Adana Ceyhan’da üç köyün ortasına kurulmak istenen taşocağına tepki büyük. Yurttaşlar, ocağın tarımı bitireceğine dikkat çekiyor.

"Bu taşocağına asla izin vermeyeceğiz!"

Yakup Durmuş/Adana

Adana’nın Ceyhan ilçesine bağlı İsalı, Gündoğan ve Kızıldere köylerinin ortasına Nur Kireç firması tarafından taşocağı kurulmak isteniyor. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen 17 günlük tam kapanma döneminde henüz ocağın ruhsatı bile yokken yol açıldı. Köylüler tepkili.

Narı ve zeytinlikleriyle ünlü köylerin ortasına kurulmak istenen taşocağına karşı üç mahalle muhtarı ve halk birlikte mücadele ediyor. BirGün’e konuşan Gündoğan Mahallesi Muhtarı Ali Öztürk, firmaya destek verdiği için Yüreğir Belediyesi’ne tepki gösterdi. Öztürk, belediyenin firmaya çadır gönderdiğini belirterek, “Seçim zamanı görüşürüz” dedi.

12 köyün bu çalışmaya tepkili olduğunu belirten Öztürk, yasal haklarını sonuna kadar kullanacaklarını ve bu taşocağını yaptırmayacaklarını ifade etti. Mahkemenin kendilerini haklı bularak çalışmayı durdurduğunu anımsatan Öztürk, “17 günlük tam kapanma döneminde, vatandaşın dışarı çıkamadığı gün, fırsatçılık yaparak bu yolu açtılar. Yüreğir Belediyesi buraya işçiler sıcaktan etkilenmesin diye çadır gönderdi. Burası Ceyhan Belediyesi’ne bağlı. Mahkeme kararı elimizde, buna hakları yok” diye konuştu.

BİTKİ ÖRTÜSÜ YOKMUŞ!

Taşocağı yapılmak istenen yerin, bölgedeki en verimli toprakları olduğunu dile getiren Öztürk, “Ama ‘Burada bitki örtüsü yoktur’ diye rapor tutmuşlar. İnsanda biraz vicdan olur. Ayçiçeği tarlaları, kekik, nar, zeytin, keçiboynuzu ve incir ağaçları var burada. Bir de balcılık yapıyorlar. Hepsi yok olacak. Üstelik bizim içme suyu sıkıntımız var. İçme suyumuz taşocağı yapılan alandan geliyor. Suyumuzdan da olacağız” ifadelerini kullandı.

İsmini vermek istemeyen bir diğer köylü de bitki örtüsüne işaret ederek, “Masa başında oturanlar bunu bilmez. Bunun adı sakızlık. Bunlar olmazsa benim hayvanlarım ölür, biterim ben. Küçük-büyükbaş hayvanların hepsi bundan yer. Bir arkadaşımız taşocağı yüzünden çiftliğini kapattı” dedi.

Kadınlar ise “Toz topraktan evimizde oturamıyoruz. Çamaşır bile asamıyoruz” şeklinde konuştu.