İBB’de çalışırken işten çıkarılan emekçiler birçok kurumun desteğiyle dayanışma buluşması gerçekleştirdi. İşçiler “Büyük resmi illaki biz kuracağız. Hem de kimseyi kenara atmadan, harcamadan” diye konuştu.

Büyük resmi işçiler kuracak
Emekçiler açıklamada haklarını istediklerine vurgu yaptı. (Fotoğraf: BirGün)

Haber Merkezi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) çalışırken İstanbul Valiliği’nin güvenlik soruşturması sonrası işten çıkarılan emekçiler, saat 16.00’da süresiz oturma eylemi başlattıkları Saraçhane Parkı’nda bir dayanışma buluşması gerçekleştirdi. Buluşmaya aralarında SOL Parti İşçi Meclisi ile HDP’nin de içinde çok sayıda kurum destek verdi.

Yapılan açıklamada müzakere sürecinde kendilerine söylenenlerin siyasi olduğunun ortaya koyduğu aktarıldı: Açıklamada şunlar denildi: “İBB yetkilileri ile 15 Ağustos’ta bir müzakere süreci başladı. Biz hukuki dayanaklarımızı sunduk, durumumuzu anlattık, onların bahanelerini dinledik. İBB bürokratları genel olarak işten çıkarmaları İBB'nin değil valilik/iktidar tarafından yapıldığını, mevcut yasalara göre çıkarmak zorunda olduklarını ve güvenlik soruşturmalarının muhalifleri bertaraf etmek için iktidar tarafından bir sopa olarak kullanıldığını belirtti. İşten çıkarılmamızın kamuoyuna yansıtıldığı gibi hukuki bir zorunluluk değil siyasi bir tercih olduğunu ilk elden avukatlarımızın da şahitliğinde duymuş olduk. Bu görüşme süreçleri bizler için önemli bir eşikti çünkü bizler iktidar tarafından hedef gösterildik, İBB tarafından gerçekleştirilen işten çıkarma sürecinde de güvenlik soruşturması, iltisak gibi muğlak kavramlarla damgalandık, Kod 42 ile itibarsızlaştırılmaya çalışıldık. Yürüttüğümüz mücadele açısından haklılığımızı resmi makamlar ağzından duymak ve hukuki zorunluluk bahanesini geçersiz kılabilmek meselenin siyasi bir tercih olduğunu, bizlerin onurunun, hayatının, emeğinin tam da günlerdir kararlı bir şekilde ifade ettiğimiz gibi harcanabilir görüldüğünü çok daha güçlü bir şekilde ifade etme zeminimiz oldu. İBB yetkilileri aslında tam da yapmadıklarını iddia ettikleri şeyi yaparak hakimlik yaparak bizi damgaladı. İşimizden etti. İşsizliğe, açlığa mahkum olmayı kabul etmedik, direnme iradesi gösterdik.”

İşten atmaların başından itibaren hukuksuz olduğu aktarılan açıklama şöyle devam etti: “İşten atıldığımızda hissettiğimiz yalnızlık duygusunun yerini direnişimiz esnasında oluşan dayanışma gücü aldı. Bizler senelerin kazanım' olan insani mesai saatleri ve çalışma koşullarına sahip çıkmaya, politik duruşumuz üzerinden ekmeğimizle tehdit edildiğimiz bu güvencesizlik ikliminde, barış talep ettiğimiz için sivil ölüme mahkûm eden tavrın bu şekilde yaygınlaşmasına karşı duruşumuzu kararlılıkla sürdüreceğiz. Bu süreçte bizimle dayanışma gösteren kurumların varlığının ne kadar etkili olduğunu da müzakere masasında anlamış olduk. ‘Birleşe birleşe kazanacağız’ bir slogan değil, hakikat. Büyük resmi illaki bizler çoğalarak kuracağız, kimseyi kenara atmadan, harcamadan.”