Buca’nın tarihi şaha kalkıyor

Bu bir ilandır.

EŞSİZ bir kültürel mirasa sahip Buca’nın tarihi şaha kalkıyor. Buca Belediyesi, cumhuriyetin 100. yılında hayata geçireceği projelerle, İzmir’e yeni bir turizm rotası kazandırmayı hedefliyor. Belediye Başkanı Erhan Kılıç, “Buca’yı turizmin de göz bebeği haline getireceğiz” dedi.

Buca Belediyesi, kentin tarihi ve kültürel birikimini, tarihin tozlu sayfalarından gün yüzüne çıkartacak çalışmaları hızlandırdı. Buca’yı, herkesin sokaklarını keşfetmek için can atacağı, yaşayan bir kültür merkezine dönüştürmeyi hedefleyen Başkan Erhan Kılıç, Dumlupınar Mahallesi, eski tren yolu hattı, merhum Işılay Saygın’ın tarihi evi ve Forbes Köşkü için projeler geliştirdiklerini söyledi.

YENİ TURİZM ROTASI

Buca’yı turizmin göz bebeği yapmak istediklerini belirten Başkan Kılıç, “Bu kapsamda, Dumlupınar Mahallesi’nde çalışmalarını tamamladığımız Koruma Amaçlı İmar Planı kapsamında sokak sağlıklaştırma projesini hayata geçiriyoruz. 86 ve 123 sokaklarda yapılacak çalışma ile fotoğraf tutkunlarını ve turistleri Buca’ya çekmeye hazırlanıyoruz. Buca’nın en nostaljik değerlerinden biri olan demiryolu kültürünü yeniden canlandırıyoruz. 1872 yılında Buca'nın ünlü üzümünü Avrupa’ya ulaştırmak için Levantenler tarafından yapılan ve 2006 yılından beri atıl durumda olan tren yolu hattı için harekete geçtik. Mülkiyeti TCDD’ye ait olan hattı kiraladık. Hat boyunca yapılacak düzenlemelerle kente yeni bir turizm rotası kazandırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Dumlupınar MahallesiDumlupınar Mahallesi

TARİHİ YAPILARA KORUMA KALKANI

Kentin tarihi kimliğini korumak için önemli çalışmalar yaparken, merhum Işılay Saygın’ın müze olmasını istediği evi ile ödeneksizlik yüzünden kaderine terk edilen Forbes Köşkü için yeni bir adım attıkların da hatırlatan Erhan Kılıç, “Ocak ayı meclis toplantısında Işılay Saygın'ın evinin kamulaştırılması kararını verdik. Forbes Köşkü’nü kiralayıp restore etme konusunu da ele aldık; önerge görüşülmek üzere plan, bütçe ve çevre komisyonuna gönderildi” şeklinde konuştu.

Işılay SaygınIşılay Saygın