“Büyük Barış Yürüyüşü”nün İstanbul Valiliği’nce yasaklanmasının ardından Aksaray Meydanı’nda basın açıklamasına katılan binlerce kişi “Barış” yazılı dövizler taşıdı

Büyük Barış Yürüyüşü’nde Barış vurgusu

ZEYNEP KURAY - zeynokuray@hotmail.com

Suruç’taki katliamı anmak için İstanbul’da düzenlenen “Büyük Barış Yürüyüşü”nün İstanbul Valiliği tarafından yasaklaması üzerine binlerce kişi ellerinde “Barış” yazan dövizlerle Aksaray Meydanı’nda bir araya geldi. “AKP savaş istiyor barışı biz inşa edeceğiz” ve “Size savaş yaptırmayacağız” sloganlarının atıldığı basın açıklamasında gerek son günlerdeki operasyonlar gerekse yürüyüş için getirilen yasak protesto edildi. Barış Bloku tarafından yapılan açıklamada, “Erdoğan seçimle kaybettiğini savaşla kazanmaya çalışıyor” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, Suruç’taki katliamın ardından ülkenin savaş karanlığına sürüklenmek istendiği, AKP hükümetinin çözüm ve barış sürecini, çatışmasızlığı sona erdiren adımlar attığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendi kişisel ikbali uğruna ülkenin geleceğini karartacak bir rotaya girdiği, seçim yenilgisini, Suriye ve Ortadoğu politikalarının iflasını ve Rojava’daki Kürt özgürlük hareketinin kazanımlarını hazmedemediği vurgulandı. Meclis’teki çoğunluğunu yitirerek iktidarını kaybetmiş, istifa etmiş ve vekâleten görev yapan hükümetin toplumun kaderini belirleyecek, büyük toplumsal ve insani bedellere yol açacak bir savaş kararı almasının demokratik meşruiyeti olmadığı belirtilerek “Savaş çığırtkanlarına, milliyetçi ve militarist bir toplumsal iklim yaratarak seçimde kaybettiklerini savaşta kazanmak isteyenlere inat barışta ısrar ediyoruz” denildi.

İstanbul’daki basın açıklamasıyla eşzamanlı olarak Ankara’da da bir eylem yapıldı. Ankara’daki basın açıklamasında CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi de bir konuşma yaptı.

***

Alper Taş: Barışı savunacağız

ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, İleri Haber’e şu açıklamalarda bulundu: “Haziran da önümüzdeki dönemde kendi çizgisi doğrultusunda savaşa karşı barış mücadelesini geliştirecektir. Bunun iki yönü var; birincisi Kürt sorununda yeniden savaş tamtamlarının çalması. İkincisi de emperyalizmin bölgeye müdahalesidir. Türkiye’de yaşananlar Suriye savaşından bağımsız değildir. Hem içte hem dışta barışı savunmayı sürdüreceğiz. Haziran gerek kendisi gerek de diğer güçlerle birlikte barış mücadelesinin bir parçası olacaktır.”