‘Bu seçim yok hükmündedir’

ÖMÜR ŞAHİN KEYİF

İstanbul Sözleşmesi Türkiye İzleme Platformu, Kadın ve LGBTİ örgütlerin dışlandığı GREVIO seçimini tanımayacağını açıkladı. Taraf devletlerin sözleşmeyi nasıl uyguladığını denetleyecek, şiddete karşı uzman eylem grubu GREVIO’nun Türkiye adayını belirleyecek kurulun seçimine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın anti-demokratik uygulamaları damga vurdu.
Sözleşmenin ruhuna uygun olarak, bu kurula dair seçim yönteminin şeffaf ve sivil toplumla iş birliği içinde belirlenmesi gerekirken, Bakanlık, keyfi bir şekilde kurulda, “6 devlet görevlisi, 3 sivil toplum temsilcisi olacak” dedi.


AKP’NİN STK’LARI SEÇİLDİ
Sözleşme gereği konunun doğal muhatabı olan İstanbul Sözleşmesi Türkiye İzleme Platformu üyeleri, toplantıya katılmaları reddedilmiş olmasına rağmen kendi çabalarıyla salona girdi ve bu usulsüzlükleri anlattı. Toplantıda talepleri görmezden gelinen Platform üyeleri, “Bu seçim meşru değildir, yok hükümündedir” diyerek toplantıyı terk etti. Salonda, Gül Madde Bağımlılarını Kurtarma ve Gençlik Derneği, Kadın Sağlıkçıları Dayanışma Derneği, Hanımlar Eğitim ve Kültür Vakfı gibi konunu doğrudan muhatabı olmayan ve kadına şiddetle mücadele alanında etkin çalışma yürütmeyen kuruluşlar kalırken, tepliler görmezden gelinerek seçim AKP’ye yakınlığıyla bilinen KADEM, AKDER ve KASAD-D’den yana yapıldı.

‘DEMOKRASİ DİYEMEZSİNİZ'
İstanbul Sözleşmesi Türkiye İzleme Platformu ve Mor Çatı’dan Esen Özdemir,  toplantıyı terk etme nedenlerini BirGün’e anlattı: “GREVIO bağımsız adaylardan oluşacak. Adayı belirleyecek kurulda sivil toplum sayısının daha yüksek olması gerektiğini söyledik, seçim yönteminin kendisini birlikte belirlemeyi ve yeni bir toplantı talep ettik, kesinlikle kabul etmediler, toplantıyı terk ettik. Çünkü   6’ya 3 bileşimde STK’ların yeterli söz hakkı yok, o kurula bizden aday olacak tek kişinin dahi orayı meşrulaştıracağını düşünüyoruz. Böyle bir sürecin meşruiyetinin dayanağı olmak istemiyoruz. Toplantıyı terk ederken, ‘Bu seçim yok hükmündedir, buna demokrasi diyemezsiniz’ dedik”

"AVRUPA KONSEYİ'NE TAŞIYACAĞIZ"
İstanbul Sözleşmesi Türkiye İzleme Platformu da dün yaptığı açıklamada, bağımsız kadın ve LGBTİ örgütlerinin sürece katılımının engellenmesinin sadece İstanbul Sözleşmesi’nin değil, Avrupa Konseyi’nin Sivil Toplumun Karar Verme Süreçlerine Katılımıyla İlgili İyi Uygulama İlkeleri’nde de ihlali anlamına geldiği hatırlatılarak, konuyu başta Avrupa Konseyi olmak üzere tüm ulusal ve uluslararası mekanizmalara taşıyacaklarını duyurdu.