CHP ve ordu arasındaki kara

Genelkurmay Başkanı Orgenel Yaşar Büyükanıt kara harekâtının ardından CHP ve MHP’nin eleştirilerine cevaben Genelkurmay’ın internet sitesinde yer alan bildiriyi “bizzat kaleme aldığını” söyledi. Orgeneral Büyükanıt, “Açıklamaları, hakaret kabul ettik" diye konuştu. Böylece harekâttan sonra başlayan CHP-Ordu polemiği yeniden başladı.

Büyükanıt, dün Ankara’da ‘Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi Komutanlığı’nın düzenlediği ‘Küresel Terörizm ve Uluslararası İşbirliği-2 Sempozyumu’nun açılış konuşmasını yaptı. Açılış törenine gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Orgeneral Büyükanıt, harekât sonrası yapılan CHP ve MHP’nin eleştirilerinin anımsatılması üzerine “Operasyonun başarısı gölgelendi. Mehmetçiğe yazık, onlara üzülüyorum" dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile görüşüp görüşmediği sorusuna da Büyükanıt, “Kimseyle görüşmedim” yanıtını verdi. Orgeneral Büyükanıt, “Açıklamaları, hakaret kabul ettik” diye konuştu.
Kara harekâtına ilişkin eleştirilerin ardından Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde yayımlanan bildirinin bir görevli tarafından mı kaleme alındığının sorulması üzerine Orgeneral Büyükanıt, “Bizzat ben kaleme aldım. TSK’ya hakaret ettirmem. TSK’yı hedef alan karşısında beni bulur” diye konuştu.

Kara harekâtının erkenden bitirilmesi üzerine, CHP geri çekiliş kararının ABD’nin isteği ile alındığını belirterek, harekâtın bitirilmesinden bir gün önce Türkiye’ye gelen ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in “operasyon bir an önce bitirilmeli’ şeklindeki sözlerini buna gerekçe göstermişti. MHP lideri Devlet Bahçeli de Genelkurmay açıklamalarının PKK’ye prestij kazandırdığını söylemişti. Bunun üzerine Genelkurmay, internet sitesinde yer verdiği bir açıklamada ‘dış etkiye’ dikkat çeken söylemlerin seviyesiz olduğunu orduya hainler’den daha çok zarar verdiğini vurgulamıştı.

YOUTUBE’A DÜŞEN SESLER İNCELENİYOR
Öte yandan Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun da örgütlerin internet teknolojisini kullandıklarının hatırlatılması üzerine, militanların internet üzerinden haberleştiklerini, bilgi çağının iyi bir şey olduğunu, ancak böyle sıkıntıların da yaşandığını söyledi.

Orgeneral Saygun, “Ses mühendisleri var. Bir sesi sizin sesiniz gibi kullanabiliyorlar. Maillerinizin sonuna ekleyerek gönderebiliyorlar” dedi. Orgeneral Saygun, son günlerde basına yansıyan, Youtube’ta yer alan ses kayıtlarının hatırlatılması üzerine de bu konuda daha titiz olunması gerektiğini söyledi.
Bu ses kayıtlarıyla ilgili herhangi bir çalışma yapıp yapmadıkları sorusu üzerine Orgeneral Ergin Saygun, konuyu her yönüyle incelediklerini bildirdi. Birgün,

* * *
‘Büyükanıt nokta koyma niyetinde değil’

