TOKİ, İstanbul Ümraniye’deki 27 bin metrekarelik eski askeri arazinin yüzde 87’sini ‘konut ve ticaret’ alanı, yüzde 13’lük kısmını ise ‘park alanı’ olarak ayırdı. Üstelik söz konusu araziye rezidans ve AVM yapılabilecek.

Bu zihniyet İstanbul’u betonlaştırdı

Haber Merkezi

Askeri Tesisler Genel Protokolü kapsamında TOKİ’nin mülkiyetine geçen, İstanbul Ümraniye İnkılap Mahallesi’ndeki, toplam 26 bin 863 metrekarelik arazi için hazırlanan plan, yeşil alanların korunmadığını gözler önüne serdi. Planla eski askeri arazinin yüzde 87’si ‘konut ve ticaret’, yüzde 13’lük kısmı ise ‘park alanı’ olarak ayrıldı.

Atatürk Havalimanı’nın pistlerini söküp ağaç diken iktidar, betona boğulmuş durumdaki Ümraniye’nin, mutlaka yeşil alan olarak ayrılması gereken araziyi imara açmış oldu.

AVM YAPILABİLECEK

İtirazların alınması için askıya çıkan yeni planı göre, arazinin 20 bin metrekarelik kısmı ‘ticaret ve konut alanı’ olarak belirlendi. Bu alana AVM ve rezidans yapılabilecek. Arazinin yaklaşık 3 bin 500 metrekarelik kısmı ise ‘askeri lojman alanı’ haline getirildi. Ucuz konut üretimi ve dar gelirli yurttaşların konut sahibi olması amacıyla kurulan ancak lüks konut yapımına yönelen TOKİ, sadece 3 bin 379 metrekarelik kısmı ‘park alanı’ olarak ayırdı.

Mevcut planlarda arazinin bir bölümü ‘metro istasyonları koruma sınırında ve güzergahında’ yer alırken bir kısmı ise plansız alanda kalıyordu.

AMAÇ DEPREM RİSKİ

TOKİ’nin hazırladığı yeni planın raporunda, planın gerekçesi, özetle şöyle açıklandı:

“Planlama alanının plansız kalması yerleşim alanları içerisinde atıl, niteliksiz ve güvenlik açısından sorun oluşturabilecek bir alana dönüşme riski taşımaktadır. Plan çalışması ile amaç; afete karşı dirençli, bölgenin ihtiyaçlarına cevap veren, kentin dinamikleri ile uyumlu, işlevsel nitelikte ticaret ve konut alanlarına dönüşümüne fırsat vermektir. Bu doğrultuda, planların kademeli birlikteliği ilkesi, planlama etiği ve şehircilik ilkeleri gözetilerek, alanda deprem riskine karşı dayanıklı, yaşam standartları yüksek, sağlıklı kent dokusunun oluşturulması amacıyla imar planları hazırlanmıştır.”

TOKİ’NİN HESABI BAŞKA

Yine plan raporunda yer alan değerlendirmeye göre, söz konusu alanda yapılacak olan konutlarda, toplam 333 kişi yaşayacak. TOKİ bu hesabı, brüt 150 metrekare olacak olan dairelere göre yapıyor. Net daire büyüklükleri buna göre yaklaşık 120 metrekare olması gerekiyor. Ancak İstanbul’da ortalama daire büyüklükleri 80 metrekare civarında. Fakat bu durumda çok daha fazla nüfus bulunacağı için, kişi başına ayrılması gereken yeşil alan miktarı da yükselmiş oluyor. Böylece yaşayacak olan nüfus düşük tutularak, park alanının da küçük planlandığı düşünülüyor. Ticaret ve konut alanlarında yapılacak olan inşaatlar 10 kat, askeri alanda yapılacak olan lojmanlar ise 5 kat olacak.