Büyük direnişe ceza yağdı
Termik santrala karşı mücadele eden ve kazanan Gerze halkına 10 yıl sonra ceza yağdı. Büyük direnişe sahne olan 5 Eylül 2011 günü sondaj makinelerine geçit vermedikleri gerekçesiyle 37 kişiye 42 yıl 10 ay hapis cezası verildi.
Gökay BAŞCAN
Dünyanın en etkili 10 çevre direnişi arasına girmeyi başaran Gerze Termik Santral Direnişi davasında yargılanan 37 yaşam savunucusuna ceza yağdı. Gerzelilere çeşitli suçlardan 42 yıl 10 ay ay hapis ve 63 bin TL para cezası kesildi.
Sinop’un Gerze ilçesi Yaykıl köyüne termik santral kurmak isteyen Anadolu Grubu’nun 24 Kasım 2009’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yaptığı başvuru üzerine bölgede mücadele başladı.
Gerze’de yıllar süren termik santrala karşı mücadele büyük bir çevre direnişine sahne oldu.
Termik santral, 2015 yılında Orman Kanunu’na aykırı olduğu için iptal edildi. Orman Kanunu’na aykırı santralı yapmak isteyenleri engellemek ise suç oldu.
Çevresel etki değerlendirme (ÇED) toplantısında ve şirket sondaj araçlarının Yaykıl köyüne gelmesi üzerine birçok kez kolluk kuvvetleriyle karşı karşıya gelen Gerze halkı son olarak 5 Eylül 2011 yılında ‘Gerze Meydan Muharebesi’ olarak da anılan büyük bir direniş sergiledi. Sondaj makinelerini köylerine sokmayan Gerze ve Yaykıl halkı kolluk kuvvetlerinin sert müdahalelerine maruz kaldı.
32’NCİ CELSEDE CEZA YAĞDI
5 Eylül’deki büyük direnişin ardından haklarında ‘iş ve çalışma hürriyetini ihlal, görevi yaptırmamak için direnme, kamu malına zarar verme, arazide kasten yangın çıkarma, kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne silahlı olarak katılmak, kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemek ve yönetmek’ suçlarından 37 kişinin yargılanmasına başlandı. Gerze Asli Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 32. celsesinde karar çıktı. Mahkeme, yaşam savunucularının birçok suçlamadan dolayı beraat almalarına rağmen toplamda 42 yıl 9 ay 27 gün hapis ve 63 bin TL para ceza kesilmesine karar verdi.
Ayrıca mahkeme 4 bin 80 TL tutarındaki Anadolu Grubu’nun avukat ücretlerinin de yaşam savunucularından alınması hükmetti.
MÜCADELE ÖRNEK OLDU
Gerze’deki direnişi örgütleyen Yeşil Gerze Çevre Platformu’nun (YEGEP) sözcüsü Şengül Şahin, yıllar sonra böyle bir kararın gelmesini şaşkınlıkla karşıladıklarını belirtti. Gerze’deki mücadelenin tüm ülkeye ve dünyaya örnek olduğunu ifade eden Şahin, “Gerze halkı ve Yaykıl köylüsü kendi toprağını, suyunu savundu. Karadeniz’in sahilindeki bu güzel toprakların bir şirkete peşkeş çekilmesine izin vermedi. Ne verilen cezalar da ne baskılar Gerze halkının mücadelesine engel olamadı. Gerze ve çevresi bugün kömür solumuyorsa bunun sebebi bu mücadeledir” diye konuştu.
BOĞAZİÇİLİ ÖĞRENCİLERDEN DESTEK
Öte yandan AKP’li kayyum Melih Bulu’ya karşı direnen Boğaziçili öğrenciler önceki gün kampüste Gerze Termik Santral Direnişi’nin belgeselini izledi. Belgeselin ardından Gerzeliler’in ‘Git Git Anadolu Grubu’ şarkısının kendilerine uyarlayan öğrenciler hep bir ağızdan şarkıyı söyledi. Boğaziçili öğrencilerin Gerze Direnişi’nin belgeselinin kampüste izlenmesine ilişkin Şahin şu ifadelerini kullandı: “Öğrencilerin Gerze’deki mücadeleye selam gönderdiği bir günde cezaların gelmesi manidar. Gerze mücadelesi ülkenin en iyi okullarından biri olan Boğaziçi Üniversitesi’nin mücadelesine de ışık tutuyor. Öğrencilerin bu direnişinin yanlarında bir kez daha olduğumuzu söylüyoruz.”