Balıkesir Burhaniye’de 11 katlı otel inşaatı projesi için yapılan imar değişikliğine karşı açılan dava sonrası bilirkişi raporu açıklandı. Raporda, imar değişikliğinin kamu yararı taşımadığı belirtildi.

Burhaniye’de 11 katlı imar iznine bilirkişi “dur” dedi: Kamu yararı yok
Fotoğraf: BirGün

Aycan KARADAĞ

Balıkesir Burhaniye Belediyesi tarafından İskele Mahallesi’ne yapılması planlanan 11 katlı otel projesi için imar planı değişikliğine açılan dava sonrası bilirkişi raporu oluşturuldu. Burhaniye Çevre Platformu (BURÇEP) Yürütme Kurulu tarafından Balıkesir İdare Mahkemesi’ne bir dilekçe sunarak yürütmenin öncelikle durdurulması, sonrasında ise tamamen iptal edilmesi talep edildi. Balıkesir 2. İdare Mahkemesi’ne açılan davaya ilişkin bilirkişi raporunda, plan değişikliğinin kamu yararı taşımadığı ifade edildi.

Raporda, “Burhaniye ilçesi, İskele Mahallesi’nde yapılan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği ile kat adedi artırılarak yörenin dokusunun ve siluetinin olumsuz etkilendiği ve karşılıklı bina cepheleri arasındaki asgari uzaklık şartlarına uyulmadığı gerekçesi ile söz konusu plan değişikliğinin Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliğinin 26. maddesindeki hükümlere aykırı olduğu, şehircilik ilkeleri, planlama esasları, ilgili yönetmelikler ve kamu yararına uygun olmadığı görüş ve kanaatine varılmıştır” denildi. Öte yandan 1 Mart 2023’te Burhaniye Belediye Meclisi tarafından yapılan toplantıda, imar planı değişikliği 11 kat olarak belirlenen otel alanının 7 kata düşürülmesi için İmar Komisyonu ve Kent Estetiği Komisyonu’na oybirliği ile havale edildi. BURÇEP tarafından yapılan açıklamada, “Artık mahkemeden bu yanlış meclis kararının iptal edilmesini umuyoruz. Burhaniye Belediyesi'nin söz konusu arsası ile ilgili tasarrufunu da izlemeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi.

SOL Parti Burhaniye İlçe Örgütü yaptığı açıklamada, “Burhaniye zeytinyağıyla, hayvancılığıyla, betonlaşmaya direnen sahil mahalleleriyle demokrat nitelikli insanların keyifle huzurla yaşadığı sakin huzurlu bir Kuzey Ege Körfez kasabasıdır, ilçesidir. Bütün Körfez inşaat yağmasıyla yok olmuş kirlenmişken bugüne kadar yerel yönetimler demokrat sol kimlikli üyeleri ve başkanlarıyla özellikle sahilini korumuş ve bölgede nefes alan belki de tek yer olarak kalmıştır. Üç yıl boyunca yerel yönetimin yaptığı olumlu işler olmasına rağmen neredeyse denizin dibinde 11 katlı bir otelin yapılması anlaşılmaz, kabul edilemez” denildi.

***

NE OLMUŞTU?

Balıkesir’in Burhaniye ilçesi, İskele Mahallesi sınırları içerisinde mülkiyeti Burhaniye Belediyesi’ne ait, sahil şeridindeki alanda imar planında kat izni 3 Aralık 2021’de ilçe belediye meclisi kararıyla 5’ten 11’e çıkarıldı. İlçe belediye meclisinin kararı, büyükşehir belediye meclisi tarafından 21 Ocak 2022’de onaylandı. İmar planı değişikliğinin hemen ardından eski belediye başkan yardımcısının bir basın toplantısında değişikliğin yapıldığı alana ilişkin otel projesi görseli paylaşması tepkilere neden oldu. BURÇEP ise 11 kat imar izni olacak imar değişikliğinin kanunsuz ve yönetmeliğe aykırı olduğu gerekçesiyle dava açtı.