Depremlerin ardından barınma sorunu yaşayan yurttaşlar şimdi de düzensiz kamulaştırmalarla mücadele ediyor. SOL Partililer ortak dava açma çağrısında bulundu.

Bu rant düzenine itiraz edelim
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

SOL Parti Dayanışma Gönüllüleri, TMMOB ve Hatay Barosu’dan avukatlar Hatay’ın Antakya ilçesindeki Dayanışma Gönüllüleri Merkezi’nde yurttaşlarla buluştu. Toplantıda, Cumhurbaşkanı kararnamesiyle alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanunla Antakya’nın 307 hektarlık, tarihi kent merkezi ve Kurtuluş Caddesi’nin riskli alan ilan edildiğine dikkat çekildi. Gönüllüler, 5 Mayıs’a kadar Antakyalıların kanuna itiraz etmesi ve toplu bir dava süreci başlatması yönünde çağrı yaptı.

Burada konuşan SOL Parti Başkanlar Kurulu üyesi ve Hatay Milletvekili adayı Feray Aytekin Aydoğan, tarihi, kültürel mirasın tehdit altında olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“5 Nisan’ da Resmî Gazete’de yayımlanan kararla Tarihi Çarşı ve Kurtuluş Caddesi’ne yönelik riskli alan kararı ile eski Antakya, Antakya’nın tarihi, anıları, kültürel mirası yok edilmeye çalışılıyor. 21 yıldır memleketin her yerinde yaşandığı gibi siyasi iktidar tarafından bir avuç şirkete peşkeş çekilmeye çalışılıyor. Kent, ekoloji, barınma ve sağlık hakkı buluşması ve yaptığımız basın açıklaması ile ilk adımı attık. Hatay halkına rağmen bilim insanlarına rağmen alınan kararları kabul etmiyoruz. Tarihi Çarşı ve Kurtuluş Caddesi’nde dükkânı, evi olan herkesi, Antakya’nın tarihine, kültürüne, mirasına sahip çıkan tüm Antakyalıları ortak dava açmaya çağırıyoruz. 24 Nisan’da avukat arkadaşlarımızla ve Antakya halkı ile birlikte yaptığımız toplantıyla da hukuki mücadelemizi başlattık. İtiraz süresinin son tarihi 5 Mayıs. Davayı tarihi çarşı ve Kurtuluş caddesinde mülkü olanların dava açma hakkı olduğu gibi Tarihi Çarşı ortak bir miras olduğu için tüm Antakyalıların da dava açma hakkı var.”