Bursa’da Biyokütle santrallarına karşı eylem

MEHMET EMİN KURNAZ

Bölgelerinde kurulmak istenen Biyoküytle Santrallarına karşı aylardır nöbet tutan Karayağız Mahallesi sakinleri, ‘ölene kadar burada yaşamak istiyoruz, bölgenin santrallarla kirlenmesine izin vermeyeceğiz’ diyerek Bursa AVP Tiyatro önünde bir araya geldi.

Bizi yok sayamazlar
Seslerini duyurmaya çalışan yaklaşık bin mahalleli, yaptıkları basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Gözünü sadece kazanç ve para bürümüş kişiler bizleri ata toprağımızdan kovmak istiyorlar. Köyümüzün kahvesinde önce mobilyada kullanılacak panelleri üreteceğiz yalanını söyleyerek bizi kandıranların, sonradan termik santral yapacağı ortaya çıkmıştır. ÇED Yönetmeliğinin eksikliğinden yaralanıp, halka bilgi vermeden birçok resmi kurumdan onaylar alan şirket bizi yok saymıştır. Biz Karaağızlıyız, o köy bizim, bize sorulmadan harita üzerinden izin verenler sesimizi duysun istiyoruz.”

Siz oradan gidin diyorlar
“Köyümüzde içme ve kullanma suyu bakımından zaten dertliyiz. İçme suyumuzu kuyudan motorla yeraltından çekip almaktayız. Elektrik kesildiğinde arıza olduğunda susuz kalmaktayız. Santral 100.000 küsur metreküp su ihtiyacını yeraltından sağlayacaksa, bizler içme susuz kalacağız demektir. İnşaatı yıllar süren Kınık Göleti’ndeki suya göz konulduysa, santralin ihtiyacı tam dolu göletin yarısı demektir. Demek ki santral yapılırsa, ne biz ne de Kınık mahallesinde yaşayanlar tarım yapamayacaktır. Bunların hepsi, şirketin devlete sunduğu rapordan anlaşılan bilgilerdir. Kısacası, santralin kurulmasına izin vermek, bize ‘siz oradan gidin’ demektir.”

Nöbet tutmaya devam edeceğiz
Konuya dair görüş aldığımız Karaağız Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği başkanı Hayri Sönmez ise şunlara değindi: “Bursa’da yapılmak istenen biyokütle santralına karşı 3 tane dava söz konusu. Adı biyokütle olsa da yaktığı malzeme bakımından su ısıtarak yapıldığı için termik santral yapılıyor. Sadece kömür az kullanılıyor ya da kullanılıp kullanılmayacağı kısmı belirsiz. Firma çoğunluğunu orman artığı ile yapacağını söylüyor. Bizim inanmadığımız bazı şeyler var. Proje dosyasında gördüğümüz bilgiler var. Bu bilgilere göre atık da kömür de yakmak mümkün olabilir diye köylülerimiz bunu istemiyor. 7-8 aydır burada direniyoruz. Köylüler yaklaşık 4 aydır 24 saattir nöbet tutuyor. Kışta olsa yağmur da olsa bir nöbet tutuyoruz. Çalışma iznini vermemek için nöbet tutmaya devam edeceğiz.”