BüyükanIt’ın açıklamalarının ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, Büyükanıt’tan gelen açıklamalara sert yanıt verdi. Özyürek, Meclis’te gazetecilerin soruları üzerine şunları söyledi: "Elbette değerlendirmeler yapılmıştır, o değerlendirmelerimizin arkasındayız. Çünkü TSK’nın beklenmedik bir şekilde Kuzey Irak’tan çıkması, hedeflerine tam ulaşmadan, harekâtın yarım bırakılması ve aynı zamanda hem ABD Savunma Bakanı Gates’in hem de Bush’un açıklamalarının hemen arkasından TSK’nın geri çekilmesi bizim açımızdan ABD’nin ‘bir an önce geri çekilinmesi’ noktasında, telkini olduğu izlenimini bırakmıştır. Bu yöndeki iddiamızı biz hep dile getirdik, bu iddialarımızı TBMM’ye de taşıdık. Genel Görüşme istedik, hükümet eğer bu konularda ayrıntılı bilgi vermek isterse gizli oturum da isteyebilir. Genel görüşme talebimizi kabul eder ve burada ayrıntılı bir şekilde görüşürüz. Genelkurmay Başkanımız bu konuya nokta koymak niyetinde olmadığını söylüyor ve TSK’ya yönelik bütün eleştirilerin muhatabı benim diyor. Ama biz, Türk ordusu üzerinden politika yapan bir parti değiliz. TSK’nın büyük bir iş yaptığını biliyoruz. Ancak bu geri çekilme erken olmuştur. Bu erken geri çekilmenin ABD’li yetkililerin konuşmalarının hemen arkasından gelmesi, onların telkini olduğu iddiasını, izlenimi bizde güçlendirmiştir. Biz de bunu söyledik. Genelkurmay Başkanı’nın muhalefet partilerini hainlikle suçlamaya kesinlikle hakkı yok. Türkiye’de milyonlarca kişinin oyuyla göreve gelmiş olan bir anamuhalefet partisinin sicili, seviyesi ile ilgili söz söylemeye, sıfatı ne olursa olsun hiç kimsenin hakkı yok. Biz bu tartışmaların uzamasından yana değiliz.”

* * *
MHP: Muhatabımız değil

BüyükanIt’ın sözlerine karşı MHP Başkan Vekili Mehmet Şandır, daha önce yaptıkları “muhatabımız ordu değil hükemettir” şeklindeki açıklamasını yineleyerek şöyle dedi: “Sayın Genelkurnay Başkanı bizim yaptığımız yorumları yanlış algılamış olabilir.
Biz bazı söylemlerin PKK’yı siyasallaştırabileceği uyarısında bulunduk. Şimdi bugün (dün) Büyükanıt’ın bu ifadeleri bizi üzmüştür. Biz şahsi siyaset kurumu olarak siyasi muhataplarımızla konuşurken Genelkurmay Başkanı’nın bu şekilde çıkışları yanlış olmuştur. Sonuçta biz siyaset kurumu olarak konuşmaktayız. Muhatabımız da siyaset kurumudur. Ben kişisel olarak şunu söyleyebilirim ki Orgeneral Büyükanıt’ın bu çıkışları ve sözleri bizi gerçekten üzmüş ve yanlış olmuştur. Üstelik Milliyetçi Hareket Partisi için bu ifadelerin kullanılması daha da üzücü olmuştur.”

* * *
GÖRÜŞLER
‘KAYIKÇI KAVGASINA DÖNÜŞTÜ’
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasındaki polemik, “Kayıkçı dövüşü”ne benzetildi.

Birgün’e görüşlerini açıklayan ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Alper Taş, CHP’nin 22 Temmuz seçimleri öncesinde sırtını orduya dayadığını belirterek, seçimler sonrasında ise ordu ile arasına mesafe girdiğini söyledi. Taş, şunları kaydetti: “ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) konusunda Hükümet de üzerine düşeni yapıyor. Ordu, AKP ile anlaşmış durumda. Sermaye güçleri de bu anlaşmanın içinde. CHP ve MHP’nin yaptığı ise kayıkçı dövüşü.”

Taş, kamuoyunun kara harekâtı ile ilgili olarak ABD’nin rolünü zaten bildiğini, geri çekilmede de ABD’nin etkisinin açık olduğunu vurguladı, “ABD izni olmadan TSK uçakları uçamıyor bile. Bu durum böylesine açık iken CHP ve MHP’nin eleştirilerine yönelik açıklamalar inandırıcı değil” dedi. Taş, ÖDP’nin sınır ötesinde çözüm aranmaması konusunda ısrarcı olduğunu kaydederek, “Sorunun çözümü demokratik ve barışçıl yöntemler üzerinden olmalıdır” diye konuştu.

‘ABD İLE GENERALLER UZLAŞTI’
EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel de Kürt sorunu konusunda ABD ile generallerin uzlaştığını, AKP’nin de bu uzlaşmaya uyduğunu belirtti. Tüzel, “CHP’liler, ABD-Ordu-AKP arasındaki uzlaşmadan telaşlandı ve yıllardır destekçisi olduğu orduya ağır ithamlarda bulunmaya başladı” şeklinde konuştu.
Tüzel, “Kara Harekâtı’nın dışına çıkıp Kürt sorununu tartışması gereken iki muhalefet partisi bunu yapamıyor, çözüm üretemiyor. Son tartışmaların gösterdiği bir diğer gerçek de bu” diye konuştu. Tuna Arıgüç Ankara