İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Metrosu yapımı için kullanılacak 125 milyon Euro’luk kredi için Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ile dış finansman sözleşmesi imzaladı

Buca Metrosu için dev yatırım

BİRGÜN EGE

İzmir'de hafif raylı sistemin yaygınlaştırılması ve toplu taşımanın kullanılması amacıyla çalışmaları süren Narlıdere-Fahrettin Altay Metrosu’nun yanında İzmir'in şu ana kadar ki en büyük yatırımı olması planlanan Buca- Üçyol Metro hattı için geri sayım sürüyor.

İzmir Hafif Raylı Sistemi'nin beşinci aşamasını oluşturacak olan metro hattı, Üçyol İstasyonu-Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü-Çamlıkule arasında hizmet vermesi planlanıyor. Buca Metrosu’nda son aşama yaklaşılırken, çalışmaların başlatılabilmesi için gerekli olan finansmanın ilk ayağı olan 125 milyon Euro’luk kredi için Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ile imza töreni ile imzaladı. Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Herve Magro ve Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç'da katıldı.

Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Herve Magro, "AFD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından imzalanacak olan ve Buca Metrosu için ilk adım olacak imza töreninde olmaktan gurur duyuyorum. Fransa'da muadilleri gibi Türkiye'deki belediyelerin yerelleşme sürecinde kapsamlı beceriler kazandığı açıktır. Şehirler iklim değişikliğinde önemli bir rol oynuyor. AFD'nin katılımı ile Fransa'nın bu projeyi desteklemesinden 3 nedenden dolayı mutluyum. Öncelikle her yaştan, cinsiyetten şehir sakinlerinin güvenilir ve erişilebilir bir ulaşım imkânı sağlayacağı için sosyal açıdan önemli bir projedir. İkinci olarak, şehir sakinlerinin sağlık tesisleri, üniversite gibi önemli ilgi noktalarında daha sorunlu ve rahat erişmesini sağlayacak ve önemli ölçüde zaman tasarrufu sağlayacaktı. Üçüncüsü, Buca Metrosu iklime zararlı karbon emisyonunu azaltarak İzmir'in hava kirliliği hedeflerine önemli katkılar sağlayacaktır. Bu proje kurumlarımız uyum için çalıştığında iki ülkenin neler başarabileceğini örnek teşkil eden projedir" dedi.

‘İZMİR’E GÜVEN DUYULUYOR’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bugün, şehrimizin en önemli yatırımı Buca Metrosu’nun gerçekleşmesine bir adım daha yaklaşmanın mutluluğu içindeyim. Fransız Kalkınma Ajansı ile yaptığımız 125 Milyon Euro’luk anlaşma, Buca Metrosu’nun yapım ve inşasıyla ilgili olarak kullanılacak. Hem ülkemiz hem de dünya genelinde yaşanan olumsuz ekonomik koşullara rağmen bu büyük finansmanın belediyemiz tarafından çok uygun koşullarda sağlanması, dünyanın İzmir’e duyduğu güveninin bir göstergesidir. Fransız Kalkınma Ajansı ile Hazine garantisiz 125 Milyon Euro tutarında 4 yıl anapara geri ödemesiz dönem dahil toplam 12 yıl vadeli finansman sözleşmesi imzalamanın gurur ve sevincini yaşıyoruz. Öte yandan, Buca Metrosu için Asya Altyapı Yatırım Bankası ile 125 Milyon Euro; Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası ile de 115 Milyon Euro tutarında yetkilendirme mektubu imzaladık. Böylece Buca Metrosu için toplamda 490 Milyon Euro tutarında uluslararası yatırımı İzmir’e kazandırdık" diye konuştu.

Merkezi hükümetin İzmir’e desteğinin az olduğunu vurgulayan Soyer, “Kentlerin giderek daha öne çıktığı bir dünyada, İzmir’in de önemli bir konumu bulunuyor. İzmir, altyapı yatırımlarını bitirmiş büyük şehirlerle benzer ekonomik, ekolojik ve toplumsal hedeflere sahip. Şehrimizin buna eş zamanlı olarak raylı sistem altyapısını, mavi altyapısını ve yeşil altyapısını da güçlendirmesi gerekiyor. Altyapı hizmetlerinin hızla sağlanması gereken ve küresel rekabetin yaşandığı bir dünyada bu sorunları yalnızca yerel yatırım boyutuyla çözmek hiç kolay değil. İhtiyaçlar ve sorunlar büyüdü. Talepler farklılaştı. Bu talepleri karşılamak için büyük yatırımlar gerekiyor. Bu noktada, yerel yönetimle merkezi hükümet arasındaki eşgüdüm ve merkezi kaynakların yerele daha fazla aktarılması stratejik önem taşıyor. İzmir ne yazık ki merkezi kaynaklarından son derece az yatırım alıyor. Buna karşın, şehrin altyapı ihtiyaçlarını kendi imkânlarımızla çözme kararlılığımızı asla yitirmedik. Böylesine zor bir dönemde dahi, İzmir tarihinin en büyük ve en önemli projesi Buca Metrosu ve diğer projelerimiz için uluslararası finansal kalkınma kuruluşlarıyla çalışmaya devam ediyoruz. Dahası, portföyümüzü yeni finans kuruluşlarıyla çeşitlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.