Hakkâri'nin Şemdinli İlçesi'nde 9 Kası m'da meydana gelen patlama

Hakkâri'nin Şemdinli İlçesi'nde 9 Kası m'da meydana gelen patlama ve sonrası ndaki olaylarla ilgili olarak Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan fezleke, Van Cumhuriyet Başsavcılığı Vekilliği'ne gönderildi. 11 Kası m'da Şemdinli'de görevlendirilen Van Cumhuriyet Savcısı Sezgin Kanmaz ile Hakkari ve Şemdinli savcılarının hazırladığı dava dosyası, önceki gün Van'a gönderildi. Cumhuriyet Başsavcılığı Vekilliği'ne gönderilen dava dosyasının incelenmesinin ardından iddianamenin hazırlanacağını belirten yetkililer, davanın Van'da görülüp görülmeyeceğinin henüz belli olmadığını ifade ettiler.

MÜNFERİT BİR İŞ DEĞİL
Diğer yandan saldırıların ancak organize bir çete tarafından gerçekleştirilebileceğine dikkat çeken Şemdinli Savcılığı, soruşturmada kamuoyuna yansımayan önemli delillere ulaşıldığını belirtti. Şemdinli’deki olayların ardından ortaya atılan devlet içinde çete iddiası, savcılık fezlekesi ile ortaya konuldu. Şemdinli Cumhuriyet Başsavcı sı Harun Ayık, dosyayı, çete kapsamında değerlendirilmek üzere Van Ağır Ceza Mahkemesi Savcılığı’na gönderdi. Şemdinli Cumhuriyet Başsavcısı Harun Ayık, "Şemdinli’de olayları n ilk meydana geldiği andan itibaren soruşturmanı n büyük bir hasssiyetle yürütüldüğünü belirtti. Savcı Ayık, "Olaylar iki üç kişinin yapacağı münferit bir iş değil. Yetki alanımız dahilinde ismi geçen herkesin ifadesi alındı ancak, biz sistemli bir organizasyon olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle soruşturmanın derinleştirilmesi ve çete kapsamında tekrar değerlendirilmesi için görevsizlik vererek dosyayı Van Savcılığı'na gönderdik'' dedi. Soruşturmanın Van ve Şemdinli savcılıkları tarafından iki koldan yürütüleceğini belirten Şemdinli Savcılık kaynakları, soruşturmayı genişletebilecek önemli delillere ulaşıldığını belirttiler. Bu çerçevede önümüzdeki günlerde bazı asker ve sivillerin ifadelerinin alınacağını açıkladı lar. Aynı kaynakların verdiği bilgiye göre, olaylarla ilgili daha önce ifadelerinin alınmasına karar verilen, ancak savcılık çağrısına uymayanlar için de yakalama kararı çıkartıldı.

BOMBALAR BİRBİRİNE BENZİYOR
Şemdinli'den giden dosyada dikkat çekici tespitler var: Otomobilde bulunan silahlar temiz çıkarken, otomobildeki el bombaları ile kitapçıya atılan el bombaları benzer. İfadeleri alınamayan tanıklar arasında hem sivil halktan, hem de kamu görevlilerinden önemli isimler var.

‘Türkiye hesaplaşmazsa yenileri ortaya çıkar’
Demokratik Türkiye Girişimi, ''Türkiye'nin Susurluk ve Şemdinli'deki olaylarla ortaya çıkan çete vb. organizasyonlarla hesaplaşmadıkça yeni Susurluklar ve Şemdinliler'in ortaya çıkmasının şaşırtıcı olmayacağını'' bildirdi. Adnan Özyalçıner, Aydın Çubukçu, Cem Somel, Gülsüm Cengiz, Mehmet Güleryüz, Sabri Topçu, Sennur Sezer, Taner Timur, Yücel Sayman gibi aydınlar ve DİSK'ten bazı sendikacıların imzası bulunan ortak basın açıklaması nı, yazar Cengiz Bektaş okudu. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi: ''Bu olay bir kez daha göstermiştir ki, Susurluk'tan bu yana çetelerin dağılması konusunda ilerleme sağlanamamıştır. Türkiye Susurluk ve Şemdinli'deki olaylarla ortaya çıkan çete vb. organizasyonlarla hesaplaşmadıkça, yeni Susurlukların ve Şemdinlilerin ortaya çıkması şaşırtıcı olmaz. Türkiye'nin gerçek anlamda demokratikleşmesi için bu ve bunun gibi olayların ardındaki gerçeklerin açığa çıkması, olayın faillerinin açıklanması gerekmektedir.'' Sinan K. Bilgenoğlu

Kretschmer: Başbakanın sözü hiçbir şeyi garantilemiyor
AB Komisyonu Türkiye Temsilcisi Hans Jorg Kretschmer, ''Türkiye bu sayede zanlıların kimliği ne olursa olsun, bu gibi durumlarda hukukun üstünlüğünün geçerli olduğunu kanıtlayabilir'' dedi. Hükümetin 'hukukun üstünlüğü'nü vaadeden açıklamaları olduğunu hatı rlatan Kretschmer, bunu gerçekleştirmenin Susurluk olayından bu yana bazı şeylerin köklü bir biçimde değiştiğini göstereceğini kaydetti. AB temsilcisi, ''Başbakan veya başkalarının 'bu işi sonuna kadar takip edeceğiz' demeleri hiç bir şeyi garantilemiyor. Çünkü bu gibi durumlarda çok sayıda unsur oluyor'' dedi. Birçok olayda savcıların sonuca varabilmek için güvenlik görevlilerine güvendiğini kaydeden Kretschmer, ''Burada ise güvenlik görevlilerin muhtemelen bu işin içinde oldukları bir durumla karşı karşıyayız. Onun için bu gerçekten zor bir konu. AB Komisyonu temsilcisi, ''Çeşitli kaynaklardan aldığımız bilgiye göre, devlete bağlı bazı unsurların bu suçun işlenmesinde parmakları olduğu şeklinde güçlü kuşkular var'' dedi.

İnsan Hakları Heyeti Van’a gidiyor
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış ve beraberindeki heyet, Şemdinli'de ilk olarak İlçe Belediye Başkanı Hurşit Tekin ile basına kapalı bir görüşme yaptı. Daha sonra ilk patlamanın olduğu yerde işyerleri zarar gören esnafı ziyaret eden heyet, ardından 9 Kası m'da ikinci patlamanın yaşandığı Cumhuriyet Caddesi'nde incelemelerde bulundu. Heyet burada, patlamanın olduğu Kitapevi sahibi Seferi Yılmaz ile görüştü. Gazetecilerin görüşmeler hakkındaki sorularını yanıtsız bırakan Heyet Başkanı Mehmet Elkatmış, rapor hazırlanmadan herhangi bir açıklama yapmayacağını söyledi. Heyet İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Erdem Yılmaz ile de görüştü. Yüksekova'da incelemelerine devam eden heyet, bugün Van’a hareket edecek.