Sakarya’nın Arifiye ilçesinde bindiği şehiriçi dolmuşta telefonda Kürtçe konuşan Halis Çelik, araçtakiler tarafından ‘Burası Türkiye Kürtçe konuşamazsın

Sakarya’nın Arifiye ilçesinde bindiği şehiriçi dolmuşta telefonda Kürtçe konuşan Halis Çelik, araçtakiler tarafından ‘Burası Türkiye Kürtçe konuşamazsın’ denilerek, linç edilmek istendi. Çelik 15 gün iş göremez raporu aldı. Sakarya’nın Arifiye ilçesinde bindiği şehir içi dolmuşta telefonda Kürtçe konuşan, Muşlu Halis Çelik, araçtakiler tarafından ‘Burası Türkiye Kürtçe konuşamazsın’ denilerek, linç edilmek istendi. 10 kişinin saldırısına uğradıktan sonra araçtan aşağıya atılan Çelik kendi imkanlarıyla gittiği hastanede 15 gün iş göremez raporu aldı.
Sık sık Kürtlere yönelik saldırı ve linç girişimleriyle gündeme gelen Sakarya’da bu kez de Halis Çelik adlı yurttaş dolmuşta Kürtçe konuştuğu için linç edilmek istendi. Görgü tanıklarının anlatımlarına göre olay şöyle gelişti: Muş’tan Sakarya’nın Arifiye ilçesine göç eden ve 10 yıldır yaşadığı ilçede inşaat işçisi olarak çalışan 3 çocuk babası Halis Çelik, işten eve dönmek için şehiriçi dolmuşa bindi. Dolmuş seyir halinde iken gelen bir telefona cevap veren Çelik, karşısındaki kişi ile konuşmasına Kürtçe devam etti. Bunun üzerine araçta bulunan kişilerin önce ‘Burası Türkiye Kürtçe konuşamazsın. Pis Kürtler sizi ilçemizde istemiyoruz. Bölücüsünüz, teröristsiniz’ şeklinde sözlü hakaretlerine maruz kalan Çelik, duruma tepki göstererek, telefonu kapattı. Telefonu kapatmasına rağmen sözlü saldırılarını sürdüren kişiler ardından Çelik’i yumruk ve tekmelerle tartaklamaya başladı. Yaklaşık 10 dakika seyir halindeki dolmuşun içinde darp edilen Çelik, ardından araç hareket halinde iken yol kenarına atıldı. Aldığı darbelerin etkisi ile yürümekte zorluk çekerek gittiği Arifiye Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınan Çelik’e 15 gün iş göremez raporu verildi. Hastaneden taburcu edilen ve evde tedavisi devam eden Çelik, kendisini linç etmeye çalışan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.
‘Şoför sesİnİ çIkaramadI’
Olaya tanık olan ve kendisi de Kürt olan dolmuşun şoförü, telefonda Kürtçe konuştuğu için lince uğrayan Çelik’e yapılan saldırıya bire bir tanık olduğunu ve gözü dönmüş kişilerin hedefi olmamak için sesini çıkarmadığını belirterek, Sakarya ve özellikle Arifiye’de ülkücülerin kışkırtmasıyla Kürtlerin göçe zorlandığını söyledi. Son zamanlarda can güvenliği korkusu yaşadıklarını belirten görgü tanığı, bu yüzden linç olayına müdahale edemediğini söyledi.
Sakarya Kürtlerİ lİnç dİyarI
Sakarya’da Kürtlere yönelik sık sık linç girişimleri yaşanıyor. Linç girişimlerinden bazıları şöyle: 2008’in Nisan ayında DTP Sakarya İl Örgütü’nün düzenlediği şölene 500 kişilik bir ülkücü grup tarafından saldırı düzenlenmek istendi. 6 saat süren linç girişiminde içerde mahsur kalanlardan 65 yaşındaki Ebubekir Kalkan geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. 2007 Haziran ayında da üzerinde Ahmet Kaya’nın resmi bulunan tişört giyen Diyarbakırlı Mehmet Alaca ile Senayi İzci, bir grup ülkücünün saldırısına uğradı. Alaca bir apartmana sığınırken, feci şekilde dövülen İzci son anda linç edilmekten kurtarıldı. Yine 30 Aralık 2007’de polisin Sakarya’da PKK sempatizanı olduğu iddiasıyla gözaltına aldığı 20 kişi muayene için götürüldükleri Erenler Sağlık Ocağı önünde linç edilmek istendi.