Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı dünyaca ünlü Uzungöl beldesinde, Çaykara-Uzungöl karayolu projesi kapsamında göl kenarına yapılan yaklaşık 800 metre uzunluğundaki istinat duvarına karşı tepkiler sürüyor. Uzungöl halkı ‘Burada bir utanç

GENÇAĞA KARAFAZLI-MUSA YAZICI

 

Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı dünyaca ünlü Uzungöl beldesinde, Çaykara-Uzungöl karayolu projesi kapsamında göl kenarına yapılan yaklaşık   800 metre uzunluğundaki istinat duvarına karşı tepkiler sürüyor. Uzungöl halkı ‘Burada bir utanç duvarı inşa ediliyor, Çin Seddi"ne benzer bir kale yapılmak isteniyor” diyerek tepki gösteriyor. Uzungöl’de, Trabzonspor için yapılması düşünülen hidroelektrik santraln da (HES), bir doğa harikası olan Uzungöl’ün sonu olacağı görüşü hâkim.

BU ÇİN SEDDİ NE İÇİN YAPILDI?

Kaçkar Dağcılık Kulübü Başkanı Mehmet Emin Ayhan, ülkenin değerlerinin heba edilmesine karşı olduklarını vurgulayarak, “Uzungöl"ün önceki haliyle bile özelliğini kaybettiğini düşünürken şimdi bu hale getirilmesine söyleyecek söz dahi bulamıyoruz. Bu duvarın hangi akla ve mantığa göre yapıldığını bilmiyoruz. Bu durumun en kısa sürede düzeltilmesini istiyoruz. Çinliler akınlardan korunmak için set duvarı yaptılar. Uzungöl"e bu duvar ne için yapıldı? Neyi korumak için yapıldı bunlar? Bunu anlamıyoruz. Burada taşkın da olmadı bugüne kadar. Rantın peşini bıraksınlar” dedi. Karadeniz Doğa Koruma Federasyonu Başkanı Kenan Kuri ise “Hayretler içindeyim. Bunu yapan vicdansızların cezalandırılması, tahribatın önlenmesi lazım” diye konuştu.

TURİSTLER DE ŞAŞKIN

Turizm şirketi sahibi Köksal Hepaloğlu ise duvar yapıldıktan sonra Uzungöl"e kafile getirdiğini belirterek, “Duvarı görünce ben ve kafiledekiler şoke olduk. Karadeniz"de Sumela Manastırı, Uzungöl, bir de Ayder var. Uzungöl aradan çıktığı zaman bütün Doğu Karadeniz turizmi bundan olumsuz şekilde etkilenecek. En uzun sezon Uzungöl"de yaşanmaktaydı. Bu da artık ortadan kalkacak. Burada Vandalizm görüyorum, akılsızlık görüyorum, rant görüyorum, bunun arkasında duran herkesi ve özellikle belediye başkanını protesto ediyorum. Bu sadece Uzungöllülerin mücadelesi değil tüm ülkenin hatta dünyanın mücadelesi. Doğal sürecin geri dönmesini istiyoruz. Buraya gelen turist sayısı bence bu sezon geçen yıla oranla yüzde 10 gerilerde. Daha sonraki senelerde ise Uzungöl diye bir yer kalmayacak” dedi.

UZUNGÖL’E HES TEHDİDİ

Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Zeki Soylu da Uzungöl"de yapılan işi anlamakta zorluk çektiklerini vurgulayarak, “İki yıldır bu projelerle ilgili olarak hangi makama gittiysek hiçbir açıklama yapılmadı. Uzungöl’ü koruma amaçlı imar planı hazırlandı. Doğa harikası Uzungöl’e ne yazık ki, Çin Seddi’ ne benzer duvarlarla bir kale yapılmak isteniyor. Geride HES projelerine  kurban edilen bir Uzungöl kalacak. Burada yurttaşın evinin çatısındaki kiremide karışan zihniyetin bu doğa kıyımını ne amaçla hangi zihniyetle yaptığını anlamak mümkün değil. Bayındırlık Bakanı"ndan talebimiz ise, Trabzonspor için Uzungöl’ü harcamasın. Burası artık baraj gölü oldu. Bu duvarı yıksınlar, biz burayı set set yaparız. İki yılda eski haline döner ve yeşillenir. Yeter ki zihniyetleri Uzungöl"ü kurtarma amaçlı olsun” ifadelerini kullandı. Çevreciler daha sonra duvarı alkışlarla protesto ederek gösterilerini olaysız şekilde sona erdirdi.