Blok zinciri Ronin’in sisteminden 615 milyon dolar değerinde kripto para çalındı. Dr. Anıl Aba’ya göre hiçbir kurum ve yasal düzenleme olmadığı için kripto piyasaları sanal korsanlar için çok cazip bir hedef.

Büyük kripto para soygunu

Ekonomi Servisi

Dünyanın en büyük ikinci kripto para hırsızlığının yaşandığı açıklandı. Siber korsanlar, blok zincir projesi Ronin'in sisteminden 615 milyon dolar değerinde kripto para çaldı.

Ronin'den yapılan açıklamaya göre, hackerların 23 Mart tarihinde gerçekleştirdiği bu saldırı bir hafta sonra fark edilebildi. Yapılan açıklamada bilgisayar korsanlarının 23 Mart'ta yaklaşık 173 bin 600 Ether coin ve 25,5 milyon USD coin çaldığı belirtildi. Saldırının 6 gün sonra fark edildiği aktarılırken, “Suçluların adalete teslim edilmesini sağlamak için çeşitli devlet kurumlarıyla doğrudan çalışıyoruz” açıklaması yapıldı.

Ronin Bridge'ın hacklenmesi kayıtlara geçen en büyük kripto para soygunu oldu. Ağustos ayında merkeziyetsiz finans platformu Poly Network siber saldırının hedefi olmuş ve 611 milyon dolarlık kripto para çalınmıştı. Merkeziyetsiz piyasalar olması nedeniyle popülerleşen kripto para piyasalarında yaşanan hırsızlık olaylarının artması denetim mekanizmaları da merak konusu oldu. Önceki gün 48 bin doların üzerine çıkan Bitcoin dün 47 bin 300 doların üzerinde tutunmaya çalıştı. Ethereum adlı kripto para ise kritik eşik olan 3 bin 400 dolar civarında işlem görüyor. Kripto paraların toplam sermaye değeri dün hafif yükseliş kaydederek 2,1 trilyon dolar seviyesinde hareket etti.

LİBERAL BİR ÜTOPYA OLARAK SUNULUYOR

Yaşar Üniversitesi’nden Dr. Anıl Aba, kripto paraların ütopya olarak sunulması ile ilgili “Kripto piyasaların merkeziyetsiz olması, arkasında herhangi bir devlet kurumunun olmaması ve hesapların anonim olması siber-liberteryenler tarafından liberal bir ütopyaymış gibi sunuluyor. Finansal aracıların baypas edilmesinin, eğer işlem maliyetlerini azaltacak ve verimliliği arttıracaksa, bir mantığı olduğu düşünülebilir. Fakat yasal düzenlemelerden azade olmak ve vergi ödememek için devlet kurumlarının dışında, vergi cennetlerinde, hareket etmeleri beraberinde çok büyük sorunlar getiriyor” yorumunda bulundu. Spekülasyonlarla şişen kripto piyasalarına değinen Aba, “Hiçbir gerçek varlığın değeri bir günde yüzde 20 artıp ertesi gün yüzde 30 düşemez. Ekonomi böyle bir şey değil. Burda aslında olmayan değerler yaratılıyor” ifadelerini kullandı.

SANAL KORSANLAR İÇİN ÇOK CAZİP

Dijital dünyada güvenlik açıklarının her zaman olduğunu belirten Aba, “Arkasında hiçbir kurum ve yasal düzenleme olmadığı için kripto ve NFT piyasaları sanal korsanlar için çok cazip bir hedef. Yakalanma ve yargılanma ihtimalin yok denecek kadar az. Ama başarılı olursan milyon dolarları çalabilirsin... Neredeyse risksiz bir soygun girişimi” değerlendirmesinde bulundu.

***

Thodex’te 608 kişiye ödeme yapıldı

Türkiye’de gerçekleşen en büyük dolandırıcılık vakalarından biri olan Thodex kripto para vurgunuyla ilgili gelişmeler de devam ediyor. Müşteki avukatlarından Sinan Keskin, yurt dışında firari bulunan şirketin CEO’su Faruk Fatih Özer’in ve Thodex şirketinin avukatının kendisiyle irtibata geçtiğini ve uzlaşmaya gitmek istediklerini açıklamıştı. Şirket avukatlarından Sevgi Erarslan, 2 bin 27 müştekiden 608’inin zararını karşıladıklarını söylerken bu kişilere 28 milyon lira ödeme yapıldığını ifade etti.