Milyonlarca emeklinin maaşına 1 lira dahi zam yapılmazken zorunlu harcamaları neredeyse maaşları kadar. Kira ve giyim hariç aylık harcamaları 7 bin lirayı aşıyor. 9 milyon emeklinin 7 bin 500 lira aylığa mahkûm edildiği ülkede asgari yaşam şartları bile sağlanamıyor.

Bu parayla geçinmek asla mümkün değil

Dilan ESEN

Milyonlarca emekli açlık, yoksulluk ve sefalet içerisinde yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Ülkede yaklaşık 16 milyon emekli bulunuyor, bunların 9 milyonu ise 7 bin 500 liraya geçinmeye mahkûm ediliyor. Alım gücü bu kadar düşmeden önce en azından çay içmeye çıkan emekliler artık onu da yapamayacak halde. 7 bin 500 liralık maaş ne gıdaya ne de faturalara yetiyor. Türk-İş’in açıkladığı 10 bin 373 liralık açlık sınırına yakın bile olmayan emekli maaşı nedeniyle milyonlar asgari şartlara dahi ulaşamıyor. Emekliler, meyve sebzeyi taneyle almaya, İŞKUR’a başvurmaya, aş evi sıralarına girmeye devam ediyor. Emekliler evden çıkamasa dahi mevcut ücretlerle eksiye düşüyor.

1 LİRA DAHİ ARTMADI

Ülkede kök maaşı 5 bin 500 TL olan çok sayıda emekli bulunuyor. Örneğin kök maaşı 6 bin 500 lira olan emekli, yüzde 25 zam sonrası 7 bin 625 lira maaş alacak. Yani altı aylık maaş artışı sadece 125 lira oldu. SSK 2000 öncesi emeklilerinin en düşük 6 bin 327 TL olan kök aylığı 7 bin 908 TL’ye çıkarken SSK 2000 sonrası emeklilerinin en düşük 5 bin 500 TL olan kök aylığı 6 bin 875 TL oldu. BAĞ-KUR esnaf emeklisinin en düşük 5 bin 456 TL olan kök aylığı 6 bin 820 TL’ye yükseltildi. Bu emeklilerin aylıkları arasındaki fark Hazine tarafından karşılanarak 7 bin 500 liraya çıkarıldı ancak temmuz zammı döneminde sayıları yaklaşık 9 milyon olan emeklilerin maaşında bir değişiklik olmadı. En düşük emekli aylığını alan 9 milyon kişinin maaşında enflasyonun yüzde 38 olduğu Türkiye’de ocak ayından bu yana 1 lira dahi artmadı.

AÇLIK SINIRININ ALTINDA

Emeklilere büyük bir haksızlık yapıldığını ifade eden Tüm Emeklilerin Sendikası Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen, EYT’lilerle birlikte emekli sayısının 15 milyon 900 bini geçtiğini söyledi. Emeklilerin çok büyük bir kısmının açlık sınırının altında maaş aldığını hatırlatan Ergen, milyonlarca emekliye yüzde sıfır zam yapıldığını vurguladı. “Yüzde 25 zamdan yararlanan emeklilerde çalıştığı dönemde aldığı yüzdelik maaş dilimi fiili olarak çok düşürüldü” diyen Ergen, şunları dile getirdi: “Örneğin temmuz öncesi emekli bir memur çalışırken aldığı maaşın ortalama üçte ikisini alırken temmuz sonrası bu oran yüzde 50’nin altına düştü. SGK emeklilerimiz içinde durum aşağı yukarı aynı. Bu durum kabul edilemez. Emekliler sözde maaş artışına karşı demokratik eylemliklerini sürdürecek. Bütün emeklilerin haziranda eline geçen maaşına yüzde 25 artışa ilave olarak 8 bin 77 liranın yansıtılmasını istiyoruz.” 

SEYYANEN YAPILAN ZAM EMEKLİLİĞE YANSIMIYOR

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'nın Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki açıklamada, memur zammının cebe girmeden eridiğine dikkat çekildi. Seyyanen zammın emekliliğe yansımadığını söyleyen sağlık emekçileri temel ücret istedi. İşyeri Temsilcisi Aydın Erol, hükümetin patronları el üstünde tuttuğunu, emekçilerin elindekini de zamlarla aldığını belirtti. Erol, “Sağlık emekçisinin çalışırken aldığı maaşın yarısı emekli olduğunda kesiliyor. Emekliliğimize de yansıyacak temel ücret ile ekonomik ve özlük haklarımız iyileştirilsin, performans, teşvik ve seyyanen zam değil, yoksulluk sınırı üzerinde, emekliliğe yansıyan temel ücret verilsin.”

KÖLELİĞE KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ 

Emeklilerin markete ve pazara dahi gidemeyecek hale geldiğine dikkat çeken Zeynel Abidin Ergen, çözümün yine kendilerinde olduğuna değindi. Markete giremez, pazara çıkamaz hale getirilen emeklilere seslenen Ergen, “Örgütlenin. Tüm Emeklilerin Sendikası bütün gücüyle emeklilerimizin yaşam koşullarının düzeltilmesi için var olan örgütlülüğü ile mücadele ediyor. Ya örgütsüz kalıp gönüllü köle olmaya razı olacağız ya da onurlu bir hayat için sendikal örgütlülükle mücadele edeceğiz” dedi.