Onları darağacına götürenler hiç hatırlanmadı ama üç fidan her eylemde, her 6 Mayıs’ta hatırlandı.

Onları darağacına götürenler hiç hatırlanmadı ama üç fidan her eylemde, her 6 Mayıs’ta hatırlandı. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilişlerinin üzerinden tam 40 yıl geçti. Her yıl olduğu gibi bu yıl da 6 Mayıs’ta yurdun dört bir yanında anmalar yapıldı.

İzmir’de de birçok alanda üç fidan anıldı. Buca Belediyesi’nin Evka-1 semtinde yaptırdığı üç fidan anıtının açılışı öncesi, Deniz’lerin idam edildiği saatte bir anma etkinliği gerçekleştirildi. DİSK’e bağlı Genel-İş 5 Nolu Şubenin düzenlediği anma etkinliğine Genel-İş üyesi işçilerin ve şube yönetiminin dışında Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, Eğitim-Sen 5 Nolu Şube Başkanı Özcan Çetin, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Ali Çeltek, CHP Buca İlçe Başkanı Bektaş Gül, belediye çalışanları ve buca halkı katıldı.

SAAT TAM 05.00’DE ANITIN ÖNÜNDEYDİLER
Deniz Gezmiş’in,  Yusuf Aslan’ın ve Hüseyin İnan’ın idam edildiği saatte sabaha karşı 05.00’te üç fidan anıtı önünde basın açıklaması yapan Genel-İş 5 Nolu Şube Başkanı Naci Çetin, “Bizler bugün burada sabahın şafağında üç fidanın idam edilişinin 40. Yıldönümünde onları unutmadığımızı göstermek ve anmak için toplandık. Onları ve mücadelelerini unutturmak isteyenlere inat, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, bu ülkenin her yerinde anılmaya devam ediliyor. Her 6 Mayıs’ta bu ülkenin devrimci gençleri, işçileri, emekçileri, kadınları, bütün yurtsever, demokrat, ilerici kesimleri bu idamları lanetleyen anmalar düzenliyor.” Dedi.

6 Mayıs’ın sadece Denizleri anıp nostalji yapma günü olmadığını söyleyen Naci Çetin, kendileri için 6 Mayıs’ın, aynı zamanda onların değerlerine sahip çıkma ve mücadeleyi daha ileriye taşıma günü olduğunu belirtti. Üzerinden 40 yılda geçmiş olsa da onların savunduğu fikirlerin ve mücadelelerinin bugün hala önemini koruduğunu ifade eden Çetin, üç fidanın İdeallerinin mücadelelerinde yaşadığını dile getirdi. Naci Çetin “Denizlerin uğruna mücadele ettiği bağımsız demokratik Türkiye hedefi bizimde hedefimizdir. Denizlerin savaştığı emperyalizm bizim de düşmanımızdır. Denizlerin uğruna mücadele ettiği sınıfsız, sömürüsüz, savaşsız bir ülke ve dünya özlemi bizimde özlemimizdir. Devrim şehitlerimiz ölümsüzdür.” şeklinde açıklamasına son verdi.

HER YIL AYNI SATTE ANIT ÖNÜNDE ANMA
Üç fidan anıtını Buca Evka-1’e kazandıran buca Belediye Başkanı Ercan Tatı ise her yıl 6 Mayıs sabahı saat 05.00’de anıtın önünde Deniz Gezmiş’in Yusuf Aslan’ın ve Hüseyin İnan’ın hatırlanacağını n sözünü verdi. Anmaya katılan Bucalılar da, üç fidan anıtı nedeni ile Başkan Tatı’ya teşekkürlerini ilettiler. Akşam saatlerinde yapılan anıt açılış törenine ise, CHP Genel Başkan Yardımcı Birgül Ayman Güler, CHP İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır, CHP Buca İlçe Başkanı Bektaş Gül, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, Bayraklı, Çiğli, Karabağlar, Menderes’in CHP’li belediye başkanları,  DSP,  Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel, İzmir 68’liler Platformu Başkanı Okan Yüksel, 78’liler Platformu, İşçi Partisi, çeşitli sendikalar, Sanatçı Bedri Baykam, Altan Gördüm, Turgay Tanülkü ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

ÜÇ FİDANI ANLATTILAR
6 Mayıs 1972 günü asılarak idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan 40’ıncı ölüm yıldönümlerinde İzmir Kültür ve Sanatı Geliştirme Derneğinin Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi Avni Anıl Sahnesinde gerçekleştirdiği panele Birgün gazetesi yazarı Oğuzhan Müftüoğlu, İzmir 68’liler Platformu Başkanı gazeteci yazar Okan Yüksel ve Deniz Gezmiş’in yakın arkadaşı sanatçı yazar Zihni Çetiner konuşmacı olarak katılarak, 68 ruhunu ve Denizleri anlattı.