Bugün Dünya Çiftçiler Günü: Çiftçinin sorunları çözüm bekliyor

Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAP) tarafından alınan kararla, 1984 yılından bu yana her yıl tüm dünyada 14 Mayıs, ‘Dünya Çiftçiler Günü’ olarak kutlanıyor. Türkiye’de çiftçiler, bu yıl da 14 Mayıs’ı ciddi sıkıntıların gölgesinde karşılıyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, tarımın öneminin hiçbir zaman azalmadığını, aksine her geçen gün arttığını, ancak çiftçinin değerinin Türkiye’de iyi anlaşılmadığını kaydetti.

En önemli sorun arazi parçalılığı
Türkiye’nin aslında tarım potansiyeli açısından en şanslı ülkeler arasında bulunduğunu belirten Bayraktar, bu potansiyelin tam olarak kullanılmadığına işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:

“Var olan potansiyeli kullanamıyoruz; çünkü tarımın, arazi parçalanması ve işletme ölçek sorunu, tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı, küresel ısınmadan kaynaklı iklim değişiklikleri, tarım sigortasının yeterince yaygınlaşamaması, sulama, girdi maliyetleri, kredi finansman, örgütlenme, üretim planlaması, fiyat istikrarı, eğitim, kırsalda nüfus kaybı gibi çeşitli sorunları bulunmaktadır. Bu sorunları çözmek zorundayız. Çözüm bekleyen sorunların en önemlileri yapısal sorunlar olan arazi parçalılığı, sulama altyapı eksikliği ve örgütlenmedir.”

Girdi maliyetleri düşürülmeli
Çiftçinin ekonomik örgütlerinin idari ve mali yönden güçlendirilmesi için gerekli mevzuat değişikliklerinin yapılmasını isteyen Bayraktar; mazot, gübre, yem, elektrik, tohum, ilaç gibi maliyetlerin makul düzeylere çekilmesi gerektiğini de ifade etti.

***

Buğday taban fiyatı çiftçiyi memnun etmedi

BATMAN’da mevsimin kurak geçmesinin ardından, buğday alım fiyatının ton başına 1050 lira olarak açıklanmasına tepki gösteren Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, “Çiftçilerin beklentisi bu yıl buğday tonunun 1200 lira olmasıydı. Çünkü yakıt, gübre ve zirai ilaç girdilerinin bir kısmı yüzde 50 arttı. Bu nedenle başfiyatta beklenti yüksekti. Bu yıl özellikle şubat ve martta Türkiye genelinde ve bölgede kuraklık yaşanması nedeniyle üreticiler verim kaybı yaşayacak ve rekoltede de daha çok buğday ve arpada düşüş olacak” dedi.