Büyükada Rum Yetimhanesi 57 yıl sonra restore edilecek
Fotoğraf: DHA

Avrupa'nın en büyük, dünyanın ikinci büyük ahşap yapısı olma özelliğini taşıyan Büyükada Rum Yetimhanesi'nin okul binasının restorasyonu için Anıtlar Kurulu'ndan onay çıktığı öğrenildi. 25 Ağustos'taki onayın ardından restorasyon çalışmalarının önünün açıldığını belirten Yetimhane Restorasyon Projesi Koordinatörü Laki Vingas, "Umudumuz yıl sonu itibarıyla bu süreci tamamlamak. Finans kaynakları da temin edilirse ve bir buçuk senede tamamlanır" dedi.

Fransız Mimar Alexander Vallaury tarafından 1898'de inşa edilen "Prinkipo Palas" Oteli, ruhsat verilmemesi üzerine 1900'lerin başında bir Rum tarafından satın alınarak, yetimhane şeklinde kullanılması şartıyla Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi'ne bağışlandı. Tarihi yapı, 1964'te kapısına kilit vurulana kadar yaklaşık 6 bin Rum yetime yuva oldu.

YIL SONUNDA BAŞLAYACAK

57 yıl önce kaderine terk edilen Büyükada Rum Yetimhanesi'nin okul binası için Anıtlar Kurulu'ndan 25 Ağustos'ta restorasyon onayının çıktığı belirtildi. Restorasyonun bir buçuk senede tamamlanacağını söyleyen Yetimhane Restorasyon Projesi Koordinatörü Laki Vingas, yıl sonunda restorasyon uygulamasının başlayacağını söyledi. Vingas "Geniş bir kadro çalışıyor. Hocalardan bir bilim kurulu oluşturduk; içerisinde mimarlar, sanat tarihi uzmanları, inşaat mühendislerinden oluşan hocalarımız var. Sürece büyük bir heyecanla devam ediyoruz. Bu aşamadan sonra finans kaynaklarına yöneleceğiz. Diliyoruz ki uygulamalar yıl sonu itibariyle başlamış olur. Umudumuz yıl sonu itibariyle bu süreci tamamlamak. Bir doğa harikası, dolayısıyla doğaya çok saygılı şekilde restorasyonun yapılmasını istiyoruz" diye konuştu.

DHA