Biden son 22 yılın en yüksek savunma bütçesini talep etti. Kuzey Kutbu’nda egemenliğini artıracağını açıklayan Kanada 88 yeni F-35 uçağı almayı planlıyor.

Bütçe silah ve füzeye

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Paylaşım kavgası tırmandıkça ülkelerin silahlanma yarışı da sınır tanımıyor. Silahlanmanın başını ise Ukrayna savaşıyla birlikte dillendirilen yeni dünya düzenine "ABD başkanlık" etmeli diyen Joe Biden yönetimi oluşturuyor. Biden yönetimi, 1 Ekim'de başlayacak 2023 mali yılına yönelik hükümet harcamalarını içeren 5,8 trilyon dolarlık bütçe teklifini kongreye sundu.

Bunun 1,58 trilyon doları, başkanın "isteğe bağlı" harcama talebi oluşturuyor. Biden'ın isteğe bağlı harcama talebinin yarısından fazlasını ise savunma harcamaları oluşturuyor. Böylece savunma harcamalarında son 22 yılın en yüksek miktarına ulaşılacak.
Pentagon, Almanya'ya 6 elektronik harp kabiliyetine sahip EA-18G Growler tipi savaş uçağı gönderileceğini açıkladı. Kirby, Almanya'ya bu uçaklarla birlikte bakım ekiplerinde yer alanlar da dahil 240 askerin de gönderileceğini kaydetti.

Polonya ise orduyu büyütüyor. Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak orduda 250 bin tam zamanlı asker, 50 bin de bölgesel savunma gücü sayısına ulaşmayı hedeflediklerini belirterek Polonya Silahlı Kuvvetleri’ni modernize etme ve genişletme kararında, Rusya-Ukrayna savaşının etkili olduğunu söyledi. Ordunun modernizasyonu için alacağı silahlar arasında (Bayraktar) TB2'ler ile HIMARS roket sistemlerini sıralayan Blaszczak, "Polonya ordusu şimdiye kadar olduğundan daha kalabalık olmalı" ifadesini kullandı.

Kanada Ulusal Savunma Bakanı Anita Anand da 88 yeni savaş uçağı almayı planladıklarını açıkladı. Anand, bu alım için 19 milyar dolar bütçe ayrıldığını duyurdu. F-35 alımının, Kanada'nın Kuzey Kutbu egemenliğini artıracağını belirten Anand, Kanada’nın güvenliğini korumak için bu uçakların alınmasının gerekli olduğunu söyledi. Dış Haberler