavirüs riskinin ortaya çıkması halinde, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 13. maddesi gereğince üyelerimiz ‘çalışmaktan kaçınma hakkı’nı kullanacak ve üretimi durduracaklardır” ifadeleri kullandı.