BUPaws: Boğaziçi'ndeki köpeklerin bilinmeze gönderilmesini engelleyelim
Boğaziçi Üniversitesi yönetiminin geçen mart ayında kampus dışına taşıdığı barınaktaki köpeklerin belediye barınağına alınması için 72 saat süre verildi. Boğaziçi Üniversitesi Barınma Merkezi (BUPaws), “Barınma merkezimize gelen tebligata ettiğimiz itiraz sonucunda İdare Mahkemesinden yürütmeyi durdurma kararı almanın buruk sevincini yaşıyoruz. Tüm Boğaziçi bileşenlerine ve hayvanseverlere açık çağrımızdır: Kampüsümüzün köpeklerinin üç ay arayla birbirinden kötü alanlara taşınmalarını, bilinmeze gönderilmelerini engelleyelim. Atanmış yönetimin kendi çıkarları için hayvanları mağdur etmesini, dayanışma ve mücadeleyle durduralım. Vakit, hayvanlar için dayanışmayı büyütme vaktidir” açıklamasını yaptı.
Boğaziçi Üniversitesi’ndeki barınakta yaşayan 60’tan fazla köpek, geçen mart ayında üniversite yönetiminin kararıyla başka bir alana taşınmıştı. BUPaws, dün yeni alanda bulunan 42 köpeğin Sarıyer Belediye Barınağı’na alınması için 72 saat süre verildiği duyurmuştu. BUPaws bugün, Boğaziçi Üniversitesi bileşenlerinin katılımıyla Güney Kampüs’te yer alan barınağın önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. BUPaws’ın açıklaması şöyle:
“YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI ALMANIN BURUK SEVİNCİNİ YAŞIYORUZ”
“Öncelikle, az önce aldığımız bir haberi sizlerle paylaşmak istiyoruz: Barınma merkezimize gelen tebligata ettiğimiz itiraz sonucunda İdare Mahkemesinden yürütmeyi durdurma kararı almanın buruk sevincini yaşıyoruz. Bu karar bizim için bir nefes olmuş olsa da kampüs hayvanlarımızı üzerlerindeki baskıdan kurtarana kadar dayanışma ve mücadeleyi örmekten vazgeçmeyeceğimizi bildirmeyi borç biliriz.
“42 KÖPEĞİMİZİN, 72 SAAT İÇERİSİNDE ALINACAĞI BİLDİRİLDİ”
Bugün, Boğaziçi Üniversitesi kampüs kedi ve köpeklerine bakmak üzere 22 yıl önce kurulmuş ve üniversite bilgisi dahilinde çalışan Hayat Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği’nin Gönüllüleri ‘BUPaws’ olarak içinde bulunduğumuz durumu sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bilindiği gibi, tedavi ve bakımlarını sağlamak ve ‘sahipsiz köpek’ statüsünden çıkarmak için kampüs köpeklerimizin bir kurum ya da kişi üzerine kayıtlı olması yasal zorunluluktur. Zamanında, söz konusu bu durumun önüne geçmek için Hayat Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği’miz sorumluluk alarak kampüs köpeklerimizin çipli kayıtlarını yaptırmıştır. Bu hafta başında ise Tarım ve Orman Bakanlığı Sarıyer İlçe Müdürlüğü tarafından Derneğimize tebligat gönderilerek, Boğaziçi Üniversitesi kampüs içinde ve barınma merkezinde yaşayan 42 köpeğimizin, 72 saat içerisinde teslim alınması, aksi halde hayvanların en yakın bakımevine gönderileceği ve hayvanları terk etmiş sayılarak derneğe yüklü miktarda bir para cezasının kesileceği bildirilmiştir.
