Bu ülke kadınlar için cehennem

HABER MERKEZİ

Erkek şiddeti dur durak bilmiyor. Denizli’de dün bir kadın katledildi. Kırklareli’nde bir kadın, boşanmak istediği erkek tarafından her an öldürülebileceği endişesiyle yaşıyor. Muğla’da ise özsavunma hakkını kullanan bir kadın, 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

KADINI ÖLDÜRÜP KAÇTI

Denizli’nin Pamukkale ilçesinde Furkan Zıbıncı adlı erkek, 25 yaşındaki Şebnem Şirin’i evinde bıçakla öldürdü.

Olay dün sabah Kınıklı Mahallesi’ndeki bir apartmanda meydana geldi. İddiaya göre Şirin ile erkek arkadaşı olduğu öne sürülen Zıbıncı arasında tartışma çıktı. Bu sırada Zıbıncı, mutfaktan aldığı bıçakla Şirin’i öldürdü. Komşuların ihbarı üzerine adrese giden ekipler, Şebnem Şirin’i ölü buldu. Polis, olay sonrası kaçan Zıbıncı’yı yakalayarak gözaltına aldı.

‘ÖLMEK İSTEMİYORUM’

Kırklareli’nin Babaeski ilçesinde ise evli olduğu Serhat T.’den şiddet gördüğü için evini terk eden ve boşanma davası açan 28 yaşındaki Ayla B.T., ölümle tehdit edildiğini söyledi. Hakkında uzaklaştırma kararı olmasına rağmen Serhat T.’nin babasını döverek burnunu kırdığını anlatan Ayla B.T., “Beni de çarşı içerisinde darp etti, kaşımı patlattı. Dışarıya adımımı atamıyorum. Ben ölmek istemiyorum, adalet istiyorum” dedi. Hamileyken de şiddete maruz bırakıldığını, bu nedenle erken doğum yaptığını belirten Ayla B.T., polise gidip şikâyetçi de oldu ama sonuç alamadı. Zaman zaman gözaltına alınan ama her seferinde serbest bırakılan Serhat T. cep telefonu mesajlarıyla genç kadını ölümle tehdit etti. Serhat T., “Bu mesajla ister karakola git ister adliyeye. Senin bir başkasıyla konuştuğunu hissedeyim ya da bileyim, işte o zaman canını alırım, kendi canımı da, bunu bil” diye yazdı.

Ayla B.T., “Sesimin duyulsun istiyorum ki mahkemeler kadın hakları için bir şeyler yapsın bir an önce. Bana gülerek ‘İstediğin yere git, bana bir şey olmaz’ diyor” ifadelerini kullandı.

***

İyi hal indirimi bile yapılmadı

Muğla’nın Bodrum ilçesinde, kendisinin ve çocuklarının hayatını korumak için evli olduğu Vedat Demir’i öldüren 38 yaşındaki Şerife Demir’e ‘kasten öldürmek’ suçundan 16 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Demir’in yargılandığı davanın karar duruşması önceki gün yapıldı. Demir’in annesi Fevziye Aygüneş, “Benim kızım senelerce şiddet gördü. Adalet istiyorum” diyerek karara tepki gösterdi. Demir’in avukatı Funda Ekin ise “Biz Şerife Demir’in 21 yıllık evliliği boyunca gördüğü şiddet ve ilk saldırının maktulden gelmesi nedeniyle olayın meşru müdafaa kapsamında değerlendirilmesini, Demir’in beraatını istedik. Olay sırasında yaşadığı korku ve panik, çocuklarını koruma çabası… Tüm bunlara değindik. Ama mahkeme dikkate almadı" dedi. Bodrum Kadın Dayanışma Derneği gönüllü avukatlarından Evrim İnan ise “Bu meşhur iyi hal indirimi Şerife Demir’e uygulanmadı gördüğümüz kadarıyla. Biz şiddet eylemini savunmuyoruz, biz bir hayatta kalma eylemini, mücadelesini savunuyoruz. İstinafa başvuracağız” diye konuştu.