LGBTİ Onur Haftası'nın 23'üncüsü 22 Haziran'da başlıyor. Birbirinden farklı etkinliklerin yapılacağı haftada LGBTİ'ler yaşamın her alanında 'normal' kavramını sorgulayacak. Hafta, 28 Haziran'daki 13. Onur Yürüyüşü ile son bulacak

Buradayız aşkım!

Lezbiyen, gay, biseksüel, trans, interseks bireylerin yaşadıkları hak ihlallerine karşı seslerini yükseltmek ve cinsiyet kimliklerini daha da görünür kılmak amacıyla düzenlenen LGBTİ Onur Haftası'nın 23'üncüsü 22 Haziran'da başlıyor. 'Normal' temasıyla düzenlenecek Onur Haftası, birbirinden farklı paneller, filmler, atölyeler, gösteriler ve partilerden oluşan dopdolu bir programla tüm haftaya yayılacak. Hafta, 28 Haziran Pazar günü saat 17.00’de İstiklal Caddesi’nde yapılacak ve on binlerce kişinin gökkuşağı renkleriyle caddeyi renklendireceği 13. Onur Yürüyüşü ile son bulacak.

Gönüllü LGBTİ'lerin örgütlediği organizasyon, ikili cinsiyet sistemine dayanan toplumda LGBTİ bireylerin karşılaştığı sorunlara çözüm olma amacının yanı sıra, günlük hayata dair de birçok konunun gündeme gelmesini hedefliyor. Program içerisinde 'LGBTİ'lerin Sosyal ve Ekonomik Sorunları', 'Akran Zorbalığı-Beden Eğitimi Dersine Queer Bir Bakış', 'Lezbiyenler İçin Cinsel Sağlık', 'Hapiste LGBTİ', 'Seks İşçiliği Özelinde LGBTİ Hakları ve Şiddet' ve 'Yerel Yönetimler ve LGBTİ' gibi başlıklar yer alıyor.

'NORMAL' OLMAMAKTAN ONUR DUYUYORUZ
Hafta boyunca çeşitli etkinliklerle bir araya gelecek LGBTİ'ler, yaşamın her alanında 'normal' kavramını da sorgulatmayı hedefliyor. Onur Haftası temasının 'normal' olarak seçilmesinin nedenini, Komisyon şu sözlerle açıklıyor; “Normal’i konuşmak istememizin nedeni; toplumun belirlediği cinsiyet rollerini benimsemekte yetersiz veya beceriksiz olduğumuzdan değil, ne yanlış, ne de yalnız olmadığımız için. Kalabalık ve durdurulamaz olduğumuz için bütün bu coşku. Normalde olması gerekene uymayışımız ne fıtrattan, ne de hastalıktan. Boşuna neden aramayın bulamazsınız! Değişmez denilen normları da, normalleri de tanımıyoruz. Normal değiliz! Kabul etmiyoruz! (...) Evet LGBTİ’ler her yerde! Okulda, işte, sokakta, mecliste... Ama LGBTİ’lerin maruz kaldığı inkar, şiddet ve ayrımcılık da her yerde!”

Bu sene 11. senesi olan Hormonlu Domates Ödülleri ile yılın en homofobik/ transfobik söylemlerini seçecek. Ödüller, 24 Haziran'da Şişli Kent Kültür Merkezi’ndeki özel gecede sahiplerini bulacak.

Bu yıl etkinliklerin bazıları Kadıköy’de yapılacak. 23 Haziran'da bir sokak partisi ve bazı paneller Kadıköy’de olacak. Aynı şekilde Lambdaistanbul Kültür Merkezi’nin ev sahipliği yaptığı etkinlikler sayesinde de Onur Haftası Beyoğlu ve Şişli’nin dışına taşınmış olacak.

28 Haziran’da 'Sen yoksan çok eksiğiz' sloganıyla çağrı yapılan kitlesel Onur Yürüyüşü ise, homofobi, bifobi, transfobi ile derdi olan, egemen söylemin dışladığı, baskı ve şiddete maruz bıraktığı herkesi bir araya getirmeyi amaçlıyor. Taksim'den Tünel'e kadar yürüyecek on binler özgürlük taleplerini haykıracak. Geçen sene yapılan yürüyüşe 70 binden fazla birey katılmıştı.

MERSİN VE DENİZLİ'DE İLK KEZ YÜRÜNDÜ
Onur Haftaıs kapsamında önceki gece bir de Trans Güzellik Yarışması düzenlendi. İlki geçtiğimiz yıl düzenlenen yarışma, eğlenceli görüntülere sahne olurken Damla Deniz adlı bir transın birinci seçildiği belirtildi.

Ayrıca Onur Haftası, İstanbul'daki büyük organizasyonun öncülü olarak birçok kentte de kutlandı. Bunlardan biri olan İzmir'de 3. Onur Yürüyüşü, 14 Haziran Pazar günü yapıldı. 'Gelin hep beraber zırıldayalım!' sloganıyla İzmir LGBTİ İnsaiyatifi ve Gökkuşağı Dayanışma Ağı'nın düzenlediği Onur Yürüyüşü'ne katılan aktivistler, LGBTİ'ler için eşit temsiliyet istedi.

Ankara'da yaşadıkları yoğun saldırı ve baskının ardından Mersin'e yerleşen birçok LGBTİ birey de bu kentte ilk kez Onur Yürüyüşü gerçekleştirdi. Heteroseksüel örgütlerle el ele veren 7 Renk Derneği, 'Başka' temalı hafta kapsamında birçok etkinlik gerçekleştirdi.^'Başka Yürüyüş' adı altında yapılan onur yürüyüşüne katılan yüzlerce kişi 'Cinsiyetsiz, Sınıfsız, Sömürüsüz Başka Bir Dünya!' düşünü haykırdı.

Denizli'de de ilk Onur Yürüyüşü 14 Haziran'da yapıldı. Geçtiğimiz 1 Mayıs’ta ilk kez sokağa çıkan, 17 Mayıs Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gün kapsamında da stand açan Denizli LGBTİ ve aileleri 'Sevgi varken nefret niye' sloganıyla yürüdü.

LGBTİ Onur Haftası ilk defa 1993'te Christopher Street Day olarak yapıldı ve o günden bugüne her yıl düzenli olarak kutlanıyor.