“KÖPEKLERİMİZ YILLARDIR YAŞADIKLARI KAMPÜSTEN KASTEN TAŞINDI”
Resmî Gazete’de yayınlanan yönetmelik uyarınca, 2022 yılı sonuna kadar tüm çipli hayvanların çip kayıtlarının özel ya da tüzel kişiler üzerine alınması emredilmiştir. Yönetmelikte; sınırlı alanlarda tutulan, bakımı, kontrol ve denetimi koruyucular tarafından gerçekleşen köpeklerin de çip kayıtlarının yapılması şart koşulmuştur. Boğaziçi Üniversitesi kampüs içinde ve barınma merkezinde yaşayan köpekler de sahipsiz köpek kategorisine girmeyecekleri için, kayıtları derneğimiz tarafından yapılmıştır. Boğaziçi Üniversitesi Barınma Merkezi'ndeki BuPaws gönüllülerimizin bakımını üstlendiği ve içlerinde yaşlı, hasta, engelli olanlarının da bulunduğu hayvanlar, 26 Mart 2023 Pazar günü, rektörün talimatıyla yıllardır bakıldıkları yaşam alanlarından zorla alınarak, kampüste farklı bir alana taşındı. Oysa köpeklerin yeni taşındığı arazi, üniversiteye ‘alanda hayvan bakılmaması’ şartı ile bağışlanmıştı ve yakınında birçok ev bulunuyordu. Köpeklerimiz yıllardır yaşadıkları kampüsten buraya kasten taşındılar. Bu esnada da hayvanların acımasızca bir muamele ile taşınmasına engel olmak isteyen bir gönüllü darp edildi, iki öğrenci gözaltına alındı. BUPaws himayesinde huzurla yaşayan kampüs köpeklerimiz, önce 22 yıllık yuvalarından ‘daha iyi bakılacakları’ iddia edilen yeni bir alana zorla sürüldüler, şimdi ise bu alandan da çıkartılmaları için bize sadece 72 saat süre tanıyorlar.
“BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ’NDEKİ HAYVANLARIN YERİ ÜNİVERSİTE KAMPÜSÜDÜR”
BUPaws olarak hiçbir köpeğimizin, yıllardır yaşadıkları, kültürünün bir parçası oldukları Boğaziçi Üniversitesi’nden gönderilmelerine izin vermeyeceğiz. İlk yuvalarını yıktığınız onlarca canın hayatını zorbalıkla mahvetmenize müsaade etmeyeceğiz. Boğaziçi Üniversitesi’ndeki hayvanların yeri üniversite kampüsüdür. Yıllardır öğrencilerin ve mezunların himayesinde kampüste yaşayan hayvanları, ‘bakımevi’ adı altındaki kamplara toplamanıza, oralarda ölüme terk etmenize ve yuvalandırma adı altında bilinmeze göndermenize izin vermeyeceğiz. Ayrıca, önümüzdeki dönemde yüzlerce öğrencisini yurtsuz bırakmakla karşı karşıya olan Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, maddi manevi tüm yükünü gönüllülerin üstlendiği kampüs hayvanlarıyla uğraşmayı bırakıp, öğrencilerinin bir an önce nitelikli barınma haklarını ve taleplerini karşılamanın yollarını aramalıdır.
“KAMPÜSÜMÜZÜN KÖPEKLERİNİN BİLİNMEZE GÖNDERİLMELERİNİ ENGELLEYELİM”
Boğaziçi Üniversitesi’nden artık kampüs hayvanlarından elini çekmesini talep ediyor ve tüm kamuoyuna da Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğünü arayarak, mail atarak, bilgi edinme başvurusu yaparak ve sosyal medyada tepkisini göstererek ‘kampüs hayvanlarına dokunma’ ve ‘BUPaws’ın Yeri Boğaziçi’ demeleri çağrısında bulunuyoruz. Tüm Boğaziçi bileşenlerine ve hayvanseverlere açık çağrımızdır: Kampüsümüzün köpeklerinin üç ay arayla birbirinden kötü alanlara taşınmalarını, bilinmeze gönderilmelerini engelleyelim. Atanmış yönetimin kendi çıkarları için hayvanları mağdur etmesini, dayanışma ve mücadeleyle durduralım. Vakit, hayvanlar için dayanışmayı büyütme vaktidir.”