Hakkında 10 yıl hapis cezası istenen TELE1 Genel Yayın Yönetmeni ve BirGün Yazarı Merdan Yanardağ’ın avukatı Bi̇lgütay Durna, iddianameyi değerlendirdi: "Bu mantıkla hareket edilirse herkes cezalandırılabilir. Cezalandırılmayan kimse kalmaz. Bugün Merdan Yanardağ, yarın kim olacağı belli değil."

Kaynak: Haber Merkezi
Bugün Merdan Yanardağ, yarın kim?

birgun.net

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni ve BirGün yazarı Merdan Yanardağ hakkında “terör örgütü propagandası yapma” ve “suçu ve suçluyu övme” suçlamasıyla hazırlanan ve 10 yıla kadar hapsi cezası istenen iddianame tepkilere neden oldu. Tutuklu gazetecinin avukatı Bi̇lgütay Durna, iddianameye ilişkin BirGün’e değerlendirmelerde bulundu. Avukat Durna, iddianamede yer alan Yanardağ’ın sözlerinin PKK yöneticilerinden Duran Kalkan’ın açıklamalarıyla paralellik taşıdığı yönündeki suçlamaya yanıt verdi. 
“Hukuken tartışılması çok zor” diyen Av. Durna, şunları kaydetti: “Birincisi, Kalkan’ın konuşmasıyla müvekkilimin konuşması arasında aylar var. İkincisi müvekkilimin o konuşmadan hiç haberi yok. Bu soruşturma sürecinde kendisine yöneltildiği zaman haberi oldu. Üçüncüsü herhangi bir konuda birbirinden tamamıyla farklı, habersiz kişilerin ifadelerinden hareketle ‘siz paralel şekilde düşünüyorsunuz’ diyerek bir yargıya varmanın hukukta bir karşılığı olamaz. Bu tarz bir yaklaşımdan hareketle herkes cezalandırılabilir.”
Hukuken karşılığı yok
Avukat Durna, Yanardağ’ın tutuklamasının ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna vurgu yaparak, sözlerini sürdürdü: “Bu mantıkla hareket edilirse herkes cezalandırılabilir. Cezalandırılmayan kimse kalmaz. Bugün Merdan Yanardağ, yarın kim olacağı belli değil. Böyle bir mantık yürütülmesi söz konusu olamaz. Hukukta bunun karşılığı yoktur. O zaman hiçbir şekilde konuşmamanız gerekiyor. Sizin sözleriniz düşünsel bir benzerliğe dair. Düşünce ve ifade özgürlüğü açısından çok sıkıntılı bir durum. O zaman gazeteciler hiçbir şekilde yorum yapmasın, demeç vermesin, analiz yapmasınlar. Bu durumda herkes aynı suçlamayla karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle biz suç unsurunun oluşmadığını düşünüyoruz. Yanardağ bugün neden tutuklu? Bu sorunun cevabı hiçbir şekilde yok.” 

KORKU İKLİMİ VURGUSU

Avukat Durna, Merdan Yanardağ’ın Marmara (Silivri) Cezaevi’nde tutuklu bulunmamasının adil ve hukuki olmadığının altını çizdi. Yanardağ’ın derhal tahliye edilmesi gerektiğine dikkat çeken Av. Bilgütay Durna, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Şu anda aslında daha bitmeyen hatta henüz başlamayan bir yargılamanın başında, Merdan Yanardağ’a ceza çektirilmeye başlandı. Yanardağ’a yapılan tutuklama sonrasında gazeteciler aynı duruma düşmemek için otokontrol uygulayabilir. Korku iklimi dediğimiz şey de budur aslında. İnsanlar tedirginlik içinde düşüncelerini rahatça ifade edemiyorlarsa böyle bir yaklaşımın hiçbir hukuk devletinde yeri yoktur. İddianamenin sağlıklı şekilde değerlendirilmesi ve gerekçelendirilmesi gerekiyor ama Yanardağ dosyasında biz maalesef bunu maalesef göremiyoruz. Yanardağ’ın yargılamasına tutuksuz olarak devam edilmeli. Bununla ilgili de girişimlerde bulunacağız.”

NE OLMUŞTU?

İstanbul’daki Marmara (Silivri) Cezaevi’nde 15 gündür tutuklu bulunan Yanardağ hakkında hazırlanan iddianame, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulmuştu. İddianamede, Yanardağ’ın “Terör örgütü propagandası yapmak” ile “Suç ve suçluyu övmek” suçlarını işlediği iddiasıyla 10 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edilmişti. Yanardağ’a ilişkin sosyal medyada yapılan paylaşımları ‘toplumda yaşanan infial’ olarak gösteren savcılık, montaj ve kırpılmış videoları da ‘delil’ olarak iddianameye eklemişti. Yanardağ önümüzdeki günlerde hâkim karşısına çıkacak.

Yanardağ hakkında,  AKP’nin Öcalan ile yeni bir çözüm süreci hazırlığında olduğu görüşünü anlatmak için kullandığı sözlerinin bağlamından kopartılarak, sosyal medyada dolaşıma sokulmasının ardından soruşturma başlatılmıştı. Yanardağ 27 Haziran’da tutuklanmış, RTÜK de TELE1’e yedi gün ekran karartma cezası vermişti.