800’lü rakamlara gerileyen günlük vaka sayısı ‘normalleşme’nin ardından bin 500’lü rakamlara tekrar ulaştı. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan uyardı: Bu rakam daha da ilerler, bulaşıcılık artarsa ikinci bir pik yaşarız

‘Bulaşıcılık artarsa ikinci piki yaşarız’

HABER MERKEZİ

Hükümetin ekonomik kaygılardan dolayı 1 Haziran’da aldığı ‘normalleşme’ kararı ile tedbirlerin ortadan kaldırılması, ülke genelinde vaka artışına yol açtı. Günlük 800’lü rakamlara kadar gerileyen vaka sayısı bu ay bin 500’lü rakamları gördü. Yoğun bakım hasta sayısı ile bu rakamlara paralel olarak arttı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca önceki gün yaptığı sosyal medya paylaşımında “Yoğun bakım hasta sayımızda bir artış oldu” dedi: Son bir haftada yoğun bakımdaki hasta sayısı 172 kişi artışla 769’dan 941’e yükseldi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan, nisan ayında pik yaşandığını, bulaşıcılık artarsa ikinci bir pik yaşanabileceğini söyledi. Birinci dalganın devam ettiğini ve sıfır vakaya ulaşılmadığını kaydeden Prof. Dr. Özkan, şöyle konuştu: “Nisan ayında pik yaşadık. İkinci bir pik tabii ki yaşayabiliriz. Şu anda yaklaşık bin 500’lü rakamlara geldik. Eğer bu rakam daha da ilerlerse, bulaşıcılık artarsa ikinci bir pik yaşarız. Sosyal hayata ve iş hayatına başlandı. Bu süreçte kurallara uyarak, işlerimizi yürütebiliriz. Bunu toplumumuz biliyor, ancak davranışına yansıtırken zorlanıyor.”

Aile hekimleri: Kendi başımıza bırakıldık

Öte yandan salgınla mücadelede en önde yer alan sağlık çalışanlarının sorunları ise göz ardı edildi. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), pandemi sürecinde yalnız bırakıldıklarına dair bir açıklama yayımladı. Ekipman desteğinde sorunlar yaşadıklarını aktaran Aile Hekim Dr. Canan Tanrıver, “Covid-19 tehlikesi sona ermiş gibi davranamayız. Aile Hekimlerine ekipman desteğinde maalesef tekrar sorunlar yaşıyoruz, kendi başımıza bırakıldığımızı hissediyoruz. Bu bizleri büyük tehlikeye atıyor” dedi.

Dr. Tanrıver, 1 Haziran’dan itibaren aile hekimliğine virüs taşıyıcı özellikli hastaların başvuru sıklığının arttığına dikkat çekti: “Pandemi döneminde aile hekimleri, kişisel koruyucuların zamanında sahaya verilmemesi nedeniyle her gün aramızdan kim enfekte olacak, kimi kaybedeceğiz endişesiyle çalıştı ve bu kaygı devam ediyor. İller arasında standart bir uygulama yok. Yeni süreçle birlikte Aile Hekimliği çalışanlarının viral yükü her geçen gün artmakta dolayısı ile kişisel koruyucu ekipmanlarını kullanım gerekliliği devam etmekte. Kişisel koruyucuların kullanımı virüs bulaşmasını önlemek için zorunluluktur. Bu nedenle kişisel koruyucuların dağıtımının sağlanması ihtiyatlılık değil mecburiyettir.”

***

Cizre’deki artış Meclis gündeminde

Doğu ve ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ciddi bir artış meydana geldi. HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, Şırnak’ın Cizre ilçesindeki artışla ilgili Sağlık Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. “Bayramdan önce 88 vakanın görüldüğü Şırnak’ın Cizre ilçesinde günlük vaka sayısı 75’e çıkarak toplam 600’lü rakamları aştı” diyerek şu soruları sordu: “Günlük yapılan test sayısı ne kadardır ve kimlere test yapılmakta? Bölge milletvekillerine ve Türk Tabipler Birliği yetkililerine bilgi verilmemesinin nedeni nedir? Şırnak ve ilçelerinde vakaların artması ile birlikte önlemlerin azaldığı bilginiz dâhilinde midir?”