TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hasat zamanında çıkarılan ve gümrük vergisinde indirimi sağlayan kararnameye tepki gösterdi. Bayraktar, “Böyle bir kararname çıkarılması, ithalat yapılmasa bile piyasayı yine psikolojik olarak etkileyecek ve fiyatları daha da düşürecektir”  dedi

“Buğday fiyatları daha da düşecek”

BirGün/Ankara

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, geçtiğimiz ay çıkarılan gümrük vergisinde indirimi sağlayan kararnamenin üreticiyi mağdur ettiğini belirterek, fiyatları daha da düşüreceğini bildirdi.

Bayraktar, Birlik Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, buğdayda yaşanan sorunlar olmak üzere tarımdaki gelişmeleri değerlendiren bir basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasına buğdayda yaşanan sıkıntıları değerlendirmek ile başlayan Bayraktar, “Bu sene buğday üreticimiz artan üretime rağmen mağdur olmuştur. Çiftçimiz üst üste darbeler yemiştir” dedi. Hasat zamanında çıkarılan gümrük vergilerini düşüren kararnamenin, hatalar zincirinin ilk halkası olduğunu dile getiren Bayraktar, “Bu kararname, buğday fiyatlarını düşürmüştür. Yayımlanan kararnameden önce buğdayda tonu ekmeklikte bin 50 lira, makarnalıkta bin 150 lira olan fiyat, bazı bölgelerimizde ekmeklikte 800, makarnalıkta 900 liraya kadar gerilemiştir. Hatta Trakya bölgemizde 750 liraya kadar inmiştir” dedi.

Fiyatlar inmeye başladığında Toprak Mahsulleri Ofisi’nin(TMO) alım fiyatını açıklamada da geciktiğini belirten Bayraktar, “Ofisin ton başına ekmeklikte 940 lira gibi üreticinin talebini karşılamaktan uzak bir fiyat vermesi hatalar zincirinin ikinci halkası olmuştur” diye konuştu.

“Üreticinin zararı giderilmeli”

Özellikle İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da kuraklığın yüzde 80’lere varan oranlarda verim kaybına neden olduğunu dönemde üreticiye ayrıca darbe vurulduğunu vurgulayan Bayraktar, “Bu ortamda yapılması gereken, çıkardığı yanlış kararnameyle fiyatların düşmesine neden olan hükümetimiz, kilogramda 5 kuruş olarak uygulanan primi artırarak hatasını telafi etmeli, üreticinin zararını gidermelidir” ifadelerini kullandı. Üreticinin fiyatlardan dolayı aşırı derecede mağduriyet yaşadığı belirten Bayraktar “Böyle bir kararname çıkarılması, ithalat yapılmasa bile piyasayı yine psikolojik olarak etkileyecek ve fiyatları daha da düşürecektir” ifadelerini kullandı.

“Çiftçilerin borcu bir yıl ertelensin”

Üreticinin bir diğer sorunun ise sık sık yaşanan doğal afetler olduğuna dikkati çeken Bayraktar, Bursa Karacabey ve Mustafakemalpaşa, Çanakkale Bayramiç, Manisa Selendi’de yaşanan afetler nedeniyle başta salçalık domates olmak üzere, biber, salatalık, mısır, kavun, karpuz, tütün, elma, armut, nektarın ve şeftali ürünlerinde büyük zarar oluştuğunu söyledi.

Hasar tespit çalışmaların tamamlanmasının ardından afetlerin ekonomik boyutunu daha net olarak görüleceğinim savunan Bayraktar, 2017 yılında yaşanan afetlerden zarar gören çiftçilerin her türlü vergi ve SGK prim borcu da en az bir yıl süreyle faizsiz olarak ertelenmesini talep etti.

“Buğday ithalatı yapmazsınız”

Toplantıda yetki olmasına rağmen ithalat yapılmasını istemediklerini bildiren Bayraktar, şunları söyledi:

“Üreticiye darbe vuran bir kararname bunlar. Mal girmediği halde siz böyle bir kararname çıkarırsanız gümrükleri düşürüyorum derseniz o zaman piyasa kitleniyor. Olan kime oluyor? Üreticiye oluyor. Üretime oluyor. Çiftçi buğday üretiminden kaçarsa ne yapacağız biz. Bu fiyatları takviye edemezsek buğday üretiminden kaçacak. Desteklersiniz üreticiyi üretimi artırırsınız. Buğday ithalatı yapmazsınız. Bunun yolu gayet net.”