Buğdayda taban 13 TL olmalı
Fotoğraf: DHA

Ekonomi Servisi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, buğdayda çiftçi refahını sağlayacak bir taban fiyat açıklanması gerektiğini söyledi.

Geçen yıl hariç Mayıs ayında açıklanan hububat taban fiyatın bu yıl henüz açıklanmadığını hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu yıl bazı bölgelerde hasat başlamasına rağmen hububat taban fiyatı açıklanmadı. Geçen yılın enflasyon rakamları dikkate alınarak maliyet hesaplanıp bir anne fiyat açıklanmalıdır.Hububat taban fiyat belirlenirse girdi maliyeti+enflasyon+makul kar ile taban fiyat 1.5 TL prim desteği ile 13 TL olması çiftçi refahı için gereklidir” diye konuştu.

Buğday taban fiyatı henüz açıklanmamış olmasına rağmen ekmek fiyatının 10 lira olacağı yönündeki ortaya iddiaların atıldığına dikkat çeken Gürer, “Ekmek fiyatında un kadar diğer giderler etkisi var. İşçilik, elektrik, akaryakıt, kira, maya,su,tuz vb. giderler ile büyük şehirde ekmek fiyatı artışı isteniyor. Bu durumda fırıncılar istediği ekmek satış fiyatı 10 lira olursa, fakir fukara ekmeğe ulaşımda sorun yaşar. TMO bu bağlamda buğday taban fiyatı artış olunca un için buğday sübvanse etmelidir. Girdi maliyeti artarken enflasyon varken buğday taban fiyatı baskılanırsa gelecek yıl üretim düşer ithalat artar. Çiftçi girdi maliyeti düşürülmeden fiyatlar düşmez. Önce girdi maliyetleri için önlem aşınmalıdır. Çiftçi gelir gider dengesi aleyhine değiştikçe üretimden uzaklaşır. Düşen üretim fiyatlar artırır. İthalata ülke mecbur bırakılır” dedi. 

***

100 DÖNÜM BUĞDAY YANDI

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde buğday ekili arazide çıkan yangında 100 dönüm alan zarar gördü.

Kırsal Kengerli Mahallesi'nde buğday ekili arazide, öğle saatlerinde yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle alevler, kısa sürede büyüdü. Köylülerin müdahale ettiği yangın, itfaiyeye bildirildi. Gelen ekipler, 30 dakikalık çalışma ile alevleri söndürdü. 100 dönümlü alan zarar görürken, yangının çıkış nedeninin belirlenmesi için çalışma başlatıldı. DHA