Dördüncü Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’nde Fethi Kayaalp Büyük Ödülü’nü, yönetmenliğini Norveçli Julia Dahr’ın yaptığı, Danimarka Norveç ve Kenya ortak yapımı olan ‘Yağmur İçin Teşekkürler’ filmi kazandı

Büyük ödül Norveç’e gitti: Yağmur İçin Teşekkürler

4'üncü Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED) ödülleri sahiplerini buldu. Bu yıl 70 ülkeden 330 belgeselin başvurduğu Türkiye'nin tek ekolojik temalı belgesel film festivali tamamlandı. “Fethi Kayaalp Büyük Ödülü”nde 21, “Gaia Öğrenci Ödülü”nde ise 8 belgesel film finale kaldı.

Çarşamba günü başlayan festivalde yarışma filmleri haricinde gösterilen Panorama kuşağı dahil, toplam 58 belgesel, Bozcaada’daki iki farklı salonda sabah 10.00'dan akşam 20.00'ye kadar ücretsiz gösterildi. Salonların tamamen dolduğu festival sürecinde 4 bini aşkın izleyicinin belgeselleri takip ettiği dile getirildi.


Önceki akşam Bozcaada Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda gerçekleştirilen ödül töreni öncesinde ise Boğaziçi Gençlik Korosu Konseri gerçekleşti. Masis Aram Gözbek şefliğinde 35 kişilik bir koronun seslendirdiği şarkılar beğeni topladı.

Ödül törenine de ilgi yoğun oldu. “Fethi Kayaalp Büyük Ödülü”nü yönetmenliğini Julia Dahr'ın yaptığı Danimarka, Norveç ve Kenya ortak yapımı “Yağmur için Teşekkürler” (Thank You For The Rain) kazandı. Aynı kategoride ikinci olan belgesel ise yönetmenliğini Jiu-liang'ın yaptığı “Plastik Çin” (Plastic China) adlı Çin-Tayvan yapımı film oldu. 3'üncülük ödülünü ise yönetmenliğini Anushka Meenakshi ve Iswar Srikumar'ın yaptığı “Aşağı Yukarı & Yana” adlı Hindistan yapımı belgesel aldı.
buyuk-odul-norvec-e-gitti-yagmur-icin-tesekkurler-366822-1.
Jüri, “Yağmur İçin Teşekkürler” filmini neden seçtiğini ise: “İlk ödül ‘Yağmur İçin Teşekkürler’ ile Julia Dahr'a ve onun olağanüstü tutkusu ve bağlılığı bize derinden dokunan ve kalplerimizde kalacak olan kahramanı Kenyalı, aydın çiftçi Kisilu’ya gidiyor. Kisilu, neredeyse hiçbir şeyi olmayan, yapabileceği her şeyi yaparak sadece sevgili ailesi için değil tüm topluluğu için gerçek bir fark yaratan bir baba. O Kenya'daki küçük çiftliğinden yalnızca kuru bahçesinde diktiği ağaçları değil, büyük resmi de görüyor. İklim değişikliği meselesinin çok ötesine geçen ve bize tek bir kişinin bile fark yaratabileceğini hatırlatan evrensel mesajı ile Kisilu mitolojik bir kahramanın gücüne sahip” şeklinde açıklandı.

Ödül, Yönetmenin törende olmaması sebebiyle, kendisine ulaştırılmak üzere Fotini Barka tarafından Özcan Germiyanoğlu’na takdim edildi.
buyuk-odul-norvec-e-gitti-yagmur-icin-tesekkurler-366823-1.
GAIA öğrenci ödülü İtalya’ya
8 belgesel filmin finale kaldığı Gaia Öğrenci Ödülü’nü ise yönetmenliğini Nika Saravanja ve Alessandro d’Emilia'nın yaptığı “Alacakaranlık Korosu” aldı. Jüri bu ödülü verme gerekçesini açıklarken şu ifadeleri dile getirdi: “Ekolojik dengenin değişimini belki hiç fark etmediğimiz doğa ananın sesi yoluyla ve güçlü bir sinematografiyle didaktik olmadan, şiirsel bir dille anlattığı için bu filmi seçtik. Kuraklık yüzünden bir ağacın sesinin değiştiğini, türlerin akustik bir dil oluşturduğunu, ekolojik bir senfoninin var olduğunu ve her bir türün bu senfonide hem bağımsız hem senkronize olduğunu ve bu senfoniye insanın verdiği zararı anlatırken kendisini türlerin akustik mirasını kaydetmeye adamış insanların varlığını göstererek umudu çoğalttığı için BIFED 2017 Gaia Öğrenci Ödülü sahibi "Alacakaranlık Korosu" olarak belirledik.”

