Siyasetin gündemini bu hafta da 2021 Yılı Bütçe Teklifi ve muhalefet partilerine yönelik “suçlamalar” şekillendirecek. CHP ve HDP’ye yönelik adli ve idari suçlamalar, partilerin yetkili kurullarında değerlendirilecek. TBMM’deki bütçe maratonunda ise son görüşmeler yapılacak.

Bütçede final haftası

BirGün/Ankara

TBMM Genel Kurulu’nda 7 Aralık Pazartesi günü başlayan bütçe görüşmeleri, bu hafta son bulacak. Siyasetin bu haftaki en önemli gündem maddeleri arasında, iktidarın CHP’ye, MHP’nin ise HDP’ye yönelik suçlamaları yer alıyor.

Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan ve TBMM’ye sevk edilen bütçe teklifi kapsamında bugün, Tarım ve Orman Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ile bağlı idarelerinin bütçeleri ele alınacak. Yarın ise Saray’ın bütçesi Meclis’te olacak. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, muhalefetin sorularını yanıtlayacak, Saray’ın bütçe gerekçelerini anlatacak. Aynı gün 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin ilk dört dört maddesi, 16 Aralık Çarşamba günü dokuz maddesi, 17 Aralık Perşembe günü ise üç maddesi görüşülecek. TBMM’deki bütçe maratonu, 18 Aralık Cuma günü bütçenin tümü üzerinde yapılacak konuşmalarla sona erecek.


MUHALEFETİ KRİMİNALİZE ETMEYE ÇALIŞIYORLAR

Partilerin gündeminde ise muhalefetin kriminalize edilmesine yönelik çıkışlar yer alıyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başta olmak üzere iktidar kurmayları tarafından yöneltilen adli suçlamaları incelemeye alan CHP, “gerçek dışı” beyanlara karşı hafta ortasında resmi açıklamalar yapmayı planlıyor.

Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu konuda Genel Başkan Yardımcılarına bir değerlendirme yapması bekleniyor. CHP kaynakları, AKP’nin bireysel suçları partiye mal etmeye yönelik söylemlerine karşı, iddiaların etkin soruşturmalarla inceleneceğini bildirirken bu konuda resmi açıklamaların yapılacağını da ifade etti.

HDP ise MHP Genel Başkanı ve yardımcıları tarafından ortaya atılan, “Kapatılmalı” çıkışının ardından yetkili kurullarını toplayarak yaşananları değerlendirdi. Parti kaynakları, muhalefetin kriminalize edilerek etkisizleştirilmek istendiği görüşünü dile getirirken HDP yönetiminin bu konuyu yakından takip ettiğini kaydetti. Hafta boyunca partinin yetkili kurullarında bu durumun gündemde yer alacağı ifade edildi.