ÖDP ‘Devrim’in 50’inci yılında Küba’ konulu bir söyleşi düzenledi. İnşaat Mühendisleri Odası’nda  gerçekleştirilen söyleşiye Küba...

GİZEM TILIÇ ANKARA

ÖDP ‘Devrim’in 50’inci yılında Küba’ konulu bir söyleşi düzenledi. İnşaat Mühendisleri Odası’nda  gerçekleştirilen söyleşiye Küba Büyükelçisi Ernesto Gómez Abascal ile gazetemiz Latin Amerika Sayfası Editörü Cem Çobanlı konuşmacı olarak katıldı.
Büyükelçi Abascal, “Küba ulusu farklı halkların bir araya gelmesiyle 500 yıl önce oluştu. Devrim aslında çok önceden başlamıştı. Etnik sorun yaşamamamızın nedeni bağımsızlık mücadelesi sırasında aynı amaç uğruna sıkı sıkıya bütünleşmemizdir. İspanyol sömürgeleri arasında bağımsızlığını en son biz kazandık. O zaman Küba sosyal devrimin yapılacağı en son ülke gibi görünüyordu. Ama devrim çok güçlü bir şekilde büyüdü. Bu tamamen devrimci ve çiftçilerin sayesinde oldu. Bazı milletler kendi ülkelerinin bu türlü bir değişim yapamayacağını düşünüyor. Bu düşünceye katılmıyorum. Mücadelemiz sırasında üçüncü sınıf dünya ülkelerine örnek olabilecek birçok başarıya imza attık. Büyük bedeller ödedik ama başardık” dedi.
Devrimin ardından çok ciddi reformlar yapıldığını söyleyen Abascal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Küba’da sağlık ve eğitim tamamen ücretsizdir. Bu nedenle halkımızın tamamı okur yazardır. Üçüncü sınıf dünya ülkelerinde gönüllü çalışan 3 bini aşkın sağlık görevlimiz var. Kadınlarımız da erkeklerle eşit haklara sahip. ABD’nin ticari ablukasına rağmen Latin Amerika ile olan ticari ilişkilerimiz belki de en güzel zamanlarını yaşıyor. ABD’nin saldırılarına uğramasaydık çok daha gelişmiş bir ülke olabilirdik. Buna rağmen sosyal adalette de çok yüksek verilere sahibiz.” 

GUANTANAMO NE OLACAK?
Guantanamo’daki gelişmelere de değinen Abascal,  “Devrim gerçekleşince Küba, ABD’ye Guantanamo Deniz Üssü’nden geri çekilmelerini talep etti. Bu bugüne kadar gerçekleşmedi. Guantanamo sorununu askeri yollardan ortadan kaldırmaya çalışırsak ABD ile çok büyük bir savaş başlatmış oluruz. Bu da Küba’nın yıkılmasına sebep olur. Buradan çıkmaları talebimizi yeniliyoruz. Bir gün çıkacaklarını umuyoruz” değerlendirmesini yaptı. Latin Amerika ülkelerinde yaşanan gelişmelerin dış basının görüşleri doğrultusunda ülkemize aktarıldığına vurgu yapan Çobanlı ise, “Türkiye’de Küba’daki gibi bir devrimin yapılamayacağına inanıyorum. Geçmiş dönemde Denizler, Mahirler çok başarılı bir şekilde bunu yapmayı denediler. Che Guevara ve Fidel’in yaptıklarından eksik bir şey yapmadılar. Ona rağmen başaramadılar. Ülkemiz çifte standartlar ülkesidir. Küba ile ikili ilişkilerimiz iyi olmasına rağmen ülkemizde hâl Che kitapları okudukları ve resmini bulundurdukları gerekçesiyle göz altına alınan insanlar var” şeklinde konuştu.