Buldan: Gerçek barış Cumartesi Anneleri'nin yüreğine girerek sağlanabilir

Cumartesi Anneleri’nin 527 hafta oturumuna HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan da katıldı.

1994 yılında failimeçhul cinayete kurban giden eski DTP’li Savaş Buldan’ın eşi olan Pervin Buldan, "Kimimizin çiçek bıraktığımız bir mezarı var, kimimizin o bile yok" dedi.

Devletin geçmişle hesaplaşma politikasını eleştiren Buldan, Ankara'daki faili meçhul cinayetler soruşturmasında itiraflarda bulunan eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür'ü hatırlatarak, bazı faillerin suçlarını itiraf etmelerine rağmen yargılanmadıklarını söyledi.

Adaleti ezilenlerden yana sağlama mücadelesi verdiklerini belirten Buldan, "Gerçek bir barış isteniyorsa, ilk başta Cumartesi Anneleri'nin eline dokunarak, onların yüreğine girerek sağlanabilir" dedi.

Anneler, bu haftadaki etkinliklerinde ise 21 yıl önce katledilen Mustafa Erzik için toplandı. Basın açıklamasını yapan Gülsüm Kal, Erzik’in korucu olmayı reddettiği için yoğun baskı altında ve sürekli gözaltına alındığına dikkat çekti.

Mustafa Erzik’in köyüne operasyon düzenleyen askerler ile korucular tarafından evinden gözleri bağlı ve eli kelepçeli bir halde gözaltına alarak panzere bindirildiğini anlatan Kal, “Olay bütün köylülerin gözleri önünde gerçekleşti. Ailesi, oğlunun PKK’liler tarafından öldürüldüğü yönünde ifade vermesi için ağır işkence gördü ama yalan beyanda bulunmayı reddetti” dedi.

Erzik’in bedeni 4 gün sonra çobanlar tarafından Batman Çayı’ında bulunduğunu da belirten Kal, “ateşli silahla göğsünden vurularak öldürülmüştü. Panzere bağlanarak sürüklendiği de anlaşılıyordu. Bedeni ailesine teslim edilmedi. Gözaltına alındığı, öldürüldüğü ve bedeninin akarsuya atılarak kaybedilmek istendiği gerçeği hep inkar edildi” ifadelerine kullandı.

Erzik’in adı tutanaklara ise “çatışmada öldürülen terörist” olarak geçirildi.