2020 Yılı Bütçe Teklifi’nin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu’nda BirGün Gazetesi’ne uygulanmak istenen ekonomik ambargo gündeme geldi. CHP’li milletvekilleri, Basın İlan Kurumu’nun cezalarına kürsüden tepki gösterdi

Bütçe görüşmelerinde BirGün’e ambargoya tepki

DİLARA ŞİMŞEK

TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri süren 2020 Yılı Bütçe Teklifi’nde CHP’li milletvekilleri tarafından BirGün Gazetesi’ne uygulanmak istenen ekonomik ambargo gündeme getirildi.

Cumhurbaşkanlığı ve bağlı idarelerinin bütçe görüşmeleri sırasında söz alan milletvekilleri, BirGün’e Basın İlan Kurumu tarafından verilen haksız cezaları gündeme getirdi.

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, “Basın İlan Kurumu, aylardır BirGün ve Evrensel gazetelerine, haber başlıkları ve kaynaksız haber kullanımı gibi diğer basın organlarına uygulamadıkları ve daha sonra ortadan kalkan gerekçelerle reklam ve ilan ambargosu uygulamış durumda. Söz konusu uygulamanın arka planında, muhalif ve çok sesli basın kurumları üzerinde oluşturulmak istenen baskı ve tahammülsüzlük vardır. Okur desteğiyle yayın hayatını sürdürmeye çalışan her iki gazeteye karşı uygulanan yaptırımlar hukukla bağdaşmamaktadır” dedi.

Yasağın bir an önce kaldırılması gerektiğini dile getiren Karasu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a, “BirGün ve Evrensel gazetelerine uygulanan reklam ve ilan yasağını kaldıracak mısınız? Her iki gazeteye de tebliğ edilen gerekçeler ortadan kalkmasına rağmen, hangi sebeplerle ilan ve reklam yasağı uygulamasına devam edilmektedir?” sorularını yöneltti.

DEVLETİN İMKANINI KULLANMAYAN GAZETELER

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin de ambargo kararlarına tepki gösterdi. Ziraat Bankası’nın Simit Sarayı’nın yüzde 51’lik hissesini devralmaya hazırlandığını hatırlatan ve kamu bankalarının yandaş kurumları finanse etmek için kullanıldığını ifade eden Şevkin, bunun yanı sıra muhalif gazetelere ise ekonomik ambargo uygulandığını bildirdi.

CHP’li Şevkin, “Evrensel ve BirGün gazetelerine uygulanan resmi ilan kesme cezası neye göre uygulanmaktadır? Bu gazeteler, devletin hiçbir imkanını kullanmayan gazetelerdir” dedi.