24 Nisan 1915’te yaşamını yitirenler anıldı, ‘yüzleşme’ çağrısı yapıldı. Yapılan açıklamalarda hakikatin ortaya çıkartılması istendi. ABD Başkanı Biden yaşananları bir kez daha "soykırım" olarak tanımlandı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise “Şarlatan” diyerek karşılık verdi.

Büyük acının 108. yılında yüzleşme çağrısı
Büyük acının 108. yılı nedeniyle İHD’de açıklama yapıldı. (Fotoğraf: MA)

Haber Merkezi

İnsan Hakları Derneği (İHD) Irkçılığa ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, dün dernek binasında yaptıkları açıklamayla soykırımda yaşamını yitirenleri andı. Birinci Dünya Savaşı’nın hemen öncesinde, İstanbul Ermeni Patrikhanesi’nin verilerine göre Osmanlı İmparatorluğu’nda yaklaşık 2 milyon Ermeni yaşadığı belirtilen açıklamada; "50 bin civarında olduğu tahmin edilen bugünkü Ermeni nüfusu, en yoğun olarak İstanbul olmak üzere, büyük çoğunlukla üç büyük şehre dağılmış olarak yaşıyor. Devlet Ermenileri imha etmekle kalmadı. İzlerini de sildi. Bugün Ermenilerin yoğun olarak yaşadığı yerlerde onlardan iz bulamazsınız" denildi.

Soykırımı inkar politikasının sürdüğü kaydedilen açıklamada "Bu yüzden yıllardır bir çağrı yapıyoruz: Soykırımı tanı, af dile, tazmin et. Artık yeter! Adalet ve Hakikat için Ermeni soykırımının inkarına son" ifadeleri kullanıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) yüzleşme çağrısı yaparak toplumsal barışın ancak bu şekilde sağlanabileceğini vurguladı. 

Halkların Demokratik Kongresi Halklar ve İnançlar Meclisi tarafından yapılan açıklama ise "Katliamla ve acıyla yüzleşmek, Türkiye'nin demokratik geleceğinin ve bir arada birlikte yaşama kültürünün olmazsa olmazıdır. 108 yıl önce yaşanan Ermeni Soykırımı'nda katledilen canları saygıyla anıyoruz" ifadelerine yer verildi. Diyarbakır Barosu ise açıklamasında "Diyarbakır Barosu olarak; her 24 Nisan’da olduğu gibi bir kez daha yüzleşmek ve helalleşmek için “hakikatin açığa çıkarılması” sürecinin başlatılması çağrısında bulunuyoruz" denildi. 

ABD Başkanı Joe Biden, 108’inci yıl dönümünde Ermeni Soykırımı’nda yaşamını yitirenleri andı ve "Onları asla unutmayacağımıza bir kez daha söz veriyoruz" dedi.Biden iki sene önce 24 Nisan’da ‘soykırım’ diyen ikinci ABD başkanı olmuştu. Biden, dünkü yazılı açıklamasında, 1915’te yaşananları soykırım olarak nitelendirirken 24 Nisan için “Ermenilere karşı sistematik bir şiddet kampanyasının başladığı tarih” ifadesini kullandı. 

ANKARA’DAN BİDEN’E TEPKi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Biden’ın açıklamasına dair değerlendirmesinde sert ifadeler kullandı. Çavuşoğlu, "Tarihi çarpıtmaya yeltenen siyasi şarlatanlar yine sahnede" diye konuştu.