Gaia Öğrenci Ödülü ise Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz tarafından kazanan filmin kurgusunu yapan Otis Buri'ye verildi. Otis Buri, “Dört gün boyunca adada olmaktan çok mutluydum. Şu anda ödülü alınca çok daha mutlu oldum” dedi.

buyuk-odul-norvec-e-gitti-yagmur-icin-tesekkurler-366824-1.

‘Katılımdan çok memnunuz’
Tören öncesinde konuşma yapan ve aynı zamanda BIFED'in de başkanı olan Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, ada halkına, organizasyon ekibine ve destek veren sponsorlara teşekkür ederek şunları ifade etti: “Küçük bir bütçeyle, gönüllülerin desteğiyle 38 km2'lik bir alanda 70 ülkeden 330 belgeselin başvurduğu bir festivali yapmanın çok büyük onurunu ve mutluluğunu taşıyoruz. Ama bizim için bir kültür ve sanat faailiyetinin en önemli özelliği katılımcılarının olması. Burada salonlar boş olsa, bu filmler izlenmese inanın bir o kadar çalışmamıza rağmen içimiz buruk hissedecektik. Ama 4 gün boyunca gördük ki her gün, her iki salon da dolu dolu geçti. Ben katılımlarından dolayı Bozcaada halkına ve misafirlerine teşekkür ediyorum.”

Festival yönetmeni Petra Holzer Özgüven de konuşmasına teşekkür ederek başladı ve “Biz gerçekten bu festival için çok emek veriyoruz. Tüm yıl aralıksız, çok çalışıyoruz. Bize her konuda destek veren Türkiyeli ve çok uzaktan gelen yabancı konuklarımıza çok teşekkür ediyoruz. Bize destek veren, iltifatlarda bulunan, eleştiren tüm dostlara ve adalılara da teşekkür ediyoruz. Yoruldum ama yorulmadan bir şey olmaz” dedi.

Festival, dün ödül alan filmlerin iki salondaki gösterimleriyle sona erdi.
buyuk-odul-norvec-e-gitti-yagmur-icin-tesekkurler-366825-1.
Ödül listesi şöyle:
»Fethi Kayaalp Uluslararası Yarışma Birincisi: Thank You For The Rain / Yağmur İçin Teşekkürler, Julia Dahr, Danimarka-Norveç-Kenya

» Fethi Kayaalp Uluslararası Yarışma İkincisi: Plastic China / Plastik Çin, Jiu-liang Wang, Çin - Tayvan

» Fethi Kayaalp Uluslararası Yarışma Üçüncüsü: Up Down & Sideways / Aşağı Yukarı & Yana, Anushka Meenakshi & Iswar Srikumar, Hindistan

» Gaia Öğrenci Ödülü: Dusk Chorus / Alacakaranlık Korusu, Nika Saravanja & Alessandro d’Emilia, İtalya

***

MEME KANSERİ İÇİN FARKINDALIK

buyuk-odul-norvec-e-gitti-yagmur-icin-tesekkurler-366910-1.
Günün Halk Eğitim Merkezi’ndeki son gösteriminde Nejla Demirci’nin Yüzleşme filminde duygu dolu anlar yaşandı. Meme kanserine karşı dikkat çeken ögeler taşıyan filmin karakterleri ve yönetmeni gösterim sonunda izleyici karşısına çıktı. Kanserle mücadele ederken o dönem Nurçelik Kadın Futbol Takımı’nda futbol oynayan ve şimdi de yine aynı takımda teknik direktörlüğe devam eden Nurcan Çelik ile takımdaki genç oyuncusu arasında yaşanan diyalog salondaki izleyicileri gözyaşlarına boğdu.
Ödüllerin açıklandığı tören öncesinde Akdeniz Nurçelik Spor Kulübü ile Tekirdağ Gençlik Hizmetleri Spor Kulübü’nün kadın futbol şubeleri, öğlen Cumhuriyet Meydanı’nda bir dostluk maçı gerçekleştirdi. Aynı zamanda Çanakkale’den Bozcaada’ya gelen Süslü Bisikletli Kadınlar Grubu da meme kanserine dikkat çekmek için ada içerisinde bisiklet turu gerçekleştirdi.

buyuk-odul-norvec-e-gitti-yagmur-icin-tesekkurler-366911-1.