Bursa’da lisedeki rehberlik öğretmeni Yasin Kuruçay’ın öğrencileri yıllarca maruz bıraktığı baskı, İstanbul Sözleşmesi feshedildikten sonra ortaya çıktı. Zorla dini dersleri seçmeye yönlendirmesinden ahlaksız suçlamalarına kadar Kuruçay’ın pek çok baskısına maruz bırakıldıklarını söyleyen S.G., ‘’En yakın arkadaşımızın babası ‘Seni okuldan alırım’ diyordu. Annem beni her gün okuldan almaya geliyordu. Bize yaptıklarını artık diğer öğrencilere de yapmasını istemiyoruz’’ dedi.

Bursa’da gerici öğretmeni, öğrencileri ifşa etti: Cinsiyetçi ve ayrımcı ifadelerle yıllarca öğrencileri sindirmiş

Dilan Esen

Bursa’da İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesini ‘’Hayırlı olsun, daha yapacak çok iş var’’ diyerek kutlayan rehber öğretmen Yasin Kuruçay’ın baskı, cinsiyetçi, küçük düşürücü ve aşağılayıcı ifadelerini eski öğrencileri sosyal medyada anlattı.

Bursa’daki Nilüfer İMKB Fen Lisesi’nde rehber öğretmen olan Yasin Kuruçay, kişisel sosyal medya hesaplarında İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine ilişkin şu paylaşımı yaptı: “Yıllardır yaptığımız mücadele karşılık bulmuş, İstanbul Sözleşmesi iptal edilmiştir. Türkiye'nin önüne beyaz bir sayfa, büyük bir imkân açılmıştır. Hayırlı olsun. Yapacak daha çok iş var...” Daha önce “Boğaziçili sapkınlar” ve “dişiliğini değil kişiliğini kullan” gibi paylaşımlar yaptığı ortaya çıkan Kuruçay’ın Bursa Atatürk Anadolu Lisesi’ndeki öğrencileri tepki gösterdi.

GÖREVDEN ALIN

‘Ahlak bekçisi Yasin Kuruçay istifa’ ve ‘Yasin Kuruçay görevden alınsın’ etiketlerinde paylaşımlarına devam eden öğrenciler, maruz bırakıldıkları aşağılayıcı, cinsiyetçi ifadeleri sosyal medyada şu sözlerle anlattı:

>> ‘’Kadın öğrencileri odasına toplayıp kızlı erkekli ortamlarda bulunmamızı aşağılayıp böyle ancak kendimizi erkeklerin sofrasına meze edeceğimizi söylemişti. İstanbul Sözleşmesi'nin karşısında duran zihniyet işte tam olarak budur. Siz ve sizin gibilerden çocuklarımızı kız kardeşlerimizi LGBTİ+ bireyleri koruyabilmek için İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz. 4 senelik eğitim boyunca nesillerce çocuğa psikolojik danışmanlık vermek yerine siyasi, dini, cinsiyetçi fikirlerle psikolojik şiddet uygulamış Yasin Kuruçay'ı görevden alın.’’

>> ‘’Nasıl biri olduğunuzu hepimiz biliyorduk ama lisedeyken sesimiz çıkmıyordu. Umarım sizin gibi öğretmenler daha fazla barınıp bağnaz düşünceleriyle gençleri zehirlemeye devam etmez…’’

>> ‘’Okul rehberlik hizmetlerinin görevi öğrencilerin ahlak bekçiliğini yapıp bakireliği hakkında konuşmak, okul bitince öğrencisine ‘seni erkeklerden kıskanıyordum’ demek, arkadaş ortamını velilere şikâyet etmek değildir!’’

