Asgari ücret görüşmelerinin başlamasına günler kala Türk-İş’in yayımladığı rapor, asgari ücretlinin vahim durumunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Mevcut asgari ücret, bekâr ve çocuksuz bir çalışanın aylık yaşam maliyetinin 558 lira altında bulunuyor

Bu ücretle yaşanmıyor

Asgari ücret görüşmelerinin başlamasına günler kala Türk-İş’in yayımladığı ‘Kasım 2019 Açlık-Yoksulluk Sınırı Araştırması’, asgari ücretlilerin ağırlaşan geçim şartları karşısında nasıl çaresiz bırakıldığını gözler önüne seriyor. Buna göre, kasım ayı itibariyle bekâr bir çalışanın aylık yaşam maliyeti 2 bin 578 lira. Dolayısıyla halen geçerli olan asgari ücret tutarı, bir çalışanın aylık yaşam maliyetinin 558 lira altında.

AÇLIK SINIRI 2 BİN 103 LİRAYA YÜKSELDİ

Türk-İş’in 32 yıldır her ay düzenli olarak gerçekleştirdiği ‘açlık ve yoksulluk sınırı’ araştırmasının kasım ayı sonuçları açıklandı. Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2 bin 103 liraya yükseldi.
Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) da 6 bin 850 lira oldu.

MUTFAK HARCAMASI BİR YILDA 160 LİRA ARTTI

Araştırmaya göre, geçen yılın aynı ayıyla kıyaslandığında dört kişilik bir ailenin mutfak harcamasındaki artış tutarı 160 lira. Mutfak enflasyonundaki değişim, bu ay şu şekilde gerçekleşti:

>>Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre (ekim) yüzde 2,16 oranında arttı.
>>Yılın ilk 11 ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 8,33 oranına ulaştı.
>>Gıda enflasyonunda son 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 8,24 oldu.
>>Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 17,89 olarak hesaplandı.
Yine bir yıl öncesine göre, gıdanın yanı sıra yapılması zorunlu diğer harcamalarla birlikte aile bütçesine gelen ek yük ise 522 lira olarak hesaplandı.

YURTTAŞLAR TEMEL İHTİYAÇLARINDAN KISIYOR

Türk-İş’in raporunda, bu ay itibariyle bekâr ve çocuksuz bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 2 bin 578 lira olarak hesaplandı. Raporda, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısını 2 Aralık’ta yapacağı hatırlatılarak, şu değerlendirmelere yer verildi: “Aylık net asgari ücret halen 2 bin 20 liradır. Bu tutar, daha belirlenirken devletin resmi olarak tek bir işçi için hesapladığı aylık geçim maliyetinden yaklaşık 200 TL daha düşük olmuştur. Yapılması gereken harcama tutarı ile elde edilen gelir arasındaki fark, ücretli çalışanların borçlanmasına ve temel ihtiyaçlarında kısıntı yapmalarına yol açmıştır.

Türk-İş, asgari ücret belirleme çalışmalarının yeniden yapılacağı bu aşamada bekâr bir çalışanın aylık yaşam maliyetini 2 bin 578 lira olarak hesaplamıştır. Diğer bir ifadeyle halen geçerli olan asgari ücret -bugün itibariyle- 559 lira eksik ödenmektedir. Asgari ücretli çalışanlar, ağırlaşan geçim şartları karşısında çaresiz bırakılmaktadır.”

ASGARİ ÜCRET VERGİ DIŞI BIRAKILMALI

Emek örgütlerinin tüm taleplerine rağmen asgari ücret kadar gelirin vergi dışı bırakılmadığına da dikkat çekilen raporda, “İnsanca yaşama yetecek ücret arayışı, günümüzde tüm yakıcılığıyla devam etmektedir. Kamuoyunun gündeminde başta gelmesi gereken temel sorun budur ve öncelikle çözümü için gerekli adım atılmalıdır” dendi.

DÖRT KİŞİLİK AİLENİN AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI (TL/AY)

KASIM 2018 ARALIK 2018 EKİM 2019 KASIM 2019

Açlık Sınırı 1.942,71 1.941,16 2.058,46 2.102,83

Yoksulluk Sınırı 6.328,05 6.322,99 6.705,08 6.849,62

MÜHENDİSLERİN ASGARİ ÜCRETİ 5 BİN LİRA

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları için önümüzdeki yıl uygulanacak asgari ücreti brüt 5 bin lira olarak belirledi. 6235 sayılı TMMOB Kanunu’na dayanılarak birliğin yönetim kurulu tarafından 22 Kasım’da alınan kararda şu ifadeler yer aldı: “Ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları için 2020 yılı ilk işe giriş bildirgesinde baz alınacak asgari brüt ücretin 5000 TL olarak belirlenmesine; Odalarınca belgeli çalışmanın koşul olduğu uzmanlık alanlarında, mesleki deneyimin arandığı alanlarda; şantiye şefliği, sorumlu müdürlük, iş güvenliği uzmanlığı, yapı denetim elemanı, daimi nezaretçi, uzak yol kaptanlığı vb. hizmetlerde asgari ücret uygulanmayacağına, bu durumda olanların ücretlerinin alınan sorumluluk gereği belirlenen asgari ücretinin üzerinde olmasına…”