İzmir’in Buca ilçesinde mülkiyeti Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri A.Ş’ye ait olan arsanın yeninden özelleştirilmesi onaylanarak askıya çıkarıldı. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, şehircilik ilkeleri ve kamu yararına aykırı olduğunu belirterek yeniden dava açacağını duyurdu.

Buca planları yargıya taşınıyor

BİRGÜN EGE

İzmir’in Buca ilçesi, İnönü mahallesinde yer alan mülkiyeti Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri A.Ş’ye ait arsanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından özelleştirilmesi onaylanarak 18 Kasım 2020-17 Aralık 2020 tarihleri arasında 1 ay süreyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce askıya çıkarıldı.

1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına aykırı olduğunu belirten TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, yeniden dava açacağını duyurdu. Daha önce alanın özelleştirilmesine karşı açılan davalar soncunda Danıştay 6. Dairesi yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

buca-planlari-yargiya-tasiniyor-817423-1.

Oda tarafından yapılan açıklamada, Bakanlığın daha öncesinde onanmış planlara ilişkin alınmış mahkeme kararlarını dikkate almadığını belirtilerek, “Danıştay 6. Dairesi’nin 14 Ekim 2019 tarihinde verilen yürütmeyi durdurma kararına rağmen onaylanan imar planları ile alanda iş ve işlemlerin devam etmesinin zeminin oluşturuyor. Geçmişte onaylanmış imar planı ve plan değişiklikleri sonucunda mahkeme kararları dikkate alındığında alanda yapılmış imar uygulaması dahil her türlü işlemin hukuka aykırı olduğu ve iptal edilmesi gerekiyor. Üst ölçekli plan kararlarına aykırı olarak parsel bazında onaylanan imar planları ile bütünde onaylanmış planların bütün dengesinin bozulacak. Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin 7.maddesinin a bendinde ‘Planlar, kamu yararı amacıyla yapılır’ şeklindeki hüküm dikkate alındığında onaylanan imar planlarının herhangi bir kamu yararı içermez” denildi.

buca-planlari-yargiya-tasiniyor-817421-1.

Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

“Mevcut ulaşım sisteminde ciddi sıkıntılar bulunan Buca İlçesi’nde bu büyüklükte onanmış ‘Ticaret Alanı’ kararıyla sorunların derinleşeceği, oluşabilecek sorunların yine bütüncül olmayan yöntemlerle çözülmeye kalkılacak. Mahkeme kararlarında ifade edilen hususların son onaylanan imar planı plan açıklama raporlarında hiçbir çözüm önerilmiyor. İlgili idareler; kaybedilen bunca zamana, kamu kaynağına ve emeği dikkate alarak şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı doğrultusunda alanın bilirkişi raporlarında da desteklendiği üzere kamusal kullanım kararlarının korunması gerekir. Maliye Hazinesine kayıtlı mülkiyetlerin yürürlükteki plan kararlarını hiçe sayarak süreç içerisinde planlamanın araçsallaştırılması aracılığıyla devrinin gerçekleştiriliyor. Yapılan bütün bu iş ve işlemler planlamayı kamu ve toplum yararı hedefinden uzaklaştırmakta, kent içerisinde kalmış kentsel alanın yaşanabilirliğine katkı koyacak kamusal alanların yok edilmesinin her türlü mevzuata da aykırıdır.”