BULKEP'ten eğitim raporu: ‘Bir kuşak kayboluyor’

HABER MERKEZİ

Aralarında Öğrenci Veli-Derneği, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Bursa Tabip Odası’nın da bulunduğu 13 kurum tarafından oluşturulan Bursa Laik Kamusal Eğitim Platformu (BULKEP) bir eğitim raporu hazırladı. “Bir kuşak kayboluyor” ismi verilen raporda uzaktan eğitimde yaşanan eşitsizliklerden gerici vakıfların yurtlarına kadar birçok konuya değinildi.

3 milyon 17 bin öğrencinin internetten yoksun olduğu hatırlatılan raporda 4 milyon öğrencinin hiçbir şekilde EBA’dan faydalanamadığı hatırlatıldı.


2 milyona yakın çocuğun tarikatların eline bıraktığı aktarılan raporda şu ifadeler kullanıldı: “2012 yılında MEB’in Kuran kurslarını denetim görevine son verilmesi ve yaş sınırının kaldırılmasıyla dini yapıların açtıkları yasal-yasa dışı kurum sayıları hızla artmış, 4+4+4 sistemi ile tamamıyla yasa dışı dini oluşumların lehine evirilmiştir. Bu yapılara ait sıbyan mektepleri, medreseler, yurt ve evlerle ilintili çocuk sayısının 2 milyona yaklaştığı tahmin edilmektedir.”
Ülke genelinde ortaokul ve lise düzeyindeki özel yurtların bir önemli bir kısmının tarikatlarda olduğu ve buralarda dini eğitim verildiği de raporda yer aldı: “Bu yurtların çoğunda, tarikat-cemaatlerin uzantısı vakıf ve derneklerin merdiven altı sözde eğitim kurumlarında dini eğitim verilmeye devam edilmektedir. Çocuğunun temel ihtiyaçlarını karşılayamayan, tablet, bilgisayar, internet olanağını sağlayamayan ailelerin çocukları tarikat ve cemaatlerin himayesine girmeye devam etmektedir.”

Raporda, ülkede eğitimde adeta bir karmaşa yalandığı aktarılarak şunlar dendi:

“Öğrenciler uzaktan eğitim tam öğrenmeyi de sağlayamazken LGS ve YKS’nin tüm müfredat konularını kapsayacağı açıklaması pandemi gerçekliğinin gözetilmediğinin ispatıdır.

Günde 6-8 saat EBA üzerinden ders yapılması öğrencilerin fiziksel ve pedagojik gelişimleri açısından da uygun değildir. Öğrencilerin birçoğu bilgisayar ve tablet bağımlısı olmuş, her geçen gün psikolojik sorunları artmaya başlamıştır.”

Raporun son kısmında ise öneriler şu şekilde sıralandı:

• Tüm öğretmen ve öğrencilerin internet, tablet, bilgisayar gibi eksikleri ücretsiz olarak ivedi karşılanmalıdır.

• Devlet kurumları dışında kalan yurt, medrese, sıbyan mektebi gibi merkezler derhal kapatılmalıdır. Kuran Kursu vb yapıların denetimi MEB’e verilmelidir.

• Okul ve sınıf sayıları artırılarak, sınıf başına düşen öğrenci sayısı azaltılmalıdır.

• Öğrenci ve velilere Covid-19 un etkileri ile ilgili sık sık bilinçlendirme yapılmalıdır.

• Köy okulları derhal eğitim öğretime açılmalıdır.