Büyük Ekim Devrimi  yolumuzu aydınlatıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İnsanlığın eşitlik ve sosyalizm mücadelesine ışık tutan Büyük Ekim Devrimi’nin 104’üncü yılı dün başta Kızıl Meydan olmak üzere dünyanın pek çok yerinde kutlandı. 7 Kasım 1917’de (eski Rus takvimiyle 25 Ekim) Çarlık rejimini devirip iktidarı alan Bolşevikler, 104 yılın ardından dünya halklarına özgürlük ve kardeşlik mücadelesinde yol gösterici olmaya devam ediyor.


Rusya’nın başkenti Moskova’da sol partilerin çağrısıyla Ekim Devrimi’nin yıldönümünde eylem düzenlendi. Kızıl Meydan’a yürüyüş gerçekleştiren binlerce kişinin katıldığı eylemde devrimin öncüsü Vladimir İlyiç Lenin ve Bolşevikler ile sosyalizm mücadelesinin neferleri saygıyla anıldı. Eylemi düzenleyen Sol Cephe’den yapılan açıklamada, Ekim Devrimi’nin 104’üncü yılında da insanlığın kurtuluşu için umut olmaya devam ettiği belirtilerek, "Yeni bir dünya yaratan en önemli şenliğe sadık kaldığımız sürece yeni zaferlerimiz ve başarılarımız olacak" denildi.

Birinci Dünya Savaşı’nda emperyalist ülkeler dünya halklarına tarihsel bir yıkım yaşatırken Çarlık Rusyası’nı yıkarak Sovyetler Birliği’ni kuran Bolşevikler, 104 yıldır tarih sayfalarındaki şanlı yerini koruyor. Lenin’in 6 Kasım 1917’de, devrime saatler kala Merkez Komite üyelerine ulaşan mektubu hâlâ hafızalarda: "Yoldaşlar! Bu satırları 24 Ekim akşamı yazıyorum. Durum son derece kritik. Şimdi ayaklanmayı herhangi bir şekilde geciktirmenin gerçekten ölüm anlamına geleceği gün gibi ortada. Tarih, bugün muzaffer olabilecekken (ve kesinlikle muzaffer olacakken) yarın birçok şeyi yitirme, evet hatta her şeyi yitirme tehlikesiyle karşı karşıya kalacak devrimcilerin geç kalmasını affetmeyecektir. Bugün iktidarı ele geçirirsek, onu Sovyetlere karşı değil, onlar için ele geçirmiş olacağız. İktidarın ele geçirilmesi ayaklanma meselesidir, politik hedefi iktidarı ele geçirdikten sonra açıklık kazanacaktır... Hükümet yalpalıyor. Son darbe indirilmelidir, ne pahasına olursa olsun! Eylemin gecikmesi ölümdür."