Meclis Genel Kurulu, 2013 Bütçesi'ni görüşmek üzere TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığı’nda dün toplandı. Ancak görüşmeler daha...

Meclis Genel Kurulu, 2013 Bütçesi'ni görüşmek üzere TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığı’nda dün toplandı. Ancak görüşmeler daha başlamadan itiraz sesleri yükseldi.
Ancak, muhalefet, Sayıştay raporlarının gelmemesi gerekçesiyle bütçe görüşmelerinin yapılamayacağı yönünde itirazda bulundu.


İTİRAZLARA RAĞMEN GÖRÜŞME BAŞLADI
Muhalefetin itirazı "Raporların Plan Bütçe Komisyonu’na gelmemesi başlı başına bir skandaldır. Milletvekilleri kamu harcamalarının sağlıklı yapılıp yapılmadığını bilmiyorlar" sözleriyle dile getirildi.
Açılan usul tartışmasında konuşan CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, 132 kurumun yaptıklarını incelemeden bütçenin görüşülemeyeceği itirazını yaptı.
Usul tartışmasının sonunda, muhalefetin itirazına rağmen görüşmelere devam edilmesine karar verildi.
Bütçe görüşmelerinde söz alanların gündemindeyse sadece yeni bütçe ve Türkiye’nin ekonomik durumu değil, diğer siyasi tartışmalar da vardı.


‘O PARALAR BİRİLERİNE PEŞKEŞ ÇEKİLMİŞ’

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, partisi adına yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin geçen yılın üçüncü çeyreğinden beri reel anlamda hiç büyümediğini ve gelir dağılımındaki uçurumun derinleştiğini söyledi. Bölgesel kalkınma grafiklerinin ”tam bir ayrımcılık belgesi gibi durduğunu” öne süren Kışanak, ”Kimse kasaba politikası yapmasın. İnsanların durumunda bir değişiklik yaşanmıyorsa verildiği söylenen o paralar boşa ya da yanlış bir yere harcanmıştır. Birilerine peşkeş çekilmiştir” diye konuştu.


BDP’NİN YENİ TEKLİFİNİ AÇIKLADI
Konuşmasının devamında KCK operasyonları ve dokunulmazlık tartışmalarına da değinen Kışanak, “Bugünlerde bizim dokunulmazlığımız üzerinden yeniden Kürtlerin demokratik siyasetteki alanını daraltmaya yönelik bir tartışma var. Hodri meydan; dokunulmazlığın da ötesinde bir şey öneriyoruz; gelin halkın vekilleri geri çağırma yetkisini sağlayan yasal düzenlemeyi yapalım. Halkımıza hesap vermeye hazırız. Yarın bu düzenlemeyi yapalım, gidelim seçmenimize soralım; istiyorlarsa değil dokunulmazlık hemen milletvekilliğini bırakalım, halkımız kimi istiyorsa onu seçsin, ona temsiliyet görevi versin.”


ERDOĞAN, KIŞANAK’I DİNLEMEDİ
Kışanak, Uludere’nin hesabı verilmeden BDP’nin dokunulmazlığını tartışmaya açmanınsa tam bir aymazlık olduğunu söyledi.
O sırada; BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, twitter hesabından, Kışanak konuşmaya başlayınca Erdoğan'ın Genel Kurul'u terk ettiğini, konuşması bitince de geri döndüğünü yazdı.


‘BU BÜTÇE HALKA BİRŞEY VERMİYOR’
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise konuşmasına bütçe görüşmelerinin usulsüz olduğu savıyla başladı. “Hükümet Sayıştay'ı da tanımıyor. Tüyü bitmemiş yetimin hakkını görüşüyoruz burada” diyen Kılıçdaroğlu, sözlerine son yıllarda Türkiye’deki tüm yurttaşların daha da yoksullaştığına dair örnekler vererek devam etti. Kılıçdaroğlu, “Bu bütçe halka birşey vermiyor. Fakir fukaradan kaynak sağlayan bir bütçe” dedi.
Türkiye’nin daha dışa bağımlı bir ülke haline geldiğini belirten Kılıçdaroğlu, AKP’nin dış politikasını da eleştirdi:


‘İSRAİL İLE GİZLİ ANLAŞMALAR VAR’
“Sıfır sorundan sıfır komşuya geldik. Enerji Bakanı uçağa biniyor Erbil'e ineceğine bir bakıyor. Kayseri'ye iniyor. Bakan şaşırıyor. Sizin ne hakkınız var? Türkiye Cumhuriyeti'ni bu hale sokamazsınız. Bu hükümet ne yaptı? Kürecik'e füze kalkanı kurduk. Halk biliyor o kalkanın İsrail'i korumak için kurulduğunu biliyor. İsrail'le yaptığınız gizli anlaşmaları açıklayın. NATO tesisiymiş, NATO yetkilileri '2014'e kadar bizim bunu alma yetkimiz yok' diyor. Erdoğan'ın söylediği bir laf var 'Türkiye NATO toprağıdır' diyor. Sayın Başbakan buraya kürsüye geleceksiniz. Özür dileyeceksiniz Türkiye NATO toprağı değildir.”


“ULUDERE’NİN FAİLLERİ ARKAMDA DURUYOR”
Kılıçdaroğlu partisini Dersim Katliamı’yla ilişkilendiren Erdoğan’a da yüklendi:
“Ben doğmadan önceki olay için beni suçlayacaksın, senin döneminde öldürülen 34 kişinin failini bulmayacaksın. Uludere'nin failini arıyorsunuz ben size söyleyeyim. Uluderen'nin failini arkamda duran (Başbakan ve Bakanlar) iktidardır.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de hükümetinin TBMM'den rapor, bilgi ve gerçek manzarayı sakladığını belirterek, "Hükümet hesap vermekten kaçmakta, şeffaflıktan kaçınmaktadır. Bu demokrasiye ve millet iradesine aykırı bir niyettir" dedi.

***
Biraz AKP'den daha çok BDP'den

Dokunulmazlık tartışmasıyla birlikte Meclis'e fezlekeler gelmeye devam ediyor. Yeni gelen 13 dosyadan 3'ü AKP'li vekillere ait. Buna karşın 5 BDP'li ve 1 bağımsız vekilin dosyası da Meclis'te. Böylece Meclis'e gelen dosya sayısı 882'ye ulaştı. Bu 13 dosyada dokunulmazlıklarının kaldırılması istenen vekillerse şöyle:
“AKP İstanbul Milletvekili Gülay Dalyan, AKP Kahramanmaraş Milletvekili Yıldırım Mehmet Ramazanoğlu, AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt (3 dosya), BDP Hakkari Milletvekili Esat Canan, BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ve BDP Van Milletvekili Özdal Üçer.”