Bunun adı iş cinayeti rejimi

HABER MERKEZİ

İSİG (İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi)’in AKP’nin hükümete geldiği 3 Kasım 2002’nin 19’uncu yıldönümünde iş cinayetlerinde ölen işçilerin sayısını paylaştı. Bu sürede en az 28 bin 380 işçi hayatını kaybetti.

İSİG’İn açıklamasında "Her geçen yıl emekçilerin aleyhine çıkarılan yasalar, giderek azalan alım gücü, hak ve özgürlük mücadelelerine karşı süreklileşen bir baskı ve güvencesiz çalışma koşullarının yaşama geçirildiği bir iş cinayetleri rejimi. İşte 19 yılın özeti bu" denildi.


Açıklamada 19 yılda meydana gelen iş cinayetlerinden bir bölümü de paylaşıldı.

•Soma, Davutpaşa, Ostim, Torunlar, Isparta, Düzce, Ermenek, Esenyurt, Erzurum, Samsun, Güllük, Elbistan, Şırnak, Dursunbey, Hendek, 3.Havalimanı, Tuzla Tersaneleri, Kot Kumlama gibi birçok işçi katliamı bu dönemde meydana geldi.

•Her bin işçi için yılda 4 ila 12 yeni meslek hastalığı olgusu beklenmekte. Yani Türkiye’de her yıl yaklaşık 120 bin ila 360 bin arasında işçi meslek hastalığına yakalanmakta.

•İş cinayetleri sonrası adaletsizlik, cezasızlık bir kural haline geldi.

•Taşeron çalıştırma başta olmak üzere esnek ve güvencesiz çalıştırma yasal hale getirildi. Türkiye önce Avrupa’nın Çin’i şimdi ise Avrupa’nın Bangladeş’i haline getirilmiştir.

bunun-adi-is-cinayeti-rejimi-939865-1.