Buse’nin sesini duyan olmaz mı sandınız?

Dr. Behlül Çalışkan

Maraş’ta 6 Şubat'ta gerçekleşen ilk depremde, Buse Yokuş da ailesiyle birlikte Dulkadiroğlu ilçesi Yenişehir Mahallesi’ndeki Kiraz Apartmanı’nın enkazı altında kaldı. Türkiye Buse Yokuş’u, enkazdan kurtulduktan sonra ailesini de çıkarmak için mücadele ederken kendisine uzanan mikrofona yardımların gelmeyişinden şikâyet etmesi üzerine Show TV muhabiri Tuğba Södekoğlu’nun Buse’nin sözünü keserek sırtını dönüp gitmesiyle tanıdı.


İki bloku da çöken Kiraz Apartmanı’nın müteahhidi, Maraş’ta 45 yıldır inşaatçılık yapan Yusuf Kiraz’dı. Yusuf Kiraz’ın inşa ettiği Bahçelievler Mahallesi’ndeki iki bloklu Nazar Sitesi ve Hayrullah Bey Mahallesi’ndeki dört bloklu Seçkinler Sitesi de bütün bloklarıyla birlikte yıkılmış, yüzlerce insan bu binaların altında can vermişti. Yusuf Kiraz, bu evleri ortağı Hüseyin Aydın’la birlikte yapmıştı. Şehrin varlıklı müteahhitlerinden Hüseyin Aydın daha sonra ortaklıktan ayrılmış, kurduğu Has-El İnşaat şirketiyle apartmanlar inşa etmeye devam etmişti. Bu apartmanlardan biri olan Bahçelievler Mahallesi’ndeki Has-El Sitesi depremde yıkılarak onlarca insanın ölümüne neden olmuş, Hüseyin Aydın da tutuklanarak cezaevine konulmuştu.

Yusuf Kiraz, 1991’de kurduğu Kiraz İnşaat’ın yönetimini daha sonra oğlu Hakan Kiraz’a bırakmıştı. Diğer oğlu Kaan Kiraz da ELİS adlı başka bir şirketin başındaydı, İzmir’de faaliyet gösteren Kirazlar adlı bir şirketleri daha vardı ve ailenin inşaat sektöründeki faaliyetleri her geçen gün büyüyordu. Hakan Kiraz, 2021’de Ekoful dergisine verdiği mülakatta şöyle diyordu: "Babam 44 yıldır bilfiil bu mesleği icra ediyor. Baba mesleği olunca abimle ben biraz bu konuda şanslıyız. Çünkü babamızın bilgi ve birikiminden en iyi ölçüde faydalandık. Kiraz İnşaat olarak da Maraş’ta geçmişte olduğu gibi günümüzde de vatandaşlarımızı ev sahibi yapma gayretimiz devam ediyor."

***

Hakan Kiraz, aynı zamanda AKP Maraş İl Başkan Yardımcısı’ydı. Melşa İnşaat’ın sahibi olan ve yakın zamanlarda yaptığı lüks siteleri yıkılarak yüzlerce insana mezar olan, deprem sonrası başlatılan soruşmalar doğrultusunda tutuklanan AKP Maraş Dulkadiroğlu İlçe Başkanı Şahin Avşaroğlu’yla yakın çalışan Hakan Kiraz, partinin sosyal medya hesaplarında görüldüğü kadarıyla AKP’li yöneticiler, bakanlar ve milletvekilleriyle de sıklıkla görüşüyordu. Hakan Kiraz, AKP Maraş il teşkilatında Tanıtım ve Medya Başkanı pozisyonunda da bulunuyor, milletvekilliği, bakanlık ve parti sözcülüğü görevlerinin yanı sıra medyadan sorumlu genel başkan yardımcılığı görevlerini üstlenen AKP Maraş Milletvekili Mahir Ünal’a yakın duruyordu. Öyle ki Mahir Ünal, Hakan Kiraz’ın AKP Maraş İl Başkanı Fırat Görgel’le birlikte gerçekleştirdikleri ziyaretin fotoğrafını kişisel sosyal medya hesabından paylaşıyordu.
2021’de Diriliş gazetesine verdiği mülakatta, Maraş’taki yapı stokunun eksikliklerine değinen ve kentsel dönüşümün gerekliliklerine vurgu yapan Hakan Kiraz, şöyle diyordu: "Daire alırken en önemli kriter sadece o dairenin fiyatı olmamalı. Alıcının biraz bilinçli olması gerekiyor. Burada sorulması gereken soru: Zemin etüdü nedir? İnşaat kalitesi nedir? Kullanılan malzemenin kalitesi nedir? Sosyal yaşam alanları nedir? gibisinden sorular sorulursa müteahhit firma bilinçli bir müşteri kitlesiyle karşılaşır. Ve işini daha doğru yapar. Aksi takdirde, sektörde 5 ya da 10 yılda bir dalgalanmaları devam ederken müteahhittin ve yıllarca biriktirdikleri parayla ev alma hayali ile yatırım yapan insanların mağduriyetleri devam eder.

***

Hakan Kiraz, AKP Maraş İl Başkan Yardımcılığı ile Tanıtım ve Medya Başkanlığı görevlerine devam ediyor. Toplamda sekiz bloktan oluşan üç sitesi yıkılarak yüzlerce insanın ölümüne yol açan Kiraz İnşaat’taki yöneticilik pozisyonunu da koruyor. Kiraz İnşaat’ın kurucusu baba Yusuf Kiraz, ticaret sicil kaydına göre şirketteki yöneticiliğini sürdürüyor. Kiraz İnşaat’ın sahipleri hakkında henüz bir soruşturma açılmış değil. Show TV muhabirinin sözünü keserek sırtını dönüp gittiği Buse Yokuş ise depremde bütün ailesini kaybetti ve Twitter hesabında hakkını helal etmediğini, helallik istemekle olmadığını, herkesin cezasını çekeceğini söylüyor.