Büyük kentlerde madde bağımlılığı çok yüksek
Fotoğraf: DHA

Haber Merkezi

İstanbul'da özel bir hastanede yatarak tedavi gören 550 madde bağımlısı ile yapılan araştırma sonuçlarına göre ilk kez madde kullanma yaşının ortalaması 16. Psikiyatrist Prof. Dr. Kültegin Ögel, gençler arasında madde bağımlılığına bağlı ölümlerde Türkiye'nin üçüncü sırada olduğunu belirterek “Avrupa genelinde metamfetamine bağlı ölümlerde ise Türkiye ikinci sırada yer alıyor. Bonzai yerini ‘met’ diye adlandırılan metamfetamine bırakmış durumda. Bursa, İstanbul başta olmak üzere Marmara genelinde maalesef ki metamfetamin patlaması yaşanıyor. Adana ve Ankara’da madde bağımlılığının yüksek olduğu kentler arasında yer alıyor" dedi.

İstanbul'da özel bir hastanede yatarak tedavi gören 550 madde bağımlısı ile yapılan araştırma sonuçlarına göre, bağımlıların yaklaşık üçte biri 14 yaş öncesinde ilk kez madde kullanmaya başlayanları oluşturuyor. Dörtte üçünün 18 yaş öncesinde kullanmaya başladığı ise dikkat çeken bir diğer nokta. Prof. Dr. Kültegin Ögel, araştırmanın sonuçlarına ilişkin özetle şunları söyledi: “Türkiye maalesef artık geçiş veya köprü değil kullanıcı ülke konumunda. Birçok kentimizde metamfetamin zehrinin tuzağına düşen gençleri görüyoruz. Bu nedenle 18 yaş öncesi büyük önem taşıyor. Son yıllarda hastanemize başvurularda ve buna bağlı olarak klinik gözlemlerimize baktığımızda bağımlılık oldukça artmış durumda, özellikle amfetamin bağımlılığı."

Prof. Ögel, metamfetamin ya da amfetamin kullananların gösterdiği belirtileri şöyle sıraladı:

"Normalden fazla uyanıklık hali sonrasında normalden uzun süren uyku halinin olması, enerji artışı, iştahta azalma, öfke patlamaları, tedirginlik, şüphecilik, hezeyan ve halüsinasyonlar, diş gıcırdatma, göz bebeklerinde büyüme terleme ve çarpıntı gözlemlenebilir. Metamfetamin kullanımına bağlı olarak ortalama 1 yıl içerisinde dişlerde çürüme ortaya çıkar. Aynı zamanda metamfetamin kullanımı sırasında bireylerin yoğun bir şekilde kaşınması, kan dolaşımında azalma ve bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle kişilerin vücutlarının çeşitli yerlerinde yaralar gözlemlenebilir."