Son bir ayda çeşitli yerlerde patlayan bombaların dünkü hedefi ise İzmir'di. İzmir'in Konak ilçesinde askeri ve polis servis araçlarının önünde park halindeki otomobilde meydana gelen patlamada 8'i polis, 3'ü asker olmak üzere toplam 16 kişi yaralandı

refpaşa semtindeki patlama, park halindeki otomobile yerleştirilen patlayıcının, havalimanında görevli polisleri taşıyan midibüs ile orduevine ait otomobilin Yeşillik Caddesi"nden geçtiği sırada uzaktan kumanda ile ateşlenmesi sonucu meydana geldi. Patlama sonucunda 8"i polis ile 3"ü asker olmak üzere 16 kişi yaralandı.

rkiye son zamanlarda ard arda patlayan bombalarla sarsılıyor. Son bir ayda İstanbul Güngören ve Mersin"inde patlayan bombaların dünkü hedefi ise İzmir"di.

Son dönemde meydana gelen bombalı saldrıları endişe verici olarak değerlendiren aydınlar, STK ve siyasi parti temsilcileri, Kürt sorunun çözümlenmesi ve Ergenekon soruşturmasının derinleştirilmesini gerektiğini vurguladılar.

EMNİYET"TEN PKK İDDİASI

Bazı basın kuruluşları tarafından yapılan haberlere göre, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı, Mersin ve İzmir"de patlayan bombalı araçlarla ilgili, yaklaşık ıo gün önce "çok gizli" bir yazı gönderdi. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı, söz konusu yazısında, PKK"nin bomba yüklü 4 araç temin ettiği iddia edildi. Gaziantep, Adana, Mersin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Ankara, İstanbul ve İzmir"de olası saldırı sinyali veren "gizli" yazıda, araçlarda A-4 tipi yüklü miktarda plastik patlayıcı olduğu iddia edildi.

PKK SALDIRIYI KINAMIŞTI

İstanbul"un Güngören İlçesi"nde 27 Temmuz"da gerçekleştirilen bombalı saldırıda, 17 kişi ölmüş, 150"si de yaralanmıştı. Geçtiğimiz günlerde Mersin"de, bir araçta meydana gelen patlama esnasında ise araçta bulunan 1 kişi yaşamını yitirirmiş, olay yerinde olan 12 polis de yaralanmıştı. Emniyet"in PKK"ye ilişkin iddiaları basında yer alırken, söz konusu 3 patlamayı üstlenen olmadı. Güngören"deki olayda gözler Ergenekon"a çevrilirken, PKK tarafından yapılan açıklamada saldırı kınanmıştı.

AYDINLAR VE PARTİLER

Herkes sorumlu davranmalı

Aydınlar, demokratik kitle örgütleri, siyasi parti temsilcileri bombalı saldırılara ilişkin görüşlerini BirGün"e değerlendirdi:

effaf toplum olmalıyız"

DTP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel:

"Bu patlamalar ve sonuçları Türkiye açısından çok üzücü. Türkiye"de bir güvenlik sorununun var olduğunu gösteriyor bu da üzücü bir durum. Geçmişten günümüze baktığımızda Türkiye"deki patlamalar aslında yeni değil. Daha öncede bunlar yaşanıyordu. Bu patlamaların bir nedeni de Kürt sorunun çözümlenmemesi. Türkiye"ye artık karşı bir siyasi irade gelmeli ve sorunu çözmeli. Daha şeffaf daha demokratik bir toplum olmalıyız. Ergene-kon"da yaşanan da tüm bunların bir kaosa doğru ilerlemesidir. Ergenekon sorunu da çözülmelidir. "

"Barışı canlı tutmalıyız"

Demokratik Barış İnisiyatifi üyesi Şeydi Fırat:

rkiye"nin barışa ve Kürt sorununun çözümüne ihtiyacı var. Türkiye insanının barışa ihtiyacı var. Bu ihtiyacı herkesin zikretmesi ve bu ihtiyaç etrafında toplanması ve toplumsal barışı savunması gerekiyor. Toplumsal barış duygusunu canlı tutmak zorundayız. Sıkıntılarımızın ilacı da toplumsal barış duygusunu canlı tutmakta saklı. Hangi olayın kimler tarafından yapıldığını bilemiyoruz fakat Türkiye"nin gerçek gündemi olan barışa dönmesi gerekiyor.

Otomobil çalıntı

PATLAMA meydana gelen otomobilin bomba yüklü olduğu, 1 yıl önce İstanbul"da çalındığı belirlendi. Alınan bilgiye göre, olayla ilgili soruşturmayı sürdüren polis, bombanın patladığı aracın markasını belirledi. Olay yerinde yapılan incelemede, otomobilin 1 yıl önce İstanbul"da çalındığını, üzerinde sahte plaka takılı olduğunu tespit etti.

Otomobilin, gece yarısından sonra olay yerine park edildiğini belirleyen ekipler, olay yeri çevresindeki işyerlerinin güvenlik kamerası görüntülerini incelemeye aldı.

Bomba imha uzmanlarının yaptığı incelemede, çevreye verdiği zarar gözönünde bulundurularak yapılan değerlendirmede, kullanılan plastik patlayıcının bir kilodan fazla olduğunun sanıldığı belirtildi.

iddet haklı olamaz"

resel BAK Sözcüsü Tayfun Mater:

Biz Küresel Barış ve Adalet koalisyonu olarak bizim bölgemizin durumuna dikkat çekiyoruz. Diyoruz ki, bugün Gürcistan"da yaşanan olaylar dahil bölgemiz de barış ortamı yoktur. Türkiye iç sorunları olan bir ülke ve ülkemizde bir savaş ortamı süregeliyor yıllardır. Şiddet nerden gelirse gelsin biz karşısındayız. İster A grubu yapsın ister B grubu yapsın şiddetin haklı nedeni olamaz. Bu patlamalar ülkemiz açısından vahim bir durumda olduğumuzu gösteriyor.

"Olaylar ciddiyetle araştırılmalı"

Barış Meclisi"nden Hakan Tahmaz:

Sadece bu bölgelerdeki çatışma ve patlamalar değil, doğu ve güneydoğuda mayın patlamaları ve operasyonlar da arttı.2007 den sonra gelişen bu tür olaylar Türkiye"nin yeniden 1994 dönemine döndüğünün göstergeleridir. Çeşitli illerde yapılanlar hiçbir şekilde kabul edilemez. Uluslar arası hukuk da sivillere yönelik bu tür eylemleri şiddetle kınıyor ve yasaklıyor. PKK ile ilgili iddiaların yanı sıra, son dönemde Ergenekon soruşturması ile ortaya bu tür eylemleri devlet içindeki çetelerin yapmış olduğu ortaya çıktı. Kabul edilebilir yanı olmayan bu tür olaylar ciddiyetle araştırılmalı ve tepki gösterilmeli.

Sadece bu bölgelerdeki çatışma ve patlamalar değil, doğu ve güneydoğuda mayın patlamaları ve operasyonlar da arttı. 2007 den sonra gelişen bu tür olaylar Türkiye"nin yeniden 1994 dönemine döndüğünün göstergeleridir. Çeşitli illerde yapılanlar hiçbir şekilde kabul edilemez. Uluslar arası hukuk da sivillere yönelik bu tür eylemleri şiddetle kınıyor ve yasaklıyor. PKK ile ilgili iddiaların yanı sıra, son dönemde Ergenekon soruşturması ile ortaya bu tür eylemleri devlet içindeki çetelerin yapmış olduğu ortaya çıktı. Kabul edilebilir yanı olmayan bu tür olaylar ciddiyetle araştırılmalı ve tepki gösterilmeli.

"PKK ne istiyorsa kesin dille söylemeli"

EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel:

Bu bombalamaların böyle bir zamanda ortaya çıkması düşündürücüdür. Patlayan bombaların amacı terör ve şiddet olgusunu halkın kafasında canlı tutmaya dönük. Güngören"de de yaptığı gibi devlet sürekli patlamaları PKK"nin üstüne atıyor, halbuki kimse üstlenmiyor. PKK bu tarz eylemleri yapmayacağına dönük kesin bir dilde açıklama yapmadığı sürece hep hedef gösterilmeye devam edilecektir. Bu tür bombalama olayların arkasında devlet"e bağlı karanlık güçler olduğunun kanaatindeyim. Eğer PKK tam anlamıyla böyle eylemleri yapmadığına yönelik bir açıklama yapmazsa, toplum gözünde terör örgüttü olarak algılanmaya devam edecektir.

Çatışmalı bir sürece girildi

Kongra-Gel Başkanı Zübeyir Aydar

rat Haber Ajansı"na konuşan Zübeyir Aydar, Türkiye"deki sistemin konuşmayla ikna olmadığını dile getirerek, pratikte zorlanarak ikna olduğunu söyledi. Aydar, "Hep "bitiriyoruz" diyenler bitti gitti. Önümüzdeki dönemde şiddetin dozajı daha fazla görülüyor. Türk yetkililerinin beyanatları şiddetin daha fazla ön planda olacağını gösteriyor. Ama önümüzdeki aylardan itibaren Türkiye"nin esas gündeminin Kürt sorunu etrafında şekilleneceği ve bu konuda ciddi tartışmaların yaşanacağı görülüyor. Bu tartışmaların ciddi diyalog zeminine dönüşüp dönüşmeyeceğini kestirmek zor. Savaşta denenmiş bu generallerin sağduyulu olup olmayacağını da bilmiyoruz ama temennimiz odur. Fakat şunu da söyleyeyim. AKP"nin kapatılmaması kesinlikle Kürt sorunuyla ilgilidir. AKP, bürokrasi, ordu bizim üzerimize anlaştılar" dedi.

Ergenekon soruşturmasına da değinen Aydar, Ergenekon"u soruşturmayı hizaya koyma operasyonu olarak nitelendiren Aydar, "Bunun sonucu nereye varır bilemeyiz. Ama Ergenekon"un esası ordunun içindedir ve halen görevde olan subaylardır. Hiçbir yerde emeklilerin darbe yaptığı görülmemiştir. Ordu içinde uzanmadıkça, oradakiler temizlenmedikçe, Gladyo, Ergenekon"un temizlendiği söylenemez" diye konuştu.

PATLAMALARIN KRONOLOJİSİ

Ankara"dan İzmir"e faili meçhuller

İZMİR"deki patlamanın Mersin"deki "canlı bomba" aracının polis tarafından patlatıl-masından sonra meydana gelmesi kamuoyunda yeniden "bombalı bir döneme" girildiği yorumlarına neden oldu. Geçen yıl Ankara"da Diyarbakır"da patlayan bombalar, Mersin"den sonra İzmir"e sıçradı. Yine İstanbul Güngören"de patlayan bombalar da aydınlığa kavuşturulmuş değil. İşte son iki yılda Türkiye"yi sarsan ve hala tam anlamıyla aydınlatılamamış bombalı saldırılar.

Ankara Anafartalar Çarşısı"nda 22 Mayıs 2007 tarihinde kalabalığın en yoğun olduğu akşam saatinde bir intihar eylemcisi üzerindeki bombayı patlattı. Patlama sonucu 7 kişi öldü, 60 kişi yaralandı. Hedefin söz konusu güzerg