Orgeneral Büyükanıt'ın "Kürt liderlerle görüşmeyeceği" yönündeki sözlerinin TSK'nın kurumsal görüşü olduğu vurgulandı

GENELKURMAY'DAN ERDOĞAN'A JET YANIT: 'Büyükanıt'ın değil TSK'nın görüşü'

EVRIN GÜVENDİK ANKARA
Başbakan Erdoğan'ın Kuzey Irak'taki Kürt liderleriyle görüşülebileceğine yönelik sözleriyle hükümetle Genelkurmay arasında yaşanan gerginlik, dün Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan kısa açıklamayla su yüzüne çıktı. Erdoğan'ın Kürt liderlerle görüşebileceklerine yönelik sözlerinin ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, "PKK'ye destek verenle görüşmem" diyerek tavrını koymuş, Başbakan Erdoğan ise önceki gün katıldığı bir televizyon programında, Büyükanıt'ın sözlerini "kişisel görüşü" olarak değerlendirmişti. Erdoğan'ın bu sözlerine karşılık Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklaması ise gecikmedi. Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Orgeneral Büyükanıt'ın "Kürt liderlerle görüşmeyeceği" yönündeki sözlerinin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kurumsal görüşü olduğu vurgulandı.

BÜYÜKANIT'TAN GÖRÜNTÜLÜ SUNUM
Kuzey Irak'taki gelişmeler, bahar aylarıyla birlikte yeniden başlaması beklenen terör ve Ortadoğu'daki gelişmelerin masaya yatırıldığı Milli Güvenlik Kurulu toplantısında, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, PKK terörü ve "kurt liderlerin PKK'ya destek verdiğini" görüntülü bir sunumla ortaya koyarken, yapacağı sunumun toplantı öncesinde basına yansıması da tartışma konusu olmuştu. Gerginlik Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından Başbakan Erdoğan'ın önceki gün bir televizyon kanalında "Genelkurmay Başkanı'nın sözü kişiseldir. Kurumsal olamaz. Diplomatik çabaların gösterilmesinde yarar görüldü, bu nedir? Hangi ölçüde olacaktır? Kimler yapacaktır? Başbakan mı Dışişleri Bakanı mı, Özel temsilciler mi? 'Türkiye Cumhuriyeti büyük devlettir' diyeceksin, kalkıp ben 'görüşme yapmam' diyeceksin. Biz gerektiğinde bazı kurumlarımızı göndeririz. Masadan çekildiğin zaman netice alman mümkün değil. Bugün görüşme yapmam dediğin insanlara geçmişte pasaport, iaşe vermişsin, gıdalarını vermişsin. Diplomatik dilin dışında ifadeler bizi üzer" şeklindeki ifadeleri gerginliği sürdürmüştü.

GENELKURMAY RAPOR HAZIRLADI
Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın PKK'ye destek verdikleri için Kürt liderlerle görüşmeyeceğini açıklamasına KDP lideri Barza-ni'nin "PKK'ya silah sağladığımıza dair bir kanıta sahiplerse bize ve Türk kamuoyuna bunu kanıtlasınlar" şeklindeki sözlerine karşılık Genelkurmay'ın da kanıtları içeren bir rapor hazırladığı iddia edildi. Raporun önce devletin zirvesine sunulacağı ardından da ABD'ye gönderileceği belirtilirken, raporda da "PKK liderlerinden Murat Karayılan ile 22 Ekim 2006'da Mesut Barzani kontrolündeki Kurdistan Tv'de bir saat röportaj yapılması, yine Kürdistan Tv'de PKK'hlara yer verilmesi, geçen ekimde örgüt yöneticileri Karayılan ve Bayık'ın Erbil'de bir hastaneye gittikleri, PKK'nın Avrupa'da topladığı parayla silah alımını Kuzey Irak'ta gerçekleştirdiği" gibi bilgiler yer aldığı kaydedildi.