HAREMLİK SELAMLIK OTURTUYORDU

Atatürk Anadolu Lisesi’nden 5 yıl önce mezun olan S.G., kendisi ve arkadaşlarının Kuruçay’dan yıllarca gördüğü baskıyı BirGün’e anlattı: ‘’Velilerimizi okula çağırıp bizim ahlaksızlık yaptığımızı, erkeklerle ilişkilerimizi ayarlayamadığımızı söylüyordu. Sınıfta 3 kız 32 erkek öğrenci vardı ve buna rağmen erkeklerle konuşmamamızı ve aynı sıraya oturmamamızı söylüyordu. Ailelerimize, başörtülü olmamızı söylüyordu. Zorla Kuranı Kerim dersi seçtirdi. Okulda sevgilisi olan kız öğrencilere ‘Sen kırmızı kuşağı hak etmiyorsun, beyaz gelinliğin masumiyetine yakışmıyorsun’ diyordu, ailelerini de çağırıp şikâyet ediyordu. Bizi hep ailelerimizle korkutuyordu. ‘Pantolon giyeceksin’ diyordu biz de korktuğumuz için giymek zorunda kalıyorduk. Kısa etek giyersek, gülüşümüze dikkat etmezsek erkeklere meze olacağımızı söylüyordu. Rehberlik derslerinde bizi haremlik selamlık oturtup dini şeyler anlatarak korkutuyordu. Bir kere ailemle öyle bir konuştu ki bana ‘Kapan’ dediler. Okul içinde sürekli ondan kaçıyorduk. Bir arkadaşınız metroda tacize uğramış. Sınıf öğretmeni de rehber öğretmene yönlendirmiş. O da ‘Üstünde kot pantolon ve siyah tişört olduğu için tacize uğramışsındır. Sen yanlış anlamışsındır’ diyerek sınıfına geri yollamış.
Avukatıyla görüştüğünü bizi tanımadığını ve şikâyette bulunmadığını söyledi ama bizi çok iyi tanıyor. Bir arkadaşımıza ‘Dişiliğini değil kişiliğini kullan’; daha sonra almaya okula gittiğinde de ‘Seni erkek öğrencilerinden çok kıskanıyordum’ demiş. Bir kız arkadaşımız depresyona girdiğinde dini sohbetlerin yapıldığı bir yere yönlendirdi. Bir arkadaşımıza antidepresan kullandığı için uyuşturucu bağımlısı muamelesi yaptı. En yakın arkadaşımızın babası ‘Seni okuldan alırım’ diye tehdit ediyordu. Annem beni her gün okuldan almaya geliyordu. Biz, bize yaptıklarını artık diğer öğrencilere de yapmasını istemiyoruz.’’

Birçok kişiden destek aldıklarını da söyleyen S.G., ‘’Nilüfer İMKB Fen Lisesi öğrencileri de Yasin Kuruçay’ı istemediklerini söyleyerek bizim başlattığımız etikete destek veriyor. İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili paylaşımını görünce bir arkadaşımız bu paylaşımı alıntılayıp paylaşım yaptı. Sonra ben görünce ben de anlattım ve bu şekilde yayıldık’’ dedi.

İFADELERİ ETİĞE AYKIRI

Eğitim Sen Bursa Şubesi Sekreteri Yüksel Bayraktar ise Kuruçay’ın daha önce Atatürk Anadolu Lisesi’nde görevli olduğunu ve olayların burada gerçekleştiğini söyledi. Kuruçay’ın daha sonra İMKB Fen Lisesi’ne rehber öğretmen olarak atandığını aktaran Bayraktar, ‘’İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasına ilişkin ‘şükürler oldun’ diye sosyal medyadan paylaşım yapmış. Bu paylaşımların ardından bu öğretmenin eski öğrencileri, yaptığı uygulamaları ifşa etmiş. Bir psikolojik danışmanın görevi öğrencileri yargılamak değil, öğrenciyi anlamak, davranışını anlamlandırmaktır. Bu nedenle yaptıkları etik kurallara, mesleğin özüne aykırı’’ diye konuştu.

Hem Atatürk Anadolu Lisesi’nin hem de İMKB Fen Lisesi’nin veli ve öğrencilerinin Kuruçay’ı istemediğine dikkat çeken Bayraktar, ‘’Öte yandan Atatürk Anadolu Lisesi’nde bin öğrenci var ve buradaki tek öğretmen Yasin Kuruçay. Bu öğretmeni İMKB Fen Lisesi’nde görevlendirdiler. Ama orada 500 öğrenciye üçüncü öğretmen olarak gönderdiler. Kendisi felsefe bölümü mezunu, dışarıdan kurslara katılıyor ve bu şekilde rehber öğretmeni oluyor. Her iki okulun da velileri bu öğretmeni istemiyor’’ ifadelerini kulandı.

BU KİŞİ ÇOCUKLARIMIZA EĞİTİM VEREMEZ

Veli der Bursa Şubesi Yöneticisi Barış Dinga da Kuruçay’ın cinsiyetçi ve ayrımcı tavırlarına devam ettiğini belirterek şunları dile getirdi: ‘’Neredeyse tacize varacak şekilde öğrencilerin hayatına müdahale ediyor. Gerici bir adamın gerçek yüzünü ortaya koyan bir hikâye var bu işin arkasında. Biz de Veli der olarak bu işin peşini bırakmayacağız. Hem akademik yetkinliği olmayan hem de cinsiyetçi ve ayrımcı bir kişinin çocuklarımıza eğitim vermesini istemiyoruz. Hele bir de rehber öğretmen olması oldukça garip. Yasal olarak gerekli başvuruları da yapacağız. Doğrudan baskısına maruz kalan öğrencilerin velileri de şikâyet etmeye hazırlanıyor.’’