Edirne’deki Söğütlük Ormanı’na yapılmak istenen ‘millet bahçesi’nin inşasına, hukuki sürece rağmen başlandı. TMMOB Edirne İKK, projenin kanuna aykırı olduğunu belirterek, tepki gösterdi: “Proje derhal durdurulmalı”

Bu proje ‘Söğütlük’e veda’ demek
Fotoğraf: BirGün

HABER MERKEZİ

Edirne’nin Karaağaç semtinde bulunan İzzet Arseven Kent Ormanı’na TOKİ tarafından yapılmak istenen millet bahçesi projesinin inşaatına başlandı. Projenin iptali için açılan davaya rağmen başlayan inşaata ilişkin TMMOB Edirne İl Koordinasyon Kurulu (İKK) tarafından yapılan açıklamada, projenin birçok mevzuata aykırı olduğu belirtildi. TMMOB Edirne İKK adına konuşan Erdoğan Yanılmaz, oluşturdukları teknik kurulda projeyi bilimsel veriler ve tabi olunan mevzuatlar açısından incelediklerini belirtti. Doğal yapısı ve özel bitkileri ile Karaağaç bölgesinin kendine ait mikroiklimi olduğunu belirten Yanılmaz “Orman Kanunu’nun 17’nci maddesine göre ormanda bina yapmak yasaktır” dedi.


HER KANUNA AYKIRI

Söğütlük’ün 2019’da bakanlık tarafından ‘doğal sit alanı’ olarak kabul edildiğini vurgulayan Yanılmaz, ilgili kanuna rağmen proje için Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü’ne veya belediyeye herhangi bir ruhsat başvurusu yapılmadığını söyledi. Projenin Kıyı Kanunu’na ve İmar Kanunu’na aykırı olduğunu da kaydeden Yanılmaz “Kısıtlayıcı herhangi bir imar planının olmayışı da gelecekte yapılabilecek proje değişiklikleriyle yeni yapıların eklenebileceği konusunda endişelerimizi artırmakta” dedi. Meriç Nehri’nin taşkın sahası olarak ilan edildiğini de vurgulayan Yanılmaz, Söğütlük’ün bu taşkın sahası içerisinde olduğunu belirterek “Taşkın Sulara ve Baskınlara Karşı Koruma Kanunu’nun 3’üncü maddesine göre projedeki mekânsal yapıların bu alana inşası yasaktır” dedi.

Millet bahçesi projesinin kent halkının fikrinin alınmadan yapılmaya başlanmasının Anayasa’nın 63’üncü maddesine uymadığına dikkat çeken Yanılmaz, projenin ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi’ (ÇED) ve ‘Sağlık Etki Değerlendirmesi’ (SED) raporlarına tabi tutulmadığını da söyleyerek “Siyasi yatırım olan bu projeden vazgeçilerek Söğütlük’ün geri dönüşü olmayan bir şekilde yok olmasının önüne geçilmeli. Millet bahçesi kentin başka bir alanında yaşama geçirilmeli, Söğütlük doğal orman olarak bırakılmalı, ayrıca yasalara aykırı bir şekilde kamu kurumları ve kişilerce işgal edilmiş Meriç ve Tunca nehirlerinin kıyılarının kentte yaşayan her insanın faydasına açılması için gereği yapılmalı. Yetkililerden isteğimiz; şimdiki ve gelecekteki projelerin yapım ve planlama aşamasında TMMOB bileşenlerinin yıllar içinde edindiği bilgi ve deneyimlerden istifade etmeleri, görüşlerimizin alınmasıdır” dedi.