HDP İzmir İl Örgütü binasına düzenlediği saldırıda Deniz Poyraz'ı katleden Onur Gencer'in yargılandığı dava bugün başladı. Dava öncesi açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Deniz'e sıkılan kurşunun barış umutlarına sıkılan kurşun olduğunu söyledi.

Buldan: Deniz'e sıkılan kurşun, barışa sıkıldı

BERKAY SAĞOL

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl binasında 17 Haziran’da parti çalışanı Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer’in yargılaması İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Katil Onur Gencer hakkında hazırlanan iddianame 11 Ekim'de, İzmir 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede Gencer'in "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi ve "iş yeri dokunulmazlığını ihlal etme" ile "Siyasi partiler veya meslek kuruluşlarının kullanımında olan bina, tesis veya eşyaya zarar verme" suçlarından 7 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Duruşma öncesi'nde İzmir Adliyesi önünde açıklama yapıldı. Yapılan açıklamaya HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile HDP Milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Serpil Kemalbay, Oya Ersoy, Musa Piroğlu, Murat Çepni, Hüda Kaya, Saruhan Oluç, CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Gülizar Biçer Karaca, Atilla Sertel, TİP Milletvekilleri Erkan Baş, Ahmet Şık ve SOL Parti, siyasi partiler ile demokratik kitle örgütleri katıldı katıldı.

deniz-e-sikilan-kursun-barisa-sikildi-961147-1.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Bugün Deniz Poyraz katledildikten sonra ilk duruşmadayız. İzmir il örgütüne yapılan saldırıda Deniz Poyraz arkadaşımız vahşice katledildi. Bugün bir katil yargılanacak. Bu katilin arkasındaki güçler, tetiği çekmesi için yönlendirenler hala açığa çıkmadı. Deniz'e sıkılan kurşun, barış umutlarına sıkılan kurşundu. Bu kurşunu sıkmak için katili partimize gönderenler bir kaos peşindeydi. Türkiye halkları bu kaosa izin vermedi. Ülkede milyonlar Deniz oldu ve Deniz'e sahip çıktı. Özellikle iktidarın dili, nefreti, öfkesi Deniz'in öldürülmesine ve onların katilin yönlendirilmesine sebep oldu. O gün kaosu planlayanlar şunu bilsin ki; Ankara Gar katliamının, Suruç'un, Roboski'nin katilleri açığa çıkmadığı sürece bu saldırılar sürecek. Dün benzer bir saldırı İstanbul'da denendi ama başarılı olunamadı" dedi.

'ADALETTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

Türkiye halklarının faşizme ve ırkçılığa izin vermeyeceğini söyleyen Puldan, "Bu katilin arkasındaki güçler yargılanmadığı ve hesap vermediği sürece bu iş bitmeyecek. Bu katil emniyeti 27 kez aramasına rağmen kiminle görüştüğü hala açığa çıkmadı. Olayın üzerinden 7 ay geçti ve katilden başka kimse tespit edilemedi. Katil sadece tetiği çeken bir katil değildir. Arkasındaki güçlerle beraber tetiği çeken bir katildir. Deniz'e söz veriyoruz. Yoldaşım yattığın yer incinmesin. Deniz'in katilleri kadınlara, partimize hesap verecek. Bu ülkeye adaletin gelmesi için büyük çaba sarf ederken, savaş yanlısı olanlar asla demokratik yöntemlerden, hukuktan ve adaletten vazgeçmeyeceğimizi bilsinler" diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu yaptığı açıklamada, şunları söyledi: "AKP derin devletin kendisi oldu. Bu cinayet bir derin devlet operasyonudur. Bu olayın gerçekleştiği yer İzmir. Olay ve sonrasında yapılanlar bu katliamın planlı olduğunu ortaya koydu."