Büro emekçileri alanlarda: Adil ücret almak istiyoruz
Fotoğraf: BES

Haber Merkezi

Ücret düşüklüğüne, ağır çalışma koşullarına, kamu emekçilerinin günbegün eriyen alım gücüne karşı Büro Emekçileri Sendikası (BES) dün tün yurtta eylemler gerçekleştirdi. Yapılan açıklamalarda iktidarın büyük propagandalarla sunduğu 3600 ek gösterge düzenlemesinin ve temmuz ayında toplu iş sözleşmesi hükmünce uygulanacak enflasyon zammının yetersizliğine dikkat çekildi. Büro emekçileri toplu iş sözleşmesinin yeniden hazırlanmasını ve sosyal haklarda iyileştirme de talep etti. Meclis’e getirilen ek bütçeye ise tepki vardı.

GREV ÇAĞRISI YAPILDI

Büro emekçileri İstanbul’da 3 farklı noktada eylem yaptı. Kartal ve Ümraniye vergi dairleri önünde gerçekleştirilen eylemlerin ardından üyeler Fatih’te bulunan İstanbul Vergi Dairesi önünde birleşti. Burada yapılan basın açıklamasını İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Zeynep Kışlak Yıldırım okudu. Açıklamada “Ekonomik veriler yönünden Cumhuriyet tarihinin en kötü yılını yaşadığımız bir dönemde 2022 yılı için imzalanan yüzde 5 artı yüzde 7 maaş zammına imza atan Memur-Sen’in halen yetkili sendika olmasının utancı ile yaşıyoruz. AKP, Memur Sen ortaklığı ile kamu emekçileri yoksullaşmaya devam ederken bu işleyişin aparatı olan TÜİK’e yönetici dayanmıyor. 2022 yılına girerken asgari ücrete ve kamu emekçilerine yapılan maaş zamlarının satın alma gücü açısından korunması siyasi iktidarın görevidir” denildi.

BES İzmir Şubesi de örgütlü olduğu işyerlerinde basın açıklamaları yaptı. Emekçileri, taleplerini yineleyerek “Buradan tüm sendikaları acil taleplerimizle birlikte mücadeleye genel greve çağırıyoruz” dedi.

Konak SGK İl Müdürlüğü önünde yapılan merkezi açıklamada ise sık sık “Birleşe birleşe kazanacağız”, “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “Genel grev genel direniş”, “İş ekmek özgürlük” sloganları atıldı.

Basın açıklamasını okuyan BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven, milyonlarca kamu emekçisinin bir kez daha sefalet ücretine ve düşük emekli aylığına mahkum edildiğini söyleyerek, “Eşit adil olmayan ve iddia edildiği gibi 5,5 Milyon kamu personelini kesinlikle kapsamayan bu düzenlemenin değiştirilmesi için bugün iş bırakarak alanlara çıktık ve 3600 balonunu patlatmaya geldik” dedi.

Talepler ise şu şekilde:

•Adil ek ödeme istiyoruz.
•Ücretsiz ulaşım ve yemek, kira ve kreş yardımı istiyoruz.
•Taşerona kadro verilsin.
•5510 Sayılı yasa değiştirerek memurlar arasındaki ayrımcılığın ortadan kaldırılmasını istiyoruz.
•Yeni bir toplu sözleşme yapılarak en düşük memur maaşının yoksulluk sınırının üzerinde olmasının sağlanmasını istiyoruz.
•3600 ek gösterge Büro Emekçilerine de verilsin.
•Ek ödemeler emekli maaşlarına dahil edilsin.
•Mülakat kaldırılsın.
•İnsan onuruna yaraşır ücret ödensin.