AKP iktidarının emek düşmanı, yasakçı politikalarına karşı meydanları dolduran on binler, İşçi Bayramı’nda İstanbul Maltepe Meydanı’nda bir araya geldi. İşçi ve emekçiler "Emek bizim, gelecek bizim" diye haykırdı.

Bu rejimin sonunu emekçiler getirecek

Haber Merkezi

1 Mayıs İşçi Bayramı’nı İstanbul’da Maltepe Meydanı’nda kutlayan onbinlerce emekçi eşit, özgür, laik, özgür, adaletin ve barışın olduğu bağımsız bir Türkiye’nin kurulacağını hep bir ağızdan haykırdı. Saray’a karşı mücadele çağrısı yapan emekçiler, “Yasaklı son 1 Mayıs. Emek bizim, gelecek bizim” diyerek mücadele vurgusu yaptı.

1 Mayıs İşçi Bayramı’nın bu yıl kutlama adresi Maltepe Miting Meydanı oldu. İstanbul’da DİSK, KESK, TMMOB, Diş Hekimleri Birliği  ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) çağrısıyla, "Emek bizim, gelecek bizim” sloganıyla gerçekleşen miting için işçi ve emekçiler sabah saatlerinden itibaren Maltepe Sahili’nde bir araya geldi. Pankartlarla kortejlerdeki yerini alan emekçiler, halaylar çekti, horonlar tepti. Öğle saatlerine doğru gruplar, pankart, flamalar ve bayraklar eşliğinde kutlamaların yapılacağı miting alanına doğru yürüyüşe geçti.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMİ

Kutlamaların gerçekleştirileceği Maltepe Etkinlik Alanı ‘güvenlik’ amacıyla bariyerlerle kapatıldı. Çok sayıda polisin görev aldığı alanda, havadan da helikopterle de denetim yapıldı. Alana ulaşan katılımcılar 2 ayrı güvenlik noktasından aranarak içeriye alındı. Etkinlikte konuşan DİSK Genel Başkanı Dr. Arzu Çerkezoğlu, bu yılki 1 Mayıs’ın tarihsel bir anlamı olduğunu belirterek "Kötülük ve iyilik, yalanla doğru, arsızlıkla tevazu, hırsızlıkla alın teri arasında seçim yapacağımız 14 Mayıs’ta da yan yana, omuz omuza olacağız. Ve bu kötülük düzeninden hep birlikte kurtulacağız. İnanıyoruz ki bu 1 Mayıs, 2023 1 Mayıs’ı, Taksim’in yasaklı olduğu son 1 Mayıs olacak. Gelecek yıl Gezi Parkı’nda buluşacağız" dedi. KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil da ise öfkelerinin 14 Mayıs’ta umuda dönüşeceğini söyledi. 

UMUDU BÜYÜTÜYORUZ

TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz da şunları söyledi: “Buradan bir selam da tam bir yıldır mahpus edilen Mücella’ya, Can’a, Tayfun’a selam gönderiyorum. Biz bu seçimlerde tek adam diktatörlüğünü uğurlayacağız. Bunun için bu seçim bizim için önemli.  Türkiye’nin üzerinde kabus gibi çökenlere, tek adam rejiminin karanlığına karşı bu ülkeyi aydınlığa çevireceğiz" dedi. TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ise "Emek bizim, söz bizim, gelecek hepimizin. Söz veriyoruz, birlikte değiştireceğiz" diye konuştu. 

POLİS MÜDAHALESİ

Konuşmaların ardından kurumların "1 Mayıs ortak metni" Türkçe, Kürtçe ve Arapça okundu. Açıklamada özetle "Yasaklara, baskılara rağmen umudu büyütüyoruz” vurgusu yapıldı. Öte yandan miting başlamadan önce alana girişlerde bazı grupların taşıdığı pankart ve flamalara izin verilmedi. Partizan ve Kaldıraç üyelerinin taşıdığı İbrahim Kaypakkaya fotoğrafları ve flamaları alana alınmak istemeyince grup ile polis arasında arbede çıktı. Gözaltı aracının alandan ayrılmasını engellemek isteyen kitleye polis gazlı müdahalede bulundu. 15 kişi gözaltına alındı, arbede sırasında polis otobüsünün camı kırıldı. Bir başka noktada ise 68 kuşağı gençlik önderlerinden Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya, Deniz Gezmiş pankartı alana alınmadı, 2 kişi gözaltına alındı.SOL Gençlik üyelerinin miting alanına girişi sırasında, üzerinde “Bu kötülük iktidarını gençlik gösterecek” yazılı pankart olduğu için polis alana almak istemedi.  SOL Parti İstanbul İl Başkanı Deniz Demirdöğen, “Bu pankartta suç teşkil eden bir şey yok. Siz bizim demokratik hakkımızı engelliyorsunuz” dedi. Kısa süreli tartışmanın ardından pankart alana alındı. Polis kontrol noktasında Evrensel Gazetesi de alınmak istenmedi. Tepkiler sonrasında gazete alana